Så undviker du krångel på semestern

Brukar du i semestertider drabbas av krångel i samband med oförutsedda händelser? Läs mer i detta inlägg om en privatekonoms bästa tips på hur du kan undvika krångel under semestern!

Sommaren och semestern är äntligen här! För att slippa onödigt krångel om något oförutsett inträffar är det bra att ha kontrollerat och förberett vissa saker för att skydda sig själv och sin privatekonomi under ledigheten. Länsförsäkringars privatekonom Elisabeth Hedmark tipsar och ger råd inför semestern.

9 tips inför semestern

 1. Försäkringsskydd – Se till att hela familjen har ett bra skydd om olyckan är framme. En sjuk- och olycksfallsförsäkring för de vuxna och barnförsäkring till barnen är viktigt. Om du ska använda bilen mycket i sommar är det smart att göra ett tillägg till bilförsäkringen som betalar hyrbil om bilen blir stående efter vägen. Reser du utomlands längre än 45 dagar ska du tänka på att förlänga reseskyddet som du har i hemförsäkringen, annars riskerar du att stå utan försäkring de sista resdagarna. Du kan även teckna ett tillägg till hemförsäkringen som ger extra skydd när du är ute på resan, försäkringen gäller hela familjen som är skriven på samma adress.
 2. Servicekort - Ta med servicekortet på utlandsresan. Det kortet får du tillsammans med försäkringsbrevet för din hemförsäkring och på det kortet finns information om vart du kan vända dig ifall du behöver akut hjälp på plats. Vänd dig till ditt försäkringsbolag om du behöver ett nytt.
 3. Giltiga kort - Kontrollera att betalkorten är giltiga under hela sommaren och ta med telefonnummer till spärrservice om korten kommer bort. Tänk också på att inte byta bank och kort om du betalat en resa med det. Då kan du gå miste om avbeställningsskyddet som ingår automatiskt på vissa kort.
 4. Räkningar - Lägg in alla räkningar för betalning på förfallodagen för att slippa tänka på dem under ledigheten.
 5. Använd bankappen - Genom bankappen kan du lätt sköta många bankaffärer. Föra över mellan konton, betala räkningar, handla med fonder, få råd och tips vid skador och hitta viktiga telefonnummer om du snabbt behöver hjälp, med mera.
 6. Använd Swish -  Det ger möjlighet att lätt och snabbt föra över pengar till någon annan person genom mobiltelefonen, utan att behöva uppge kontonummer.
 7. Sparande - Se över ditt sparande så att risknivån ligger rätt under sommaren. Prata gärna med en rådgivare.
 8. EU kort - Ska du resa inom EU/EES kan du beställa ett sjukvårdskort hos Försäkringskassan. Det gör du smidigt på deras hemsida. Kortet ger dig rätt att få samma sjukvård som invånarna i landet du besöker och är giltigt i tre år.
 9. Stoppa tjuven - Tala om för grannarna att du åker iväg på semester och be dem ha extra koll på ditt hem. Exempelvis kan de ställa bilen på garageuppfarten och hänga tvätt på din torkställning. Se till att ha bra lås på fönster och dörrar och eventuellt larm.
Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.