Säker och billig investering i indexfonder

Det har blivit populärt bland svenskarna att spara i indexfonder och det finns goda anledningar till det. Med en indexfond sprids dina investeringar automatiskt och du behöver inte förutspå vilka bolag som kommer att gå bra eftersom fonden följer index. Här går vi igenom hur en indexfond fungerar.

En indexfond köper alla bolag enligt indexet, vilket är en fördefinierad mall som mäter utvecklingen av ett antal specifika aktier. När man säger att index stiger eller sjunker är det egentligen ett visst index som rör på sig. Stiger ett index innebär det att alla de underliggande aktiernas sammanlagda värde har ökat.

Är du ute efter en fond med låg avgift är indexfonder ett av de bästa valen. Vanliga fonder har aktiva förvaltare som administrerar fonden. Aktiv förvaltning betyder att en fondförvaltare som är anställd på ett fondbolag väljer ut vilka aktier som de ska använda och tar aktiva beslut om fondinnehavet. Att någon arbetar aktivt med fonden innebär givetvis att det kostar och därför kan avgifterna för en sådan fond vara ganska höga.

Motsatsen till aktiv förvaltning är passiv förvaltning och indexfonder är en del av den kategorin. Aktierna som man äger i en indexfond följer indexets svängningar, men fonden speglar även viktningen i indexet. Följer en indexfond exempelvis det vanligaste aktieindexet i Sverige, OMX Stockholm 30, består fonden av de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen. 


Viktningen i indexet fungerar på följande sätt: om t.ex. Hennes & Mauritz utgör 15 procent av OMX Stockholm 30 består fonden av 15 procent Hennes & Mauritz-aktier. Det innebär att man ofta har en ganska bred portfölj, eftersom det man köper är helt enkelt allt som ingår i det specifika indexet. Ett index innehåller vanligtvis flera olika aktier och ens investering är därför diversifierad utan att man behöver göra någonting själv.

Eftersom det inte krävs någon aktiv förvaltning av indexfonder är avgifterna mycket låga. Du behöver inte betala en fondförvaltares lön eller fondbolagens utgifter. I ett långsiktigt sparande är det därför optimalt att äga indexfonder. Fonden kräver inte heller att du som aktieägare måste hålla koll på alla företag som du investerar i, vilket med en vanlig fond är en tidskrävande aspekt som många gärna vill slippa.

Nackdelen med indexfonder är att de inte kan slå index, eftersom de innehåller samma aktier och ser ut precis som indexet. Det innebär att det inte blir någon skillnad på avkastningen och i vissa fall kan man få högre avkastning från aktivt förvaltade fonder. Det kan dock vara en fördel, för det går inte heller att ligga lägre än index. På så sätt är det en säkrare investering.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

  • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
  • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
  • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
  • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
  • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
  • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
  • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
  • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
  • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
  • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
  • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
  • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
  • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
  • Checklista flyttstädning Stockholm här.
  • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
  • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.