Kredit: Skillnaden mellan konto och kort

Image result for credit card clip artBrukar du finansiera större inköp helt eller delvis med hjälp av ett traditionellt lån eller använder du dig av andra kreditalternativ? Läs mer i detta inlägg om skillnaden samt för- och nackdelar mellan konto- och kortkrediter!

Större inköp tenderar att finansieras helt eller delvis med hjälp av ett lån. Det är däremot inte alltid det är nödvändigt att ta ett större lån för att få ett tillskott på kontot. I vissa fall räcker det med en kreditansökan. Det finns två olika typer av krediter. Det ena är kopplat till ett kort och det andra till ett konto, och båda har sina för- och nackdelar.

Olika långivare erbjuder olika låneformer och det rekommenderas att alla låntagare noga funderar över vilken form som passar deras behov bäst. Bland alla dessa låneformer hittas två kreditalternativ. De fungerar inte riktigt på samma sätt som traditionella lån och är ofta ett alternativ för de som har lägre, men fler utgifter.

Kontokredit
En kreditform som har blivit vanligare i Sverige är kontokredit. Det är en låneform som inte liknar någon annan, även om det finns likheter med det klassiska kreditkortet och snabblån. En kontokredit är en summa som sätts in på ett konto som du sedan har tillgång till vid behov. Under tiden pengarna bara sitter på kontot betalar du ingen ränta eller avgifter. Ränta betalas enbart på den summan du tar ut och använder. En kontokredit kan variera från några tusen kronor till uppemot hundratusentals kronor. När beloppet uppgår till så stora summor kallas krediten för ett flexibelt lån. När du har använt krediten betalar du tillbaka summan plus räntan inom de villkor som ges av kreditföretaget. En vanlig tidsram är inom 30-90 dagar.

Blue Master Card on Denim Pocket
(Källa: Pexels)

Fördelarna med en kontokredit är att pengarna kan flyttas mellan olika konton och tas ut i kontanter utan avgift. Jämfört med det klassiska kreditkortet ger det en större frihet. En nackdel med kontokredit är däremot att räntan ofta är högre än för t.ex. privatlån.

Kreditkort
Kreditkortet brukar felaktigt ses som kontokreditens tvilling och det finns stora skillnader mellan de två formerna. Kreditkortet är ett kort som tillåter köp upp till ett visst belopp. Ett kreditkort kan antingen vara ett fristående kort som endast innehåller krediten. Det kan också vara ett vanligt bankkort som även är kopplat till ditt konto. I slutet av varje månad kommer en faktura på beloppet som har använts inklusive ränta och eventuella avgifter. Precis som för kontokredittagare brukar tidsramen för att betala tillbaka beloppet vara 30-90 dagar, beroende på kreditgivarens villkor.

closeup photo of American Express Business card on brown surface
(Källa: Unsplash)

Fördelen med ett kreditkort är att det kan ge bonusar. De som reser mycket kan t.ex. samla bonuspoäng när de bokar biljetter med kreditkortet och det kan inkludera vissa försäkringar. Däremot är det inte lika flexibelt som kontokredit. Uttag via uttagsautomater kan vara avgiftsbelagda eller inte accepteras alls. Det är heller ingen garanti att kreditkort accepteras i alla butiker.

Slutsats
Både kreditkort och kontokredit har sina fördelar, men är det flexibilitet som söks har kontokrediten mer att erbjuda. Där går krediten att använda både kontant och på kort, vilket accepteras av de flesta butiker.

För att hitta en kredit som passar dig är det viktigt att välja en gräns och ränta som är baserade på inkomsten. Det skapar bättre förutsättningar och gör att krediten lättare kommer till användning.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.