Tips för ditt sparande

Bildresultat för sparkontoHar du sparade pengar på usla sparkonton där kapitalet riskerar att naggas i kanten genom dålig eller ingen ränta samt en ökande inflation? Läs mer i detta inlägg om tips på hur du kan maxa ditt sparande!

Miljarder kronor uteblir på usla sparkonton varje år. Hushållen sparar mer än på över ett decennium – men utan ränta på pengarna riskerar kapitalet att naggas i kanten. Låt inte pengarna bara ligga där och tappa i värde.

Riksbanken har nått inflationsmålet på 2 procents inflation, enligt statistik för juni månad från Statistiska Centralbyrån (SCB). Men riksbankschef Stefan Ingves glädje riskerar att bli privatspararens olycka. Inflationen innebär nämligen att ditt sparande på bankkontot naggas i kanten. Det blir extra märkbart för sparare med pengar på nollräntekonto. Med en inflation på 2 procent tappar pengarna i värde. Det finns därför all anledning att inte låta pengarna bara ligga där och tappa i värde utan undersöka var du kan få bättre avkastning.

Under första kvartalet i år uppgick insättningarna på svenska sparkonton till 25 miljarder kronor, enligt SCB. Svenska folket har inte satt av lika mycket för sparande på över ett decennium. Men omkring 60 procent av det totala sparandet på 1 760 miljarder kronor finns fortfarande på storbankernas konton med noll ränta.

Flytta pengar till en nischbank
Genom att flytta pengarna till ett konto hos en nischbank med 0,75 procents ränta skulle svenska hushåll tillsammans kunna kamma hem åtta miljarder i ränteintäkter på ett år. Även borträknat skatt motsvarar det 5,5 miljarder kronor som svenska hushåll tillsammans kan inskaffa genom att fly nollräntekonton. Många tänker säkert att det inte är värt energin att flytta pengarna. Men det är oftast värt den där kvarten som det tar att öppna ett sparkonto i en annan bank, särskilt om man har tänkt använda kontot under många år.

Regelbunden överföring
Ett grundtips för den som vill maxa sitt sparande är att starta en regelbunden överföring från lönekontot så att sparandet blir en vana som inte kräver tankekraft.

Syftet med sparandet
Ett annat råd är att tänka över syftet med sparandet. Lägger du undan pengar för en buffert är det viktigt att kunna komma åt dem om diskmaskinen går sönder eller om något annat oförutsett händer. Om du däremot sparar till ett konkret mål och definitivt inte ska röra dina pengar fram tills att målet är nått kan det vara värt att binda räntan. Då kan du ofta inte göra några uttag under bindningstiden men i gengäld kanske du kan få något bättre avkastning.

Engagera hela familjen
Samtidigt kan det finnas en poäng med att engagera hela familjen i sparmålet. Prata i konkreta termer och gör det till ett gemensamt projekt. Sparar ni till en semesterresa till Gotland eller Grekland låt barnen få veta vilken summa ni behöver spara och till vilket datum. Då är det lättare för familjen att också prioritera bort vissa saker under året.

Undvik räntefällan
Men undvik att gå i räntefällan: se till att kontot omfattas av insättningsgaranti så att du vet att pengarna är säkrade om det händer något.

Undersök alternativ till traditionella bankkonton
Kom ihåg att traditionella bankkonton inte passar alla typer av sparande. Barnspar, pensionssparande och annat sparande på några års sikt eller mer gör sig bäst på börsen, exempelvis i fonder på ett investeringssparkonto (ISK). Sparar du på säg 7–10 års sikt kan det vara en idé att lägga pengarna i fonder i stället. Generellt har pengarna större möjlighet att växa bättre på sikt i en bred globalfond än på ett sparkonto

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.