Gör dig av med skulder

Related image
Dras du med skulder? Har du dyra komsumtionslån och billån som känns ohanterliga? Läs mer i detta inlägg om tips på hur du kan göra dig av med skulder!

De svenska hushållen har en hög skuldsättning och de senaste åren har skulderna stigit snabbare än både BNP och inkomster. Det är främst bolån som utgör skulderna. Att ha studieskulder eller bolån är inte alltid en dålig sak om man har bra ränta på båda lånen. Det är främst onödiga konsumtionslån och dyra billån som kan göra att ens skulder känns ohanterbara.

Kronofogden uppskattar att lite över 100 000 svenskar är fast i livslång skuld och lever på existensminimum. Personer som inte lyckas ta sig ur Kronfogdens register kallas för evighetsgäldenärer. Många personer hamnade i situationen på grund av finanskrisen på 90-talet då ett stort antal företag gick i konkurs och försatte ägarna i en ekonomisk kris.

Att ständigt oroa sig för ekonomin är inte bra för den psykiska hälsan, men det kan vara svårt att veta hur eller om man kan bli skuldfri. Här kommer några av våra bästa tips för dig som vill ordna upp din ekonomi en gång för alla:

Få full koll på situationen
Steg ett i att bli skuldfri är alltid att se över lån och krediter för att se vad som kan sägas upp. När man har mycket skulder är det lätt att tappa kontrollen över vad man faktiskt betalar för varje månad. Om du efter en genomgång ser att du har onödiga abonnemang eller andra kostnader bör du säga upp dem omedelbart. Varje krona räknas när man vill bli skuldfri. Att betala av de allra minsta lånen rakt av är också ett viktigt första steg på vägen till skuldfrihet.

Baka ihop lån
Det andra steget är att titta på vilka räntor det är som gäller för alla lån. Har du smålån med höga räntor kan det totala återbetalningsbeloppet dra iväg rejält. Att ansöka om ett samlingslån med en fördelaktig ränta kan vara en bra idé. Ett samlingslån betalar av alla mindre lån och krediter, vilket innebär att du istället får ett stort lån. Det finns flera banker och finansbolag som erbjuder den här typen av lån. Likvid har till exempel flexibla lån som kan användas för att lösa smålån. Istället för att hålla koll på flera olika lån, räntor och månadskostnader kommer det en enda faktura varje månad. Det gör det mycket enklare att hålla koll på ekonomin.

Ta del av ekonomisk rådgivning
De flesta banker och kommuner erbjuder budget- och skuldrådgivning som man kan ta del av gratis. Att få hjälp med att lägga upp och planera din ekonomi av någon som har en neutral synpunkt kan vara ovärderligt. En rådgivare kan hjälpa dig med en månadsbudget, att sätta upp ett sparande med autogiro samt utforma ekonomiska mål som är realistiska att nå. En budget är a och o när det kommer till att bli skuldfri, men även om det verkar lätt på papper att sätta upp en budget kan det vara svårt att göra den tillräckligt realistisk.

Begär skuldsanering
Även om du helst vill betala av skulderna kan det i vissa fall vara helt omöjligt. Att begära skuldsanering från Kronofogden kan då vara en lösning. Skuldsanering innebär att du betalar en andel på alla skulder under ett antal år, men resten behöver inte betalas tillbaka. När skuldsaneringen är slut är skulderna som ingick i skuldsaneringen borttagna och du är då skuldfri. Det är Kronofogden som beslutar ifall din situation är allvarlig nog för att skuldsanering ska bli aktuellt. I regel krävs det att man är så pass svårt skuldsatt att det inte finns någon möjlighet att betala skulderna under flera år, där tio år är normen.Vanligtvis måste du leva på existensminimum i fem år under skuldsaneringen.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.