Trading - en svår konst...

Är du kunnig på området trading och teknisk analys? Lockas du av snabba aktieklipp? Läs om trading som företeelse och vad du bör tänka på om du är intresserad av att aktivt handla med aktier och andra värdepapper!

Jag upptäckte för en tid sedan en väldigt informativ och intressant artikel på sajten Mappis.se. Det är en gratistjänst där du kan hitta hjälp och guidning inom olika områden (även privatekonomi!). Artikeln var så intressant att jag i detta inlägg återger informationen i stora drag.

Professionell trading - en subjektiv förklaring
Det finns få företeelser i samhället som är så mytomspunna som trading med aktier och andra värdepapper. Vad gör egentligen en trader och varför är det så få som klarar av att leva av sin trading? En trader är en person som kontinuerligt och aktivt söker göra vinster från svängningar i pris hos ett värdepapper. Istället för egenskaper som är framträdande hos en investerare, såsom långsiktighet, en tro på det underliggande bolaget, och lång tids inaktivitet i sin placering (”låta pengarna jobba”), är trading kortsiktigt och ständigt aktivt.

Går det tjäna pengar på trading?
Ja. Även som privat trader, men det är mycket svårt. För att lyckas bra med trading krävs kunskap, intresse, talang, kapital och ihärdighet. Framför allt ihärdigheten - kontinuiteten - är viktig.
Följande är några vanliga kännetecken för en trader
  • En trader bryr sig inte om det underliggande instrumentet, mer än att det håller rätt likviditet och ser intressant ut, antingen rent tekniskt eller som slutledning från nyheter kring bolaget 
  • En trader har som idé att tjäna pengar på relativt korta prisförändringar. Om det underliggande bolaget finns kvar om 6 månader eller inte är inte intressant. Det intressanta är om det finns ett möjlig kommande händelseförlopp i aktiepriset som gör att tradern kan köpa eller sälja aktien i fråga och tjäna pengar på kommande prisförändring 
  • En traders tidshorisont är allt från 5 minuter (vilket i de flesta fall är ohälsosamt kort tid) till 2-3 veckor. En professionell trader jobbar aktivt med att söka efter köp/sälj-möjligheter som stämmer överens med den marknadsplan som satts upp för dagen, veckan eller månaden. 
  • En professionell trader drivs av att göra bra trades, inte i första hand av att tjäna snabba pengar. 
Det sista kännetecknet av en trader är det som skiljer de seriösa - professionella - traders från amatören. Den dag du kan förlika dig med tanken om att drivkraften är att göra bra trades, och inte tänka på pengar i sammanhanget, då är du möjligen redo att försöka dig på trading.

I en bull market (uppåtgående marknad) krävs det att du som trader ligger i och gör trades kontinuerligt. De flesta orkar inte det, särskilt inte med annat jobb vid sidan av, och blir därför omkörda av den vanlige spararen som tagit en buy-and-hold position i en knippe aktier han fått tips om för ett antal år sedan.
Myter om trading
Som tidigare konstaterat är trading omgärdat av många myter. Här är några av de vanligaste.

1. Jag tradar inte längre aktier
Det första vi skall etablera är att det i Sverige idag finns få eller t o m inga traders som lever av annan trading än aktietrading. Glöm optioner, warranter, terminer som tradinginstrument annat än som krydda i tillvaron. En enkel ockulärbesiktning av optionsutbudet under vilken dag som helst under stockholmsbörsens öppettider ger vid handen att så gott som hela OMX-utbudet av optioner har market maker spread. Likviditeten är alltså obefintlig, och en market maker position är som bekant långt under marknadspris.

Aktier är således fortfarande de näst intill uteslutande tradingobjekten i Sverige. Den som säger till dig att han/hon har slutat trada aktier är med största sannolikhet nere på botten av sin tradingkarriär och har förmodligen även börjat snegla på Poker eller annan typ av gambling.

2. Jag tradar lite då och då
En person som ger dig dessa ord förlorar pengar på marknaden i förhållande till den som tagit en enkel buy-and-hold strategi. Garanterat. Förmodligen har vederbörande lätt till självförnekelse (ett vanligt personlighetsdrag hos privata traders) och inser inte förrän inkomstdeklarationen skall lämnas in att även detta år blev ett minusår. Trading är nåt som du antingen sysslar med på heltid eller inte sysslar med alls. Nån som tradar lite grann skänker pengar till marknaden.

