Tre alternativa sätt att finansiera ditt företag

Bildresultat för entreprenör finansieringÄr du en blivande entreprenör? Har du svårt att hitta kapital och lösa finansiering av uppstart och utveckling av ditt företag? Läs mer i detta gästinlägg om hur du som entreprenör kan finna olika intressanta finansieringsvägar!

För att kunna starta företag och utveckla dem framåt behövs kapital. Men helt enkelt är det inte för entreprenörer att få lån till sina investeringar. Intresseorganisationen Företagarna genomförde i våras en undersökning som visade att 60 % av svenska entreprenörer har svårt att lösa finansieringen.

”Att läget ser ut som det gör för svenska företagare beror delvis på bankernas minskade förmåga och vilja att bevilja lån, inte minst till små företag i växande fas”, säger Mikael Damberg, chefsekonom på Företagarna, som kommentar till undersökningen.

Men det finns andra vägar att gå när bankerna säger nej.

Crowdfounding
Crowdfounding betyder att företagare vänder sig till många små finansiärer för att få in önskat kapital istället för en enda stor finansiär. Det är ett sätt att finanserna företag som ökat explosionsartat de senaste åren och finns i flera olika upplägg. De som investerar kan exempelvis erbjudas unika produkter eller delägarskap i företaget. Det finns även lånebaserad crowdfounding som därmed innebär att ett stort antal personer/företag lånar ut några tusen var vilket tillsammans blir den summa som företaget behöver låna.

En av de större plattformarna för crowdfounding i Sverige är FoundbyMe. Via sidan kan företag söka finansiering genom att erbjuda delägarskap (aktier) eller låna pengar från ett flertal finansiärer.

Riskkapital
Att sälja in sin affärsidé till ett större riskkapitalbolag är inte lätt. Det är mycket sällan som de går in med mindre summor i helt nystartade företag. Då kan det vara lättare att vända sig till Almi. Almi har som mål att skapa möjligheter för småföretag att växa och detta sker genom olika finansieringsvägar. Bland annat investerar de riskkapital i både helt nystartade företag och de som funnits ett tag. Investeringarna sker på 3-7 års sikt varefter Almi drar sig ur företaget.

Via Almi går det även att få ”förstudiemedel”. Det är ett bidrag som ska underlätta för företaget att göra marknadsundersökningar och förstudier för att se om det finns en marknad för produkten/tjänsten. Bidraget kan aldrig finansiera hela företaget men ibland krävs det att man jobbar med ”många bäckar små”. 

Privatlån
Bara för att pengarna ska gå till företaget så måste det inte vara ett företagslån som tecknas. Den som väljer ett blancolån hos Consector kan i dagsläget få en lägsta ränta på privatlån på 2,95%, vilket är betydligt lägre än vad som erbjuds på många företagslån.

Oavsett vilken väg som väljs så är en stark rekommendation att noga titta på räntenivån . Flera av de företag som erbjuder företagslån, där någon säkerhet inte krävs, har en effektiv ränta på över 50%. I dessa fall är privatlånet, som även det är utan säkerhet, betydligt bättre då det går att få räntesats på under en tiondel.

/ Pontus Holgersson, låneexpert på Consector

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.