8 läsvärda finansthrillers

Bildresultat för finansthrillers böckerGillar du att läsa böcker? Gillar du deckare, thrillers och nyckelromaner som utspelar sig i finansvärlden? Läs mer i detta inlägg om 8 förslag på läsvärda finansthrillers inför sommaren!

Nedan får du inför sommaren tips på 8 läsvärda böcker med intressant handling kopplat till finansvärlden. Det är deckare, thrillers och nyckelromaner som även om det är fiction till stor del bygger på verklighetsbakgrund.

Fåfängans triumfer: en berättelse ur Stockholms finansvärld - Svante Rasmuson
Fåfängans triumfer är en nyckelroman som utspelar sig i den insynsskygga bankirvärlden i kvarteren runt Stureplan och bygger på händelser ur verkligheten. Boken ger en spännande inblick i hur (den rätt galna) finansvärlden kan fungera. Det finns flera tydligt och bra tecknade karaktärer som har underhållande drag och manar fram skratt. För ett tränat öga var det uppenbart att Fredrik hade förutsättningar för att lyckas inom affärslivet. En artighetsvisit hos rikemanssonen på Östermalm förvandlas oväntat till en expressbiljett rakt in i Stockholms överklass och penningstinna finansvärld. Bondsonen Larry från Gotland blir Fredriks läromästare på den välrenommerade fond-komissionärsfirman Adolfsborg. Gamängen Larry går alltid runt med en miniräknare i ena handen. ”Aktieanalys är en konst” och ”en rik mans skämt roar alltid” är några av de enkla deviser som Larry mer än gärna delar med sig av. En hiskelig berg-och dalbana tar sin början i den insynsskygga bankirvärlden – en värld som sträcker sig några få kvarter från Stureplan och sen hoppar vidare ut till de större världsmetropolerna. En häpen omgivning låter sig imponeras, men alla har inte bara goda avsikter. Den majestätiska kyrkan vid torget blir ett andningshål när vindarna tilltar i styrka. Fåfängans triumfer är lättläst och underhållande, med bra flyt i både språk och handling.

Om författaren: Svante Rasmuson arbetade efter sina läkarstudier under 1990-talet som finansanalytiker vid Alfred Berg Fondkommission och senare bland annat som vd för ett bioteknikföretag vid Karolinska Institutet. Svante Rasmuson har också deltagit i flera olympiska spel.

Gränslösa - Carolina Neurath
Lånebolaget Kritan vinner entreprenörsvärldens finaste pris. Glädjen blir kortlivad för den unge vd:n Gustaf Ramstedt, son till en av Stockholms förmögnaste advokater. Bara dagar senare försvinner han. Samtidigt påbörjar ekonomijournalisten Beatrice Farkas en granskning av bolaget, som ger lån med hög ränta till personer med svag ekonomi. Hon har nåtts av uppgifter om att företaget står inför en flytt till Malta för att kringgå svenska lagar. Beatrices granskning blir tuff. Hon blir själv ifrågasatt och möts av hot. Snart uppdagas att Gustaf lurats i en fälla och kidnappats. Oron sprider sig i bolaget och såren i hans sargade familj rivs upp. Men inne på Kritan fortsätter vinstjakten, driven av Gustafs affärspartner och vän Pierre. Frågan är var gränsen för de unga entreprenörerna egentligen går i jakten på snabbare vinst? Och hur långt är Pierre beredd att gå i maktkampen om vd-rollen?

