Vågar du äga din bostad framöver

Bildresultat för comboloanÄr du orolig över ditt bostadsägande i framtiden? Funderar du på hur reproräntan kommer att utvecklas de närmaste fem åren? Läs mer i detta inlägg om varför det kan bli tufft att äga sin bostad framöver?

Sajten Comboloan publicerade nyligen en mycket läsvärd artikel med en väldigt bra sammanfattande analys över varför det kan vara tufft att äga sin bostad och ha bolån de närmsta 5 åren!

Inte nog med att reporäntan odiskutabelt ska upp så småningom, det kan bli värre än så. Om bostadsägarna har lyssnat på olika experter de senaste veckorna, så är det inte konstigt om många börjar få lätt huvudvärk inför vad som komma skall. Under de senaste veckorna har följande framtidsprofetior kunnat utläsas av olika experter:

 • Reporäntan ska upp, frågan är hur snabbt!
 • Bostadspriserna ska ner 35%
 • Ränteavdragen ska justeras och/eller tas bort
 • Amorteringskravet skärps ytterligare inom kort
Vi tar det i tur och ordning:

Reporäntan
Stefan Ingves fick förnyat förtroende och sitter 5 år till som Riksbankschef. Hur mycket valet av Ingves påverkar reporäntan i närtid kan diskuteras, många menar att makrotutvecklingen i Europa är viktigare. Hursomhelst, Riksbanken signalerar en första höjning efter sommaren 2018, andra experter menar att det blir en höjning tidigare än så. Alla experter är i alla fall eniga om att reporäntan och följaktligen också hushållens bolån har lämnat botten och att vi nu inlett färden uppåt mot ”normala” nivåer igen. Exakt vad som menar med normala nivåer är oklart, och hur lång tid det kommer att ta för att nå detta oklara mål, ja det är man inte heller överens om, men uppåt bär räntan, så är det.

Bostadspriserna
I en artikel nyligen siar Mikael Vilenius, journalist på Dagens Industri om att bostadspriserna kan sjunka med hela 35%. Vilenius tes stärks av att Internationella valutafonden (IMF) i veckan åter poängterade att Sveriges skenande bostadspriser tvingat fram hög skuldsättning bland många svenska hushåll och hindrar en socialt hållbar tillväxt. IMF vill se ett stramt åtgärdspaket som bland annat innefattar hårdare amorteringskrav, höjd fastighetsskatt och avreglerade hyror. IMF menar vidare att Stockholms bostadspriser har stigit så pass mycket att dom nu tillhör de högsta i världen, sett i relation till landets medianinkomst.

Ränteavdragen
Ränteavdraget som länge varit och är en het potatis då politikerna ogärna vill avskräcka väljare genom impopulära beslut som drabbar privat ekonomin.  Alla partier förutom Moderaterna (M) och Socialdemokraterna (S), har sagt sig vara villiga att nå en bred uppgörelse, men nu börjar även M och S mjukna. Finansminister Magdalena Andersson varnade vid budgetförklaringen förra veckan, att bostadsköpare bör räkna med att ränteavdraget kommer att justeras. Moderaternas nya finansministerkandidat Elisabeth Svantesson, lanserade i veckan reformering av bostadsmarknaden som hennes hjärtefråga och menade att det innefattade att få upp både hyresregleringen och ränteavdragen på bordet.

Amorteringskravet
Erik Thedéen, finansinspektionens (FI) generaldirektör, uttryckte nyligen sin stora oro för att hushållens skuldkvot stiger. Thedéen lyfte fram bolånetak, skuldkvotstak och amorteringskrav på åtgärder som dämpar kreditefterfrågan. FI har för närvarande ett skärpt amorteringskrav ute på remiss och generaldirektören hoppas kunna införa det inom en snar närtid.

Ja, det är bara att konstatera att profetiorna som experterna lanserar är dystra för den som äger sin bostad och har bolån. Nyligen kunde man också läsa ett hisnande exempel framräknat av Frida Bratt på SVD där hon visar att ett lån på 6 miljoner kronor idag med 1,5% bolåneränta efter avdrag, idag kostar drygt 5 000 kr per månad. Samma lån, dvs 6 miljoner kronor med en boränta på 5% och med slopat ränteavdrag skulle bli 25 000 kr i månaden, dvs 5 gånger så mycket. ...Ohhh, det svider!

De senaste tidens profetior kan såklart bli sanning men det kanske är lika troligt att: Reporäntan håller sig på låga nivåer i många år till; Bostadspriserna inte alls sjunker i pris; Ränteavdragen inte införs innan valet och när de väl införs blir det gradvis över många år; Amorteringskravet inte skärps alls och om det införs så ska man komma ihåg att det bara gäller nya lån och drabbar relativt få. Oavsett, vad man tror om framtiden, så är en sak säker, Comboloans medicin på allt som värker här i välden är?

Rätt = FÖRHANDLA!!!
Förhandla gör du bäst genom att vara påläst och ha alla argument klara för banken. Argumenten kan du få genom Comboloans Förhandlingsunderlag eller deras partnertjänst.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.