Har du koll på alla skatteregler? Har du haft arbete på annan ort i Sverige eller till och med utomlands? Läs mer i detta inlägg om vad som gäller avseende avdrag för ökade levnadskostnader vid dubbelt boende!
Vilka regler gäller för avdrag för dubbel bosättning vid anställning på annan ort i Sverige (eller utomlands)? Om du på grund av ditt arbete har flyttat till en ny bostadsort så kan du dra av dina ökade levnadskostnader om du har behållit bostaden på den gamla orten.
Du som har dubbel bosättning kan göra avdrag för ökade levnadskostnader i deklarationen. Med dubbel bosättning menas att du har fått anställning och därför flyttat till en ny bostadsort, samtidigt som du har kvar bostaden på den gamla orten. För att få avdrag krävs att du övernattar på arbetsorten och att det är mer än 50 km mellan bostadsorten och arbetsorten. Du kan dock bara få avdrag vid dubbel bosättning under en begränsad tid. Observera att det är olika tidsbegränsningar för avdrag för måltider och småutgifter och för boendekostnader.
Avdrag för måltidskostnad och småutgifter
Under den första månaden av vistelsen på den nya arbetsorten får du dra av antingen den faktiska utgiftsökningen för måltider och småutgifter eller ett schablonbelopp. Schablonbeloppet är följande: 66 kr per dag om den nya orten ligger i Sverige. 30 procent av normalbeloppet om den nya orten ligger i ett annat land. Du hittar normalbeloppen för olika länder på www.skatteverket.se/utlandstraktamente.
Avdrag för boendekostnad
Du får dra av för boendekostnaden på den nya arbetsorten. Du kan få avdrag under längst två år. Gifta och sambor får göra avdrag även efter denna tid om den dubbla bosättningen beror på makens eller sambons förvärvsverksamhet. I sådana fall kan du få avdrag under sammanlagt fem år. Om familjebostaden har flyttats till arbetsorten, får du i stället göra avdrag för bostaden på den gamla bostadsorten. Du har inte rätt till något avdrag för ökad boendekostnad om bostaden på den gamla bostadsorten är uthyrd.
Mer information
Läs mer om dubbel bosättning i skatteverkets broschyr Traktamenten och andra kostnadsersättningar. Exempel på hur avdraget beräknas (för hur många dagar avdrag medges i olika situationer) finns i avsnitt 4.5 i Skatteverkets ställningstagande 2011-08-10.
Kommentarer? Synpunkter?