Hur man ansöker om företagslån hos många aktörer och samtidigt minimerar påverkan av sin kreditvärdighet

Är du ute efter ett företagslån och vill undersöka och jämföra olika långivare utan att påverka ditt företags kreditvärdighet? Idag finns det gott om möjligheter att kunna ansöka om lån genom att använda sig av olika låneförmedlingstjänster för företagslån. Läs mer i detta inlägg!

Låneförmedlarna Krea eller Lendo som genom endast en kreditupplysning kan ge dig offerter från 15+ olika långivare och banker är exempel på sådana. Ett problem som dessa dock har är att de gör en kreditupplysning via Upplysning Centralen, UC vilket kan leda till att du får en sänkt kreditvärdighet om det sker flera kreditupplysningar inom kort tid. Det är därför klokt att först bestämma sig för en låneförmedlingstjänst som man vill använda sig utav för att sedan jämföra via den tjänsten och på så sätt endast göra en kreditupplysing. Det är starkt rekommenderat att då välja den låneförmedlingstjänst som har flest ansluta långivare och banker då du där har störst chans att hitta ett så billigt lån som möjligt.

Faktorer som avgör vilken ränta du får

Det som påverkar vilken ränta du får hos långivaren när du ansöker om ett företagslån är först och främst vilken kreditvärdighet ditt företag har, hur ditt företags ekonomi ser ut samt vad marknadsräntan är i nuläget. Långivare och banker betalar en avgift till staten som kallas för reporänta och utöver lägger de på en procentandelar för att kunna tjäna något själva också. Något annat som är viktigt för att få ett förmånligt avtal för ditt företagslån är att ditt bolag kan ge långivaren någon form av säkerhet. Långivare och banker gillar säkerhet då det sänker risken med att låna ut pengar till er. Långivaren vill självfallet ha tillbaka sina utlånade pengar och gillar därmed så låga risker som möjligt. Exempel på säkerheter som ett företag kan erbjuda är materiella tillgångar i form av maskiner, möbler och andra inventarier. Det kan också vara fastigheter i form av lokaler och kontor. Vissa långivare accepterar också utestående fakturor (som inte betalats ännu), vilka då fungerar som en säkerhet. Det kan därför vara bra att fundera kring vilken säkerhet du som företagare kan erbjuda långivaren vid en ansökan. 

Skillnaden mellan UC, BisNode och CreditSafe

När det gäller kreditupplysningar så finns det idag olika system som banker, långivare och låneförmedlare använder sig av. En kreditupplysning genom UC, eller Upplysningscentralen är den vanligaste formen av kreditupplysningen. Upplysningscentralen är ett företag som hjälper andra företag med kreditbevakningar, kreditupplysningar och tar även fram beslutsunderlag för olika kreditbedömningar i Sverige. Om flera kreditupplysningar inom ett kortare intervall görs med UC så finns det risk för att ditt kreditbetyg sänks vilket i sin tur leder till att du får högre avgifter och ränta på företagslånet. Så istället för att använda sig av UC-systemet vid en kreditupplysning använder vissa långivare och låneförmedlare idag sig av BisNode eller CreditSafe som inte påverkar ditt kreditbetyg på samma sätt. Generellt sett brukar dock långivare som använder sig av BisNode och CreditsSafe också ta ut högre avgifter och ränta då de tar en större risk genom att inte göra en UC-kontroll.

Fördelarna med att använda en låneförmedlartjänst

Fördelen med att använda en låneförmedlare är att det ofta är enkla ansökningsprocesser, detta då  konkurrensen är hög mellan de olika låneförmedlarna och den som kan göra det så enkelt som möjligt att ansöka om ett företagslån har en fördel. Det finns även idag ett antal anslutna långivare till låneförmedlare som också har en helt digital ansökningsprocess där signering och verifiering exempelvis sköts via BankID. En annan fördel med att använda en låneförmedlartjänst är att du slipper kontakta alla enskilda långivare och banker själv för att jämföra räntor och avgifter. Istället görs detta jobbet av låneförmedlingstjänsten och du väljer sedan det företagslån som lämpar sig bäst. Det är väldigt viktigt att man är noggrann med att undersöka olika företagslån på den privata marknaden för att hitta ett så billigt och förmånligt företagslån som möjligt. När du väl har slutfört din ansökan hos en låneförmedlare brukar du i normala fall få svar inom 24 timmar från de flesta aktörerna på vardagar.

Du kan jämföra olika låneförmedlare på bästaföretagslån.nu och sedan välja den som är den lämpligaste för dig och ditt företag.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.