Business Like a Swede

Har du koll på den svenska partsmodellen och kollektivavtalet? Har du koll på de förmåner vi har och som vi i Sverige tar för givet? Läs mer i detta inlägg om det framgångsrika svenska konceptet och se den nya musikvideon Business like a Swede!

No goverment involved, just two parts that are king! Så rappar den framgångsrika företagsledaren i TCO:s nya film Business Like a Swede. Det är uppföljaren till förra årets virala succé om amerikanen Joe som lever Like a Swede.

Like s Swede
Förra årets upplaga Like a Swede - a way of living visade en välbärgad amerikan som levde som en svensk för att visa hur det endast är rika personer i andra länder som har råd med de förmåner som vi i Sverige tar för givet. Videon blev en viral succé på bara några dagar och blev inte enbart den mest delade videon i Sverige under en period, utan uppmärksammades också världen över. Se den förra videon här.

Business Like s Swede
I uppföljaren Business like a Swede möter vi en kvinna som driver företag på svenskt vis. Att gemensamt komma överens, arbetsgivare och arbetstagare, om förmåner och villkor visar sig vara ett framgångsrikt koncept och pengarna rasar in i företaget.

TCO har tagit fram den här musikvideon för att på ett lite annorlunda sätt visa fördelarna med den svenska partsmodellen. Det finns tydligen ett stor behov av att öka kunskapen om hur arbetsmarknaden fungerar, framförallt bland unga. Därför hoppas de att Business Like a Swede blir minst lika framgångsrik som den första filmen.

Business like a Swede utgår från samarbetet mellan parterna på arbetsplatsen. Ett klimat med medinflytande på arbetsplatsen skapar lugn och arbetsro samt högre produktivitet. Kollektivavtalet bidrar därför till företagets utveckling och skapar trygghet för de anställda genom olika försäkringsskydd, pensionsavtal och annat som arbetsgivaren annars måste förhandla fram för varje enskild anställd. Dessutom har arbetsgivaren professionell rådgivning och stöd från sin arbetsgivarorganisation.Det här är berättelsen om den svenska partsmodellen - ett vinnande samarbete mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer sedan 1938. Att sprida kunskap om den svenska partsmodellen är en förutsättning för förståelsen om hur arbetsmarknaden fungerar och en av TCO:s huvuduppgifter. Läs mer om den svenska modellen på www.likeaswede.se. Delta i debatten: #LikeASwede och @TCOtweet.

Om TCO
TCO är en centralorganisation för 14 olika fackförbund med 1,3 miljoner medlemmar. 60 % är kvinnor. De är partipolitiskt fristående. I förbunden finns medlemmar inom både industrin, handeln, tjänstesektorn, kommuner och statlig verksamhet. TCO-förbunden organiserar viktiga samhällsbärande grupper som bland annat lärare, poliser, sjuksköterskor och journalister.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.