10 bra vanor som förbättrar din psykiska hälsa

Har du ibland dåliga upplevelser som gör att du känner dig ledsen, arg och deppig? Läs mer i detta inlägg om tips på hur du kan se över dina vardagsrutiner och fokusera på bra vanor som förbättrar din psykiska hälsa!

Humör och sinne är högst beroende av vad som händer omkring oss. Dåliga upplevelser kan göra oss ledsna, arga och deppiga. Därför kan det vara bra att se över sina vardagsrutiner – och fråga sig om det finns något man kan förändra för att må bättre. Med inspiration av tidningen Health listas nedan tio vanor som påverkar vår mentala hälsa positivt. Det är förvisso inga revolutionerande eller direkt nya tankar, men icke desto mindre behöver vi ibland påminnas om dessa till synes självklarheter.

1. Sov bra
Vi har hört det tusen gånger förut, men sömnen är faktiskt livsviktig för vårt välmående. Om vi sover för lite i långa perioder riskerar vi i värsta fall att bli deprimerade och i vanligare fall att bli trötta, lättirriterade och nedstämda. Men man ska heller inte bli vettskrämd av allt prat om "åtta nödvändiga timmar per natt", för olika personer behöver olika mycket sömn. Se till att varva ner på kvällen, undvik dator- och mobilskärmar de sista timmarna och sov mörkt och svalt. Om inget hjälper kan man söka behandling med kognitiv beteendeterapi. Det har visat sig mycket effektivt.

2. Jobba måttfullt
Övertidstimmar, ett hektiskt jobbschema och övriga dåliga förhållanden på kontoret kan sluta i utbrändhet och efterföljande depression om det vill sig riktigt illa. Och innan man kommer dit kan för hög arbetsbelastning göra en trött och nere, inte minst för att man inte har tid att umgås med nära och kära. Säg ifrån till chefen, stryk från att-göra-listan, våga tacka nej till saker och avsett tid för bara dig själv samt tid för att umgås med vänner. Långvarig stress är en vanlig orsak till mental ohälsa.

3. Träna regelbundet
Nej, träning är inte bara till för kroppen – det gör underverk för knoppen också. De flesta som går till gymmet regelbundet kan vittna om hur bra och pigg man kan känna sig efteråt, när kroppen fått svettas och tankarna vila en stund. När vi rör på oss utsöndras "lyckohormonet" endorfin, som brukar beskrivas som kroppens eget morfin, som får oss att känna oss glada och tillfreds. Så vig någon halvtimme per dag åt motion, det kan räcka med en promenad.

4. Försöker inte vara perfekt
Att eftersträva att göra saker så bra som möjligt är väl egentligen inte fel, men ofta ställer vi orimligt höga krav på oss själva. Perfektionister vill gärna hinna med en veckas jobb på en dag - och laga middagar som Sveriges mästerkock. På vägen blir vi stressade och trötta – och om saker inte blir som vi planerat känner vi oss misslyckade och ledsna. Inse att du duger som du är.

5. Sluta älta
Tänk bara på hur tankar kan påverka oss när vi ligger i sängen och ska försöka somna. Man kan inte sluta fundera på jobbiga saker som har hänt och "snurret" i hjärnan leder till oro, stress och i värsta fall panikkänslor. Malandet kan dyka upp även dagtid och det gäller att hitta en metod att ta till när man vill bli av med de destruktiva tankarna. Man kan lära sig att sluta älta, genom till exempel avslappningsövningar.

6. Hantera konflikter konstruktivt
De flesta människor känner ilska och frustration emellanåt, men många är duktiga på att trycka undan de jobbiga och ovälkomna känslorna. Dock försvinner inte negativa upplevelser bara så där, utan de fortsätter ligga och gro och skapa dålig energi – tills de gör sig påminda i utbrott, depression eller andra allvarliga hälsotillstånd. Studier har visat att det är farligt för hälsan att hålla inne med vreden, så försök ta konflikter på en gång och skäll om du behöver det. Man kan lära sig att hantera ilska på ett bra sätt.

7. Umgås med andra
Ju sämre vi mår, desto mindre lust får vi att vara aktiva och sociala samt umgås med andra. Men ensamhet kan göra oss ledsna och deprimerade, har studier visat. Nära relationer med familj, vänner och bekanta förbättrar livskvaliteten och