8 åtgärder som minskar risken för ID-kapning

Bildresultat för id kapningTrots att Id-kapning blivit olagligt fortsätter antalet anmälningar att öka. Det finns inget säkert sätt att skydda sig men däremot finns flera åtgärder som minskar risken att bli drabbad eller att ta reda på om du blivit drabbad. Läs mer i detta inlägg!

Uppemot 200.000 svenskar kan ha id-kapats i år. Det är en klar ökning jämfört med i fjol, visar ny rapport. Det här rapporterar Sveriges Radio. Är du nervös att bedragare kommer åt dina kontokort eller din privata post? Många svenskar drabbas av falska adressändringar. Bedragaren går helt enkelt in och anmäler att du har ändrat adress. Din post börjar nu skickas till bedragaren – som kommer åt viktiga papper från banken, nya kreditkort, paket eller annan privat post. Förklaringen till att det här är möjligt är att adressändringar i Sverige traditionellt sker via papperspost - och det här är en ganska osäker metod.

8 åtgärder som skyddar dig
Vissa personer verkar tro att de är på den säkra sidan så länge de håller hårt i plånboken, inte tappar bort personliga uppgifter eller lägger ut känsliga bilder (exempelvis körkort) på internet. I takt med att tekniken går framåt hittar bedragarna hela tiden nya luckor i systemet som idag verkar vara svåra för polisen att täppa till. Här nedan är 8 åtgärder som minskar risken.

 1. Spärra obehörig adressändring. Använd Skatteverkets e-tjänst för spärrning av adressändring. Det är enkelt och tar bara ett par minuter. Logga in med bank-ID och kryssa i rutan ”Jag vill spärra obehörig adressändring”. Då är det bara du som kan ändra din adress.
 2. Aktivera adresslåset. Nu har företaget Svensk Adressändring, som ägs av de svenska postföretagen, lanserat en ny tjänst som heter Adresslåset. Vad den gör är att skydda din adress mot obehörig eftersändning eller adressändring. Du spärrar den med Bank-ID, och när den väl är spärrad kan du bara beställa eftersändning eller adressändring genom att på nytt logga in dig. Du når tjänsten genom att surfa till www.adressandring.se.
 3. Lås din brevlåda. Om du bor i villa, radhus eller annat boende där du har en brevlåda som är åtkomlig ska du låsa den precis som du låser dörren till ditt hus. Bedragarna håller koll på när posten distribueras och utan lås på brevlådan är du ett enkelt offer. Alla steg är viktiga för att skydda sig men att låsa brevlådan är i dagsläget viktigast.
 4. Var medveten om din digitala identitet. Lägg aldrig ut bilder så som ID handlingar, körkort eller andra personuppgifter på sociala medier. Var allmänt försiktig med hur du exponerar dina personuppgifter på internet när det inte gäller en säker mottagare.
 5. Var försiktig med dina internetköp. I och med att internethandeln bara blir större gäller det att vara försiktig när du gör köp online och ska lämna över personuppgifter. Är det ett seriöst företag och följer dem alla regler och riktlinjer för hantering av personuppgifter? Läs deras integritetspolicy och var alltid kritisk innan du gör ditt köp om du aldrig gjort det förut hos det företaget.
 6. Skaffa ”Min bevakning”. ”Min bevakning” är en tjänst som UC utvecklat för att göra det enklare för dig att upptäcka att din identitet kapats. Så fort det tas en kreditupplysning via UC eller görs en adressändring på ditt personnummer meddelas du om det via sms eller e-post. Genom att få sådan information direkt kan du agera fortare. ”Min bevakning” kostar 395 kr per år.
 7. Skaffa ”Min upplysning”. ”Min upplysning” som är utvecklad av Bisnode är en bevakningstjänst som är helt gratis. Den upplyser dig via e-post så fort det tas en kreditupplysning på ditt personnummer via Bisnode. ”Min upplysning” meddelar dig dock inte ifall det görs en adressändring på ditt personnummer, för att få den informationen måste du betala 249 kr per år.
 8. Anslut dig till Kivra. Genom att skaffa konto hos Kivra som är en digital brevlåda slipper du få hem post som riskerar att hamna i bedragarens händer. Med konto hos Kivra får du istället posten digitalt via e-post. Kivra täcker inte all post, men en stor del och däribland omfrågekopior på kreditupplysningar från UC och Creditsafe. Dessutom blir Kivra hela tiden större och framtiden går mer och mer mot digital post.
Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.