Ekonomiska semestertips

Image result for semester clipartHar du haft en ekonomisk semester? Går det att ha en drömsommar – utan att det kostar skjortan? Läs mer i detta inlägg om massor av användbara ekonomiska semestertips.

Här nedan finner du en lista med 37 användbara gratis- eller budgettips på semester inom olika kategorier som alla har det gemensamt att de är skonsamma för plånboken.

37 ekonomiska semestertips

Resor

1. Bil till minipris
Hyr en begagnad bil. Har du ingen bil och vill komma ut på äventyr? Hyr en begagnad. Bilarnas åldrar varierar men alla är besiktigade och välunderhållna. Du kan också anmäla dig för att köra tillbaka en hyrbil till sin uthyrningsstation. Registrera dig och boka på nätet. Läs mer: Rent-a-wreck.se, Hertzfreerider.se.

2. Cykla – låna eller använd egen
Lånecyklar kan man hitta i ett flertal städer runtom i landet. Och det är ett smart och billigt sätt att se en ny stad. Finns bland annat i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund. Har du redan en cykel? Det finns fantastiska cykelleder runtom i landet. Ett exempel är den gamla dragvägen längs Göta kanal. Det finns både kortare och längre turer att välja mellan. Läs mer: Citybikes.se, Malmobybike.se, Goteborg.se, Gotakanal.se.

3. Få skjuts och dela kostnader
Haka på någon och dela reskostnader. En vinst även för miljön. Prata med släkt, grannar eller hitta någon att samåka med i skjutsgruppen, en ideell samåkningsrörelse. Finns på Facebook. Läs mer: Skjutsgruppen.nu.

4. Båtluffa med camping
Stockholms skärgård är fantastisk. Njut av havsvindar, sköna stränder, underbar natur och färgstarka solnedgångar. Båtluffarkortet kostar visserligen 445 kronor och gäller i fem dagar, men det ger dig möjlighet att ta dig runt i skärgården på Waxholmsbolagets linjer. Ta med tältet och utnyttja allemansrätten så blir det ändå en budgetsemester – kolla bara upp innan, vissa öar har tältförbud. Läs mer: Waxholmsbolaget.se, googla på allemansrätten. Från Vaxholm går båtar till flera spännande öar i Stockholms skärgård.

Boende

5. Byt bostad – finns många bra sajter
Antingen byter du med någon du känner som har semester samtidigt som du, eller så använder du dig av en bytessajt. Det blir ett miljöombyte som inte kostar mer än registreringsavgift på sajten och resa dit och hem. Läs mer: Hembyte.nu, intervac.se.

6. Många letar efter husvakt
Passa huset, lägenheten eller stugan när ägaren är bortrest. Det kan till exempel innebära att du måste klippa gräsmattan, vattna blommorna eller passa katten. I gengäld får du bo gratis – resan dit och hem får du dock betala själv. Läs mer: Housecarers.com, Trustedhousesitters.com.

7. Bo på bondgård och jobba
Gör en insats och testa lantlivet i sommar. Det kan du göra genom att vara volontär på ett ekologiskt drivet lantbruk i Sverige eller utomlands. Du jobbar 4-6 timmar om dagen, 5 dagar i veckan – för det får du fri kost och boende. Internationella organisationen WWOOF förmedlar kontakten. Läs mer: wwoof.org.

8. Tälta – svenska allemansrätten är gratis!
Du får tälta något dygn ute i naturen, enligt allemansrätten. Är ni större sällskap, be markägaren om lov. I naturreservat och nationalparker gäller dock särskilda regler. Ring kommun eller länsstyrelse och fråga vad som gäller i just det område du är intresserad av. Annars finns massor av trevliga campingar att upptäcka. Eller varför inte slå upp tältet i den egna trädgården eller radhustäppan? Läs mer: Camping.se, Naturvardsverket.se.

9. Låna en soffa
Soffsurfa kallas det när man bor tillfälligt hemma hos en värd. Det finns sajter där olika typer av boenden erbjuds, från hela lägenheter till endast en soffa. Det är gratis, men var noga med att gå igenom personens referenser. Läs mer: Couchsurfing.org, Globalfreeloaders.com.

Natur

10. Vandra och njut
I Sverige finns massor av bra vandringsleder. De finns i olika längder och etapper och en del går genom flera landskap. Du behöver heller inte åka utomlands för att pilgrimsvandra. Pilgrimsvandring brukar ske delvis i tysthet, därför väljer många denna typ av vandring för lugnet och för att komma ur stress, andra gör det för att det är annorlunda och känns äventyrligt. Läs mer: Vandringsguiden.se, Pilgrimisverige.se, Svenskakyrkan.se (sök på vandringar).

11. Gratis djurparker på 4H-gårdar
Gillar du eller dina barn djur? På en 4H-gård går du på egen hand runt bland djur och kan se arbetet på en bondgård. Tanken med dessa gårdar är att visa hur vi kan rädda utrotningshotade svenska lantrasdjur och hur naturens kretslopp fungerar. Det brukar också ordnas familjedagar och ponnyridning emellanåt. I år firar verksamheten 100 år. Läs mer: 4h.se.

