Enkelt att byta bank

Skulle du vilja byta bank, men tycker det verkar krångligt? Vill du ha tips på hur du byter bank? Läs mer i detta inlägg om handfasta råd från Konsumenternas om hur du enkelt byter bank!

Att byta bank för vardagstjänster som lönekonto och betalningar ska inte ta mer än några dagar om den nya banken får alla uppgifter som den behöver. Här är några råd från Konsumenternas Bank-, Finans- och Försäkringsbyrå (oberoende och kostnadsfri vägledning om bank och försäkring) - till dig som funderar på att byta bank.

Att byta bank behöver inte vara krångligt. Du vänder dig bara till den bank som du vill byta till. Banken ser till att dina konton och de tjänster som du har hos den gamla banken avslutas, att pengar som du har på kontona förs över och öppnar nya konton och tjänster. Banken tar inte ut någon avgift för att göra själva bankbytet.

Rutin för bankbyten
Bankerna har en gemensam rutin för att det ska gå smidigt att byta bank för konton och betaltjänster. Under förutsättning att du lämnar alla uppgifter som behövs för att genomföra bytet ska det enligt rutinen inte ta mer än tre till fem bankdagar för den nya banken att lägga upp konton, produkter och tjänster. Det kan ta något längre tid innan du kan använda nya kort, eftersom kort och koder inte kan skickas ut samtidigt. Den nya banken kan komma överens med dig om en viss tidpunkt för när avslutsuppdraget ska skickas till din gamla bank, exempelvis för att undvika ett månadsskifte. Det kan också vara lämpligt att samordna tidpunkten för bytet till exempel med lösen av ett bolån. Den gamla banken ska, enligt den gemensamma rutinen, avsluta dina gamla konton och tjänster inom tre vardagar från det att den tagit emot avslutsuppdraget från den nya banken.

Den gemensamma bankrutinen gäller för konton (transaktionskonton och sparkonton) med tillhörande tjänster, exempelvis autogiro, kort, giro och Internetbank. Både din nya och din gamla bank har checklistor som de följer för att bytet ska gå snabbt och utan komplikationer. I rutinen ingår inte lån, aktier, fonder, andra värdepapper, pensionssparande med mera. Flytt av sådana tjänster kan därför ta längre tid.

Uppgifter du behöver ta fram
Börja med att göra en genomgång av vilka olika konton du har och vilka tjänster och uppdrag som är anslutna till dessa. Ta med dig uppgifterna till banken. Det är framför allt följande uppgifter och handlingar som din nya bank behöver:

 • Kontoutdrag – ta gärna med det senaste årsbeskedet eller kontoutdraget från din gamla bank. Du har rätt att få information om stående överföringar, autogiron m.m. i samband med att du vill byta bank.
 • Kort - nummer på kort som du har i din gamla bank och som du vill avsluta. 
 • Krediter – uppgifter om utnyttjade konto- eller kortkrediter. Tänk på att alla kortköp kanske ännu inte har dragits från det konto som du ska avsluta.
 • Autogiron som är anslutna till kontot i din gamla bank. Du behöver inte uppge vilka autogiron du har, bara att du har autogiron.
 • Stående överföringar som är kopplade till ditt gamla konto.
 • Regelbundna insättningar som är kopplade till kontot, till exempel lön, pension, a-kassa, studiemedel, skatteåterbäring.
 • Privatgiroblanketter som ska makuleras och avslutas.
 • Säkerhetsdosa för Internettjänster tar du med till den nya banken.
 • VP-konto – uppgift om värdepapperskonto eller depå som är ansluten till konto i din gamla bank.
 • Uppgift om bankfack.
Tänk också på
Har du lagt in kommande betalningar i din gamla internettjänst? Dessa följer inte med automatiskt utan du måste lägga in dem på nytt i den nya banken.

Om du har e-fakturor
Elektronisk faktura (e-faktura) innebär att du i stället för en räkning i brevlådan får den elektroniskt till din dator. Sådana fakturor måste du själv lägga upp på nytt i den nya Internetbanken. Tänk på att skriva ut tidigare e-fakturor eller spara dem i din egen dator om du vill behålla kopior. Glöm inte att betala e-fakturor som kommit in till den gamla bankens Internettjänst innan denna stängs för att undvika påminnelseavgifter.

E-legitimation
E-legitimationen fungerar oftast oberoende av bank även i den nya banken fram till utgångsdatum. Därefter kan du beställa en ny e-legitimation i din nya bank. I vissa fall avslutar dock den gamla banken e-legitimationen när kunden avslutar sina konton. Kontrollera för säkerhets skull med den bank du lämnar vad som gäller där.

Flera kontohavare på samma konto
Då måste alla vara överens om att byta bank. Besök den nya banken gemensamt eller ta med fullmakt för att det gamla kontot ska kunna avslutas.

Andra tjänster än vardagstjänster
Det finns inga bestämda rutiner mellan bankerna för att flytta andra produkter eller tjänster, exempelvis fonder. Det kan därför variera hur lång tid och på vilket sätt du kan få hjälp med sådana byten.

Om du har lån i den gamla banken som du vill flytta med dig måste du lämna in en låneansökan till den nya banken. Den nya banken gör en kreditprövning och när det nya lånet beviljats löser banken det gamla lånet. Eftersom den nya banken inte har någon skyldighet att låna ut pengar till dig är det viktigt att du får skriftligt på att du verkligen får låna pengar hos den nya banken, innan du bestämmer dig för att lämna den gamla banken.

Om du har flera lån, exempelvis på ett hus, kan ett alternativ vara att lösa bara något av lånen. Det kan dock vara svårt om alla pantbrev som är uttagna i fastigheten står som säkerhet för alla lån. Tänk på att du måste betala ersättning till den gamla banken om du löser ett bundet lån i förtid (ränteskillnadsersättning).

Ska du behålla lån i din gamla bank måste du komma överens med den om hur de fortsatta betalningarna ska gå till.

Är du kund i en internetbank och flyttar över aktier och andra värdepapper så måste du själv spara avräkningsnotor och andra sammanställningar över anskaffningsvärden och försäljningsbelopp som du kan behöva för kommande deklarationer. Dessa uppgifter kommer inte att överföras från den gamla till den nya banken. Tänk också på att banken kan ta ut avgifter för att flytta värdepapper.

Mer material
För att underlätta för dig att byta bank har Svenska Bankföreningen, tillsammans med sina medlemsbanker, utarbetat gemensamma rutiner för bankbyte och följande användbara nformationsmaterial.
Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.