Om författaren: Carolina Neurath är ekonomijournalist på Svenska Dagbladet. 2016 debuterade hon med den hyllade finansthrillern Fartblinda

Den ihålige direktören - Hans-Olov Öberg
En studie i maktspel, omdömeslöshet och bristande verklighetsuppfattning i politik och näringsliv. Skandalerna tar aldrig slut i storbanken Mercuria: banken beskylls för inblandning i pengatvätt, mutaffärer, redovisningsskandaler och generösa förmåner till ledningen. Frågan är inte om, utan när, hela ledningen ska tvingas avgå. Men någon hinner före byråkratin: mitt under brinnande arbetsdag hittas Mercurias ökände vd Per Oscar Hahne skjuten på sitt tjänsterum. Det står snabbt klart att det som först ser ut som ett självmord, i själva verket är ett välregisserat mord. Utredningen stöter dock på problem. När skottet hördes var Hahne ensam i sitt rum som var låst inifrån. Ekonomijournalisten Rosanna Klaar har flera skäl att på egen hand försöka utreda vad som hänt, några av dem högst privata. När spåren så leder henne mot Mercurias ordförande, den erkänt skicklige maktspelaren Sune Bergström, får hon oortodox hjälp från redaktionens mest svårflirtade tänkare, Micke Norell.

Om författaren: Hans-Olov Öberg är författare, förläggare och oberoende finansanlytiker bosatt på Södermalm i Stockholm. Öberg är utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm. Han är även jazz- och bluesmusiker och krönikör för Hammarby Fotboll. År 2001 grundade Öberg Kalla Kulor Förlag tillsammans med bland andra Robert Aschberg. Samma år debuterade han som thrillerförfattare med romanen En gudabenådad bullshitter (senare utgiven i ny upplaga av Pocketförlaget som En jagad man).

Fursten - Johan Trocmé
Sasha och Frida skulle förmodligen aldrig ha träffats och blivit bästa kompisar. Den ena lever destruktivt i krogbranschen, den andra är ett stjärnskott på den finaste privatbanken. Men ett alltförstort intresse för italienska viner förde dem samman. De kommer snart att länkas ännu närmare, på ett sätt de aldrig hade önskat sig.Fursten är en berättelse om makt och maktlöshet. Hur långt är en Furste beredd att gå för att behålla sin status? Vilka blir hans offer, och vilket pris betalar han själv?

Om författaren: Johan Trocmé har byggt sin karriär på ledande investmentbanker i London och Stockholm, och har bland annat varit chef för aktieanalys på en av Nordens största banker. "Fursten" är hans debutroman.

Miljardbrevet: en finansthriller - P C Haaland
Den finansiella sektorn har förvandlats till en parasit som sakta men säkert dödar sin värdorganism och desperata centralbanker försöker dölja katastrofen genom att skapa mer pengar. Men de har tappat kontrollen över sedelpressarna och en dekadent elit av företagsledare, bankirer och politiker styr vanliga människor in i en skuldfälla de aldrig kommer kunna ta sig ur. Lisa Arwald, journalist på Dagens Tidning, skickas till en av USA:s elitskolor för att försöka hitta en bok som lär ha förutspått den omvälvande finanskrisen 2008. Det udda med boken är att den bara fanns i ett enda exemplar och att den skrevs redan 1989. Men boken försvann spårlöst från skolans bibliotek strax efter att den hade publicerats. Tidningen tror att författaren kan vara en whistleblower. Carl Friedam, tidigare elev på elitskolan, leder ett av USA:s mest framgångsrika investmentföretag. Verksamhetens framgångar bygger helt och hållet på bokens förutsägelser och Carl är i desperat behov av en uppdaterad trendanalys. På var sitt håll börjar Carl och Lisa leta efter bokens författare. Lisa vill veta om bokens innehåll stämmer med verkligheten och Carl vill ha modellen som gör det möjligt för honom att förutsäga börsens rörelser. Men det finns fler som vill komma åt modellen och Lisa befinner sig snart i en komplicerad intrig där starka krafter kämpar om makten över tio triljoner euro, hela Europas fondsparande. En kamp som har pågått i decennier. Miljardbrevet är en thriller om dina pensionspengar. Miljardbrevet är en thriller om ett finansiellt system som i fem decennier har intecknat framtiden. Och nu ska räkningen betalas.