12. Strandliv med picknick
Vad är väl en sommar utan en dag på stranden? Ta med filt och picknickkorg en vacker sommardag och bara njut. Det finns flera lite större badplatser eller så kan man upptäcka en egen. En plaskdamm kan vara ett bra alternativ. Läs mer: Badkartan.se, Googla plaskdamm.

13. Upptäck nationalparkerna
I Sverige finns 30 nationalparker. Dessa ska skydda områden som annars hotas att förstöras eller försvinna helt. Här finns spännande grottor, blomstrande ängsmarker och djupa urskogar. Massor av äventyr som väntar alltså – helt gratis. Läs mer: Sverigesnationalparker.se.

Kultur

14. Massor av museum är gratis
Det finns massor av gratis museum i Sverige där man kan få härliga och intressanta upplevelser. Skokloster i Uppsala, Flygvapenmuseet i Linköping, Världskulturmuseet i Göteborg och Moderna museet i Malmö. I Stockholm finns bland annat Livrustkammaren, Historiska museet och Naturhistoriska museet. Läs mer: Regeringen.se.

15. Gratiskurs! Måla, fota, bygga
Gå på kurs gratis, är det möjligt? Ja det finns faktiskt flera gratiskurser i sommar, för såväl barn som vuxna. Lär dig måla gamla hus i Älmhult, bygg legorobotar i Orsa eller discodans för dig 50+ i Östersund. Eller ta en kurs via nätet och lär dig till exempel språk, teknik eller att skriva och fotografera. Läs mer: Kurser.se, natkurser.se.

16. Teater - i parker eller som provpublik
Ibland behöver teatrarna en provpublik. Ett utmärkt tillfälle att se något som du kanske annars inte skulle se – och dessutom före alla andra. Kolla upp med de teatrar som finns nära dig eller i grupper på Facebook. I Stockholm spelar parkteatern hela sommaren, utomhusteater som är helt gratis. Läs mer: Provpublik Stockholm på Facebook, kulturhusetstadsteatern.se/parkteatern.

17. Bio utan att betala
Förhandsvisningar till olika filmer dyker upp lite titt som tätt. Ett utmärkt tillfälle att se film utan att betala. Men det gäller att hålla ögon och öron öppna och vara snabb när det gäller. Biljetterna brukar gå åt fort. De ordnas också utomhusbio på olika ställen runt om i landet, bland annat i Rålambshovsparken under Stockholm filmfestival och på Löga strand i Västerås, båda i augusti, och i Malmö under juli och augusti. Läs mer: gratisguiden.se (sök på biobiljetter).

18. Mys på biblioteket
En hel värld av spännande och roliga berättelser för såväl stora som små hittar du så klart på biblioteket. Här finns böcker, film och musik att låna gratis. Ofta finns här en lekhörna för barnen och det ordnas också olika aktiviteter, som sångstunder, pysselstunder och filmvisningar. Bibliotek brukar finnas en eller flera i varje kommun. Läs mer: På din kommuns hemsida.

19. Missa inte kyrkan
Sverige har många fantastiska gamla och nya kyrkor med ett ovärderligt kulturarv. Vandra runt i dem och ta in historien. Eller varför inte häng på något av de arrangemang som ordnas i kyrkan, till exempel konserter eller utställningar? På appen kyrkguiden kan du söka aktiviteter och kyrkor. Läs mer: Svenskakyrkan.se, Kyrkokartan.se.

20 Glöm inte hembygden
På landets alla hembygdsgårdar finns historien både om Sverige och om den plats du är. Här ordnas också olika aktiviteter som midsommarfiranden, utställningar, visning av veteranbilar och skördefester. Gillar du historia finns också massor av fina fornminnen och andra historiska lämningar att titta närmare på. Vandra eller cykla till de minnen som finns i din närhet. Mer information brukar finnas på plats. Läs mer: Nya.hembygd.se, Fmis.raa.se.

Upplevelser

21. Gå på konsert och festival
Putte i Parken är en av flera gratisfestivaler i sommar. Här kan man se kända svenska artister som Kikki Danielsson, Mustasch, Samir och Viktor, Takida, Kaliffa, Icona Pop, Accept och Petter. RIX-FM har också ett flertal festivaler runt om i landet. Stadsfestivaler ordnas i Eskilstuna, Västerås och Skellefteå till exempel. Läs mer: Gratisfestival.se, Stadsfesten.nu, Vasterascityfestival.se, Malmofestivalen.se, Goteborgskulturkalas.se, kulturfestivalen.stockholm.se.

22. Loppis - fynd & folkfest
 På loppis kan man göra jättefina fynd, men det kan vara kul att bara kolla runt och delta i folkfesten. Eller så passar du på att rensa förrådet och fyller bilen full och är med på en alla sommarens bakluckeloppisar. Och tjänar en liten slant på köpet. Läs mer: Svenskaloppisar.se, Loppistajm.se.

