Varför svenskar stödjer EU mer efter Storbritanniens röstning i Brexit

Bildresultat för BrexitVad tycker du om EU? Vill du stanna kvar eller lämna EU? Läs mer i detta inlägg om vad svenskarna enligt en ny undersökning tycker om EU!

En ny undersökning visar att svenskar stödjer europeiska unionen betydligt mer efter Storbritanniens röstning i brexit.

I april gjordes en undersökning och då ville 44% stanna och 32% lämna europeiska unionen.

Nu har en ny undersökning gjorts och 63% av alla svenskar vill ha kvar medlemsskapet enligt TV4.

Sverige gick med i europeiska unionen på Nyårsdagen 1995 till följd av en folkomröstning 1994, och har sen dess varit Storbritanniens mest viktigaste allierade med allt som handlar om Europa området.

Landet röstade emot att införa valutan euro i en folkomröstning September 2003, och bestämde sig för att behålla sin svenska krona.

En brittisk statsvetare vid namn Ian Manners, verksam vid Universitetet i Köpenhamn men boende i Sverige, säger att förändringen är ett tecken att svenskar tänker på europeiska unionen mer i detalj.

Den genomsnittliga svensken tänker och bryr sig inte så mycket om europeiska unionen, men Brexit får dom att fundera och tänka till.

Undersökningen tyder också på att svenska förtroendet på EU har vuxit kraftigt. Det är politiska, sociala och ekonomiska faktorer.

Potentialen för politiskt kaos, ekonomiskt trauma, och möjligheten av en enda fråga om folkomröstning på invandring, precis som hände i Storbritannien.

Sverige kan titta på Storbritannien med skräck och tänka "Vad har vi, och vad vill vi inte ha?"
Anti-EU kampanjer i Sverige har förut sagt att dom hoppas Brexit ska skapa en grund för framtida frågor över Sveriges medlemskap.

Under tiden har Danmarks stöd för att stanna i den europeiska unionen ökat kraftigt sen Storbritannien röstade för att lämna.

Svenska och Finska respektive premiärministrar har upprepade gånger uteslutit möjligheten att hålla folkomröstningar i deras länder.

Före röstningen i Brexit, varnade många experter för en "Domino-effekt" där ett urträde ur EU skulle trigga andra länder att följa efter. Men den finansiella och politiska kaoset som Brexit triggade, så har stödet istället blivit större och starkare och Danmark är inget undantag.

En ny undersökning visar att det Danska folket har faktiskt blivit mer positiva till EU efter kaoset i Brexit.

Samma stöd sprider sig nu över hela Norden och i Finland ser vi exakt samma ökning. Marlene Wind, professor i politisk vetenskap på Universitet Köpenhamn, säger att röstningen i Brexit var en "väckarklocka för hela Europa". hon hävdar att folk i andra EU länder nu ser att ett urträde kan vara som "ett stort spel" och "osäkerhet".

Den här undersökningen bekräftar det som ingen vill, som att sätta sig i den röra Britterna har gjort.

Storbritanniens ekonomi kommer att drabbas som en följd av beslutet att lämna EU, trots tecken på senaste tidens ekonomiska data så har effekterna inte har varit lika allvarliga som vissa förutspådde. Många ekonomer hade före folkomröstningen förutspått en omedelbar och betydande inverkan på den brittiska ekonomin och konsumenternas förtroende om landet röstar för att lämna EU. Men än så länge har det inte blivit så.

Den brittiska tjänstesektorn ökade 0,4% i juli, mycket starkare än väntat.

Däremot verkar det ha varit en nedgång i förtroendet för småföretagen. Den första undersökningen av (FSB) sedan Brexit visade fler små och medelstora företag var mer negativa om framtiden än positiva för första gången på fyra år.

Investerare ser dock mer proaktiva ut och företag som IG fortsätter att hitta nya möjligheter att förbättra portfölj, diversifiera och söka efter nya strategier.

Kommentarer? Synpunkter? Vad tycker du om EU?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.