Skillnader mellan snabblån, smslån och blancolånI dag finns det ett stort utbud av olika typer av konsumtionslån. Läs mer i detta inlägg om skillnaden mellan snabblån, smslån och blancolån.

Det finns många olika lån för privatpersoner och en del är öronmärkta för särskilda saker som till exempel bilar eller bostäder. Andra lån kan man spendera på vad man vill och det ställs vanligtvis inga krav på att du berättar för långivaren vad du ska använda pengarna till. 

Då och då kan man behöva ett extra tillskott i kassan, för oförutsedda händelser som bara kan lösas med pengar kan uppstå när man minst anar det. Att ta från sparkontot är givetvis alltid bäst och har man inga sparpengar kan man försöka sälja något för att få in pengar. Ett annat alternativ är att ta ett mindre lån för att lösa situationen snabbt.

Nästan alla långivare erbjuder någon slags form av konsumtionslån, det vill säga lån som inte används för att köpa något särskilt som en bil, båt eller en bostad, utan som bara används för att köpa konsumtionsvaror eller för att spendera. Konsumtionslån brukar även kallas för snabblån, smslån eller blancolån. Du kan läsa mer ingående om olika snabblån på Lånakuten där det även står vilka villkor det är som gäller för olika lån.

Ett snabblån betyder helt enkelt att lånet betalas ut snabbt, ofta på bara några timmar eller direkt efter en godkänd ansökan. Det är mycket snabbare än när man tar ett lån på en traditionell bank. Blancolån betyder att man inte har någon säkerhet på lånet. På grund av det är räntorna på sådana lån vanligtvis högre jämfört med lån som ger banken en säkerhet i form av exempelvis en bostad eller en bil. Det är vanligt att ett blancolån kan ha en ränta mellan 3 till 25 procent.

Smslån innebär att man kan ansöka om lånet via mobilen och alla snabblån är därför inte smslån. Konceptet att det är lätt och snabbt att ansöka är dock likadant för smslån och snabblån. När man ansöker om ett smslån identifierar man sig vanligtvis genom elektronisk identifiering och när man väl är registrerad kund hos en långivare kan man få låna pengar genom att enbart skicka ett sms.

Håll koll på den effektiva räntan
Det går inte att säga att ett snabblån från ett finansbolag har sämre villkor än vad ett lån från en traditionell bank har. En del konsumtionslån har mycket bra villkor, medan andra har sämre villkor och därför är det viktigt att jämföra lån för att hitta det bästa.

Det är den effektiva räntan som är intressant, det vill säga alla kostnader för lånet inklusive räntekostnader, uppläggningsavgift och andra kostnader som tillkommer. Det är även bra att känna till vad som händer om du av någon anledning inte kan betala tillbaka i tid. En del lån har mycket höga dröjsmålsräntor och påminnelseavgifter, medan andra har lite mer överkomliga kostnader vid sena betalningar.

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.