Din nya skatt 2016

Har du koll på hur din skatt förändras i år? Regeringen har inför 2016 förändrat inkomstskatten. Läs mer i detta inlägg om en uppdaterad räknesnurra som du kan använda dig av för att ta reda på hur skatten förändras i just din hemkommun!

Regeringen har i år för första gången haft möjlighet att förändra inkomstskatten genom sin egen budget. För arbetstagare med lite högre inkomster innebär det skattehöjningar. Ta reda på hur just din skatt blir 2016 med Ekonomifaktas uppdaterade räknesnurra.

Där kan du räkna ut din inkomstskatt och även se hur arbetsgivaravgiften påverkar. Du gör en enkel beräkning genom att fylla i din månadslön, eller annan inkomst, samt din hemkommun och födelseår. Det är helt kostnadsfritt och Ekonomifakta sparar inte dina personliga uppgifter.

Nu i början av det nya året kan det vara på plats att uppmärksamma årets förändringar i inkomstskatten och arbetsgivaravgiften. En sak som det talats en hel del om är att jobbskatteavdraget nu har försämrats för personer som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden. För varje tusenlapp man tjänar över denna nivå minskas jobbskatteavdraget med 30 kronor per månad tills det är nere på noll kronor. Detta innebär bland annat att den högsta marginalskatten, det vill säga den skatt man betalar på en löneökning, stiger från 57 till 60 procent. Som vi tidigare skrivit om är detta högst i världen.

Två andra förändringar i år är att grundavdraget för vissa pensionärer höjs och att den nedre brytpunkten, som anger vid vilken inkomst man börjar betala statlig inkomstskatt inte räknas upp. När det gäller grundavdraget bygger regeringen vidare på den förra regeringens skattesänkningar och gör en förstärkning för pensionärer med låga inkomster. Konkret innebär det sänkt skatt för personer födda 1950 eller tidigare och som har en årsinkomst mellan 50 000 och 235 000 kronor. Det är dock bara i intervallet 75 000 till 180 000 kronor som skattesänkningen uppgår till mer än 1 000 kronor per år.

Att den nedre brytpunkten inte räknas upp innebär i praktiken en skattehöjning för alla som tjänar mer än 36 930 kronor i månaden. För personer som tjänar över 37 500 kronor i månaden uppgår skattehöjningen till 1 360 kronor per år.

Din skatt
Under 2016 sker också höjningar av arbetsgivaravgiften för unga och äldre – två grupper som i dagsläget har nedsatt arbetsgivaravgift. För unga försvinner nedsättningen helt den 1 juni. För äldre kommer arbetsgivaravgiften även i fortsättningen vara lägre, men istället för att uppgå till 10,21 procent har den från och med årsskiftet höjts till 16,36 procent.

Vill du se exakt hur skatten blir i din egen kommun kan använda dig av Ekonomifaktas uppdaterade räknesnurra via länken ovan.

Kommentarer? Synpunkter? Har du testat Ekonomifaktas uppdaterade räknesnurra?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.