23. Stand-up – finns flera gratis föreställningar
Skratta gott och gratis. Kan det bli bättre? Det finns flera så kallade ”rookie”-klubbar i bland annat Stockholm där inträdet ofta är gratis, bland annat Green bar och Brother Tuck. Läs mer: Thatsup.se, Alltomstockholm.se.

24. Testa träning utan kostnad
Testa ett nytt motionsspår eller kämpa i något av alla utegym som börjar dyka upp. Hos bland annat Nordic military training och Friskis och svettis kan man också testa ett eller flera utomhuspass gratis för att känna på om det kan vara en träning som passar. Läs mer: Friskissvettis.se, Nordicmilitarytraining.se.

25. Fånga fisk – flera metoder är tillåtna i våra sjöar
Längs Sveriges kust och i fem sjöar: Vänern, Vättern, Hjälmaren, Mälaren och Storsjön i Jämtland får vem som helst fiska med handredskap. Det innebär att du får meta, spinnfiska, pilka och pimpla samt fiska med lina som har högst tio krokar. Köp fiskekort i Stockholm och Göteborg. Det är gratis för barn under 16 år. Läs mer: Sportfiskarna.se, Jordbruksverket.se.

26. Bygg en koja
Några övergivna brädor eller nedfallna grenar kan räcka som byggmaterial för den fantastifulle. Platsen kan vara skogen såväl som en buske i trädgården. Perfekt sysselsättning en sommardag. Läs mer: Viivilla.se (för inspiration).

27. Plocka bär och svamp
Bara ta på sig stövlarna och hänga en korg på armen. Mitt i sommaren brukar smultron, jordgubbar, hallon, hjortron och blåbär komma, lite senare svamp. Det blir ett litet äventyr först i skogen under plockningen – och sedan att göra något gott av fyndet. Eller så tar du hand om äpplen eller plommon som riskerar att slängas bort. På fruktförmedlingen hittar du trädgårdar dit du är välkommen att plocka. Läs mer: Utinaturen.fi, Skogsskafferiet.se, Aktavara.se (sök under fruktförmedlingen).

28. Passa husdjur
Många behöver hjälp under semestern med att passa katten, hunden, kaninen eller vad det nu kan vara. Det kan vara ett bra sätt att testa hur det skulle vara att ha just det husdjuret eller så får det vara ett sommaräventyr. Läs mer: Grannar.se.

29. Spana på fåglar
Ta med en kikare och en fågelbok, låna på biblioteket om det behövs, och bege er ut i naturen. Lite spänning och lärande på samma gång för den nyfikne. Bocka av hur många ni får syn på. Läs mer: Birdlife.se.

30. Hälsa på hos vänner
Det är alltid spännande att övernatta någon annanstans. Passa på att kolla med vänner och släkt om det är okej att hälsa på.

31. Restaurangmat till superlåga priser
Billig restaurangmat av bra kvalitet till låga priser? Låter nästan för bra för att vara sant. Men matsvinn är ett stort problem så istället för att slänga maten kan du hjälpa till att rädda världen – och maten. Ladda ned appen Resq och kolla in vilka restauranger som finns i din närhet. Läs mer: Resq-club.com.

32. Grill-knytis
Dra ihop några vänner och samlas för att grilla i en park. Dela upp olika ansvarsområden så blir det kanske lite nya smaker i maten – och nya lekar att testa efteråt.

33. Gå på skattjakt
Geocaching är som en liten skattjakt. Du skapar ett konto på webbsidan geocaching.se för att se kartan var dessa geocacher är gömda. Du navigerar dig dit via appen och när du hittat skatten signerar du i en loggbok på plats. Det finns massor av skatter gömda runt om i landet. Bara ta sig ut och leta. Läs mer: Geocaching.se.

34. Testa ny lekpark
Ibland är det inte svårare än att testa en ny lekpark. Om man vill testa något annorlunda finns det flera med olika teman, som till exempel Mulle Meck i Solna eller Musiklekplatsen i Malmö. Eller Himlahöjdens lekplats med sagotema i Västerås. Läs mer: Lekparksguiden.se eller kolla din kommuns hemsida.

35. Var med på film
Gillar du eller någon i din familj att synas? Var statist eller sitt med i tv-publiken. För att vara statist kan du till och med få betalt. Anmäl dig och kolla vad som finns – det är lite olika hur utbudet ser ut. Läs mer: Statist.se.

Shopping & fixa hemma

36. Byt kläder
Gillar du att shoppa? Det går att byta kläder. Klädbytardagar ordnas lite då och då runt om i landet, kolla in om du kan hitta någon nära dig. Eller så lånar du plagg under en period för en billig penning. Läs mer: Facebook.se (lånegarderoben), Kladoteket.se.

37. Fixa hemma
Behöver du bygga om eller få fason på trädgården, men har inte råd med verktygen? Låna av grannen, antingen din riktiga granne eller via nätet.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.