De 10 nyttigaste råvarorna i världen

Gillar du att äta nyttig och hälsosam mat? Har du koll på vilka av alla råvaror som egentligen är de allra bästa? Läs mer i detta inlägg om tips på de 10 absolut nyttigaste råvarorna i världen!

Nyttigt hit och nyttigt dit. Det kan sannerligen vara svårt att hålla reda på vad som man egentligen ska stoppa i sig för att må så bra som möjligt. Nu behöver du inte leta längre. Magasinet Fitness Magazine har listat de absolut nyttigaste råvarorna i världen. Följ bara listan och du får en bra kosthållning på ett kick.

1. Citron
En enda citron innehåller mer än 100 procent av det rekommenderade dagliga intaget av c-vitamin. C-vitamin hjälper kroppen att hålla koll på kolesterolvärdet och ser till att hålla benstommen stark. Citronen tros även kunna vara verksamt mot uppkomsten av vissa sjukdomar och är dessutom antiinflammatoriskt.

2. Broccoli
Det finns en anledning varför föräldrar i generationer har tjatat på sina barn att de ska äta upp sin broccoli. En stjälk broccoli består av över 100 procent av det rekommenderade intaget av K-vitamin och runt 200 procent (!) av det dagliga intaget av C-vitamin.  Utöver det är listan på näringsämnen i broccoli så lång att det skulle bli tråkigt att skriva ut den. En fantastisk grönsak helt enkelt. Tips: Släng in den i mikron! Ja, du läste rätt. Om man kokar broccolin så försvinner upp emot 34 procent av vitaminerna rakt ut i kosmos. Om den mikras så kan upp till 90 procent behållas vid förtäring.

3. Mörk choklad
Mörk choklad letar sig in på de flesta listorna. Oavsett om det handlar om viktminskning, förebyggande av hjärtproblem eller bästa tröstmaten så är den där, chokladen. Endast en liten dos mörk choklad per dag kan sänka blodtrycket på en i övrigt hälsosam individ. Dessutom kan det sänka ditt kolesterolvärde.

4. Potatis
En röd potatis innehåller 66 mikrogram av cellbyggande folsyra. Samma mängd som hittas i en näve spenat eller broccoli. En vanlig sötpotatis har nästan åtta gånger  det dagliga intaget av vitamin A – en vitamin som är verksam mot uppkomsten av vissa sjukdomar. Tips: Låt potatisen svalna. Forskning visar att det kan hjälpa dig att bränna 25 procent mer fett efter en måltid.

5. Lax
En fantastisk källa till omega 3 har en rad goda egenskaper. Det anses hjälpa dig mot depressioner, hjärtsjukdomar och till och med några riktigt allvarliga sjukdomar. Tips: Om det är möjligt ska man alltid välja vild lax istället för odlad. Den odlade laxer innehåller i regel mer kemikalier än den vilda laxen. Kolla in recepten på lax.

6. Valnötter
Av alla nötter i världen så innehåller denna mest omega 3 och är således vänlig mot dina kolesterolnivåer. Vissa studier pekar på att valnötter kan hjälpa i kampen mot flera sjukdomar, och kan dessutom ha egenskaper som skyddar huden mot solskador.

7. Avokado
Den är inte bara populär för att den är god. Den är också nyttig. Rik på bra fetter och kan hjälpa dig att sänka ditt kolesterol drastiskt. Med hälften av fibrerna och 40 procent av folsyran du behöver dagligen så kan avokadon hjälpa dig att sänka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

8. Vitlök
Den dräper inte bara förbipasserande vampyrer utan kan också hämma utvecklingen av vissa bakterier. Vitlöken är också antiinflammatorisk och hjälper dig att hålla koll på kolesterolvärdet och blodtrycket. Tips: Låt inte vitlöken ligga för länge i stekpannan, ugnen eller det kokande vattnet. Vitlök som blvit exponerad för hög värme i mer än tio minuter tappar viktiga näringsämnen.

9. Spenat
Om du trodde att det var morötter som fick dig att se bra så får du tänka om. Eller ja, kanske inte tänka om. Men faktum är att spenat innehåller lutein och zeaxanthin som är bra för immunförsvaret och är viktiga för dina ögons hälsa. Forskning visar dessutom att av alla sjukdomshämmande grönsaker är spenat mest effektiv. Tips: Spenat är hälsosamt och smaklöst. Släng ner det i en smoothe med valfria övriga indigrienser och du kommer inte känna smaken av spenaten.

10. Bönor
Äter du bönor fyra gånger i veckan så har forskning visat risken för hjärt- och kärlsjukdomar sjunker med hela 22 procent. Samma mängd kan också sänka risken för flera allvarliga sjukdomar. Ju mörkare böna, desto fler antioxidanter innehåller den.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.