Om författaren: P C Haaland är finansinspektör, risktillsyn försäkring. Före detta managementkonsult och ubåtsofficer. Passionerat intresserad av vetenskap, den vetenskapliga metoden, modeller av verkligheten, blues och Retraction Watch. Förundrad över att synen på människan, religion och vetenskap är den samma idag som på 1930-talet. Aktiv i Positiva Pengar, en folkrörelse som vill att enbart Riksbanken ska ha rätt att skapa pengar.

Återbetalning - Ann-Sofie Kempe
Hanna Bergstedt har nyligen blivit vd för Axabanken. Under sin karriär har hon, genom sitt tuffa agerande i jakten på högre vinst och framgång, skaffat sig många fiender. Den enda riktigt pålitliga vännen är siamesen Elof, eller ...? Staffan Westman och Gunilla Ovin är trotjänare över femtiostrecket i en bank som inte längre uppskattar deras tjänster. Marknadschef Martin Landén vaknar upp till en ny spelplan och ekonomichef Örjan Kjellströms hemligheter förbryllar. Men framför allt, går det att lita på säkerhetschef Janne Garpenberg? Vem får revansch och är hämnden så ljuv som det sägs? Det här är en historia om maktbegär och längtan efter att få ge igen.

Om författaren: Ann-Sofie Kempe har arbetat inom bankvärlden och de erfarenheterna har hon använt sig av i skapandet av bokens miljö och karaktärer. Återbetalning är hennes debutroman.

En riktig man - Tom Wolfe
En riktig man utspelar sig i i Atlanta, Georgia några år efter de olympiska spelen. I Atlanta är tre fjärdedelar av innevånarna svarta. Några är vita och outsägligt förmögna. En av dessa är Charlie Croker, romanens huvudperson. Han är rik som ett troll men också bankrutt, eftersom han inte kan betala räntorna på sina miljardlån. Han har en ung och fordrande ny hustru och har som kronan på verket byggt sin egen skyskrapa som står outhyrd i Atlantas centrum. Medan han går in i sitt sextioåriga livs stora finansiella kris förändras tillvaron för en hederlig ung man med familj i Kalifornien. Conrad Hensley arbetar i ett av Charlie Crokers fryshus och får sparken när bankerna i Atlanta tvingar sin störste kund att permittera arbetskraft. Det är början till en social katastrof som först sätter Conrad i fängelse men till slut gör honom till Charlie Crokers räddare i nöden. Där finns också Roger White II, bakom sin rygg kallad Roger Too White, studiekompis med den svarte borgmästaren och mot sin vilja inkopplad som försvarsadvokat för stadens svarte fotbollsstjärna som anklagas för våldtäkt på dottern till en av Atlantas vita förmögna.

Om författaren: Tom Wolfe blev ett namn i amerikansk journalistik och litteratur redan under 1960-talet. Hans litterära dokumentär om de första astronauterna, Rätta virket, blev mycket uppmärksammad, både som bok och storfilm. 1987 utgav han romanen Fåfängans fyrverkeri som blev en världsframgång.

Flash Boys: Uppror på Wall Street - Michael Lewis
I Flash Boys skildras hur en liten grupp upprorsmakare på Wall Street börjar inse att den amerikanska aktiemarknaden har riggats för att gynna folk på insidan. De slår sig samman några av dem lämnar jobb med astronomiska löner bakom sig för att utforska, avslöja och reformera det bedrägliga sätt som Wall Street genererar pengar på genom högfrekvenshandel. Flash Boys är oumbärlig läsning för alla som är intresserade av börshandel och Wall Street. Samtidigt är det en så spännande historia, så skickligt berättad, att vem som helst kommer att få svårt att lägga boken ifrån sig.

Om författaren: Michael Lewis är ekonomijournalist och författare de storsäljande böckerna The Big Short (#1 på New York Times Bestsellerlista), Liars Poker, Moneyball och The Blind Side. Han bor i Berkeley i Kalifornien.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.