Borgerlig begravning - ett populärt alternativ

Allt fler svenskar begravs numera borgerligt. Det beror bland annat på att fler har begärt utträde ur Svenska kyrkan. Läs mer i detta inlägg om vad en borgerlig begravning är för något, hur det går till och vad man ska tänka på!

Idag är var tionde begravning i Sverige borgerlig. Den största ökningen skedde när kyrkan skildes från staten år 2000. Men vad är det egentligen, hur går det till och vad ska man tänka på?

Vad är det
En borgerlig begravning är en ceremoni som kan ut­formas helt fritt. Det finns inga regler eller krav på vad den ska eller borde innehålla. Ceremonin får därför en personlig prägel och kan vara såväl ateistisk, helt neutral som ha religiösa inslag. Innehållet och utformningen styrs av den avlidnes önskemål eller bestäms av de anhöriga. Borgerlig begravning kallas också ibland för civil eller medborgerlig begravning.

Vem kan begravas borgerligt
Vem som helst kan begravas borgerligt i Sverige. Det vanligaste är att den avlidne själv har önskat en borgerlig begravning eller gått ur Svenska kyrkan. Många tänker inte på att utträdet innebär att man inte längre har rätt att begravas i Svenska kyrkan. Men den som ändå har en kristen tro och vill ha en kyrklig begravning kan, om det finns särskilda skäl, ändå få det, fast då mot en avgift till församlingen för organist, präst och vaktmästare.

Var hålls en borgerlig begravning
En borgerlig begravning kan hållas nästan var som helst, såväl inomhus som utomhus. Det finns inga formella krav på lokalen och dess utformning. Begravningsceremonin kan hållas hemma hos den avlidne eller i dennes trädgård, i en samlingslokal, på stranden eller vid graven. Det vanligaste är ändå att hålla akten i ett kapell utan religiösa symboler. Kyrkogårdsförvaltningarna runt om i landet har kapell som man kostnadsfritt (täcks av den obligatoriska skatten begravningsavgiften som alla svenska medborgare betalar in till) får använda för det. Vill man däremot hålla ceremonin på en offentlig plats utomhus krävs tillstånd från markägaren.

Vem leder begravningen
Vem som helst kan leda en borgerlig begravning och därmed vara borgerlig officiant. Det kan vara någon nära anhörig eller vän till den avlidne som leder ceremonin. Personens främs­ta uppgift är att se till att det uppgjorda programmet följs, men den är också ofta huvudtalare. De flesta begravningsbyråer har borgerliga officianter som mot ersättning kan leda begravningen. Det har också vissa kommuner.

Hur ser en borgerlig begravning ut
Den borgerliga begravningsceremonin kan utformas precis hur man vill. Man kanske bara vill sitta ner en stund och lyssna till musik. Eller så vill man att någon läser upp ett stycke ur den avlidnes favoritbok. Den kan alltså se mycket olika ut. Många väljer ändå att följa en likartad ordning som kyrkan. Minnestalet kan vara ett eller flera. Det kan vara som en levnadsbeskrivning, tankar om döden eller tröstande ord till de anhöriga. Akten brukar också innehålla musik – levande eller inspelad på till exempel cd, dikter och verser, en tyst minut, avsked och musik i samband med utgång. Musiken kan vara allt från psalmer, orgelmusik och klassiska stycken, till popmusik och schlager som "My way" och "Gabriellas sång". Önskar man att någon spelar musik live eller dylikt kan man få hjälp av t.ex. en begravningsbyrå att anlita solister inom olika genrer. Trots att en borgerlig begravning inte har någon direkt religiös koppling är det ändå vanligt att man sjunger psalmer.

Var placeras till slut askan eller kistan
Någon borgerlig gravplats finns inte utan den avlidne begravs på kyrkogården, även om han eller hon inte var medlem i Svenska kyrkan. Alla i Sverige betalar en begravningsavgift via skatten som ger dem rätt till en gravplats och gravsättning.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.