3. Det går att göra snabba återkommande övervinster på marknaden
Det faller på sin egen orimlighet att detta skulle vara sant. Alla har vi hört talas om bekantas bekanta som funderar på att sluta sitt jobb och trada på heltid. Logga in på en pokersite och du kommer förmodligen träffa honom (för det är oftast män som lever i den här typen av självbedrägeri). Marknaden fungerar, som det mesta annat, enligt 80/20-regeln. 20 % av aktörerna tar hem 80 % av vinsterna. Det går inte att kontinuerligt göra snabba övervinster som trader på marknaden. Slå den idén ur hågen ifall du fortfarande bär omkring på den.

4. Jag har ett automatiserat tradingsystem som i princip gör jobbet åt mig
Så länge datorer varit en del av marknaden har det funnits historier om de som backtestat sig fram till ett automatiskt system som tar köp och säljbeslutet åt dem. Glöm det. Det finns inte. Det finns några program som ger bra stöd för teknisk analys - det viktigaste verktyget för en trader - men det finns inget automatiserat system som genererar övervinster på aktiemarknaden.

Vilka traders tjänar pengar?
  • 99 av 100 traders som tjänar pengar jobbar åt en av storbankerna. För att tjäna pengar på trading behövs ett stort utgångsbelopp.
  • På en marknad där 0,25 % i dagsvinst är att anse som fantastiskt inser man snabbt att det behövs mycket stora belopp för att inte allt skall ätas upp av courtage, eller att man inte skall bli utblottad om man kommer in i en losing streak, vilket de flesta gör från tid till annan.
  • Med för lite pengar i kassan är man som trader så oerhört beroende av att alltid ta rätt beslut. Ingen tar rätt beslut 100 gånger av 100, varför en för liten kassa till att börja med oftast leder till gambling i positionerna.
  • En trader gör inte alltid vinst. Kan man inte bära en eller ett par förluster i rad utan att börja ta alltför stora risker (för att “vinna tillbaka och hamna på par igen snabbt”) kommer man snabbt vara ute ur leken.
  • Institutionella traders har rigorösa regler för sin handel som säkerställer att de inte tillåts göra för stora förluster och att de aldrig riskerar den vinst som ännu inte realiserats.
  • Det som är den absolut avgörande faktorn till att en institutionell trader i längden gör mer pengar än att satsa dem i fonder eller i en indexportfölj är den institutionella traderns kontinuitet.
  • En trader som blir utstoppad av en stop-loss, kommer direkt igen. Det gör sällan en privatperson i samma situation. Han väntar kanske någon vecka innan nästa trade, och då har aktien redan repat sig och gått upp och förbi det uppsatta målet. Eller så går han in för tidigt igen och hänger med ytterligare ett snäpp ner och bränner sig dubbelt.
  • En privatperson som vill försöka sig på trading har således en rejäl uppförsbacke framför sig. Det är ingalunda omöjligt, men det är viktigt att gå in i trading med öppna ögon. Många är de som gått in och gjort en eller ett par bra trades och känt ruschen, blivit övermodiga och gjort förlust.
  • Lyckad trading behöver inte nödvändigtvis betyda att man måste jobba heltid som trader. Den person som dock inte känner att han eller hon har lust att verkligen satsa på sin trading, utveckla ett system, förändra och förbättra det systemet kontinuerligt, och agera aktivt på marknaden, bör stanna kvar vid att agera mer som investeraren.
Ja det nog många som lockas av snabba aktieklipp, men ovanstående genomgång visar hur svårt det är i praktiken. I dagens turbulenta börsvärld är det kanske svårare än någonsin... Detta är också något som berörs i nedanstående intervju med en börslegendar på Wall Street!

Intervju med en börslegendar på Wall Street
Peter Tuchman är en av de mest färgstarka personligheterna på börsgolvet just nu. I Bengt Göranssons intervju på Aktiespararna.se och Youtube.com berättar han att vi har en "tradingmarknad" just nu, som är extremt svår att förutse.


Synpunkter? Håller du med? Är du en kortsiktig - eller långsiktig placerare? Kommentera gärna!

Rekommenderade gratistjänster

  • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
  • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
  • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
  • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
  • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
  • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
  • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
  • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
  • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
  • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
  • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
  • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
  • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
  • Checklista flyttstädning Stockholm här.
  • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
  • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.