Fem saker att tänka på innan du tar ett lån

Relaterad bildFunderar du på att ta ett lån för att öppna upp för nya möjligheter i livet? Oberoende av anledningen till ett lån finns det viktiga frågeställningar som du bör förhålla dig till. Läs mer i detta gästinlägg om de fem viktigaste sakerna du bör tänka på innan du tar ett nytt lån!

Ett lån kan onekligen öppna upp för nya möjligheter i livet. Kanske det ger dig möjlighet att köpa det där sommarhuset i skärgården som du alltid drömt om. Eller drömbilen som du inte har råd att betala kontant.

Oavsett vilken anledningen är så finns det ett flertal saker du bör ha i åtanke innan du tar ett lån. Nedan har vi listat de fem viktigaste.

Har du råd att betala av lånet?
Den första frågan som du givetvis måste ställa dig själv är ifall du faktiskt har råd att betala tillbaka lånet. Att ta ett lån som gör att du inte kommer ha något som helst utrymme i ekonomin de närmsta åren är inte direkt att rekommendera.

Kom även ihåg att ett lån har en ränta som du betalar av varje månad. Om räntan är rörlig måste du även se till att ha utrymme för eventuella uppgångar.

Är lånet nödvändigt?
Visst, du kanske känner att du bara måste ha den där bilen eller båten just nu och att inget annat i världen räknas. Glöm dock inte bort att verkligen reflektera hur viktigt lånet egentligen är för dig. Hur lång tid tar det för dig att själv spara ihop pengarna? Skulle du klara av att vänta ett par år för att istället betala kontant?

Jämför olika långivare
Ett misstag som många låntagare gör är att nöja sig med låneerbjudandet från sin egen bank direkt utan att se vilka alternativ som finns. Faktum är nämligen att du kan dra ned kostnaderna rejält genom att jämföra lån hos olika banker och långivare. Den största svenska jämförelsesajten för lån är Lendo. Här kan du ansöka om lån hos flera olika banker och låneinstitut samtidigt och få en bekräftelse inom 24 timmar.

En annan populär jämförelsesajt för lån är Pengino, som ägs av företaget Freedom Finance. Precis som Lendo erbjuder Pengino en gratistjänst som genom endast en kreditupplysning ger dig lånerbjudande från ett flertal olika banker.

Håll dig borta från SMS-lån
Att ta snabba SMS-lån har under de senaste åren blivit en växande trend. Även om det kan låta frestande att ta ett lån direkt via mobilen så är räntan oftast orimligt hög. Dessutom måste du vanligtvis betala tillbaka redan inom några veckor.

Försök att få ner lånekostnaden
Att låna pengar kommer alltid att kosta. Men det finns ett flertal saker som du kan göra för att få ner lånekostnaden. Utöver att hitta en bank med billiga lån kan du beräkna hur lång tid du behöver för att betala tillbaka lånet. Desto snabbare du betalar tillbaka, desto lägre blir kostnaden. Dessutom kan du försöka att förbättra ditt kreditbetyg innan du tar lånet genom att skära ned på fasta avgifter, eller vänta att ansöka om lånet tills du fått en löneförhöjning eller betalat av ett nuvarande lån.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.