Den största majoriteten är nöjda med sin pension - många har sidoinkomst

Är du nöjd med din pension? Får du tillräckligt kvar efter skatt? Pensionssparar du? Har du en sidoinkomst? Läs mer i detta inlägg om temat pension!

Under flera år har pensionen för många svenskar varit en stor debatt. Detta eftersom många är rädda att deras pension inte kommer bli så stor och när mycket av skatten dras av för pensionen är det flera som anser att man kanske inte ska pensionsspara så mycket som man har gjort tidigare.


Källa: Unsplash

De allra flesta är nöjda med sin pension
En ny undersökning visar dock på att det är fler som är nöjda med sin pension än vad man kanske skulle väntat sig. Hela åtta av tio är nöjda med sin pension och fler män är nöjdare än kvinnor. Det är endast 18 procent som är missnöjda med sin pension visar studien. Det är en helt ny Sifoundersökning som är framtagen av Collectum som visar på att många nu är nöjda med sin pension. Man har frågat drygt ett tusen personer mellan 65 och 84 år gamla om sin inställning till sin pension. Cirka var fjärde anser att deras pension är mycket bra medan ungefär hälften säger att den är ganska bra. Denna undersökning visar på att myten kring att många har det dåligt efter arbetslivets slut är lite grann felaktig. Visst finns det många som har det knapert, men en ganska stor del menar att de har det ganska bra.

- ”Det finns pensionärer som har det svårt ekonomiskt, men en stor majoritet tycker själva att de har en bra ekonomi. Det är viktigt att nyansera diskussionen så att den inte leder till ökad oro för att bli pensionär”, menar Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum, till Di.

Många fortsätter med sidoinkomst
Det är också viktigt att pensionen ger den avkastning i det långa loppet som arbetaren förtjänar. I och med högre inkomster och att många idag väljer att arbeta upp i åldrarna, vilket är bra, måste debatten också förändras. Det är idag även väldigt vanlig att man väljer att ha en sidoinkomst efter att man gått i pension. Men det ska ju också löna sig att arbeta för sin pension. Pensionen ska räcka för den som går i pension utan att behöva arbeta. Många som har arbetat i 35 till 40 år får idag 14000 kronor i pension, vilket är ungefär samma som någon som knappt arbetat eller inte alls får i grundskydd. Det lönar sig alltså att knappt arbeta alls eller åtminstone väldigt lite för att få en helt okej “lön” i alla fall. För många inom den offentliga sektorn blir det därför knappt värt att arbeta alls.

Ekonomi och andra nyheter online
När du ändå kollar in dina eventuell aktier, fonder eller nyheter kring världens ekonomi finns det även mycket annat att ta in. bet365 erbjuder alla nyheter kring fotboll, ishockey och motorsport med tillhörande betting. Som pensionär har du kanske tid att kolla lite mer på sport och kan välja att följa alla din favoritsport i realtid. Inom Formel 1 har exempelvis Max Verstappen ett odds på 1.25 att vinna hela förarmästerskapet.


Källa: Unsplash

Pension och hur du hanterar dina pengar kan få så många olika utfall, men i slutändan handlar det mycket om du har hälsan kvar eller inte. Att kunna arbeta långt upp i åldern, om man både vill och tycker det är kul, är ett privilegium för väldigt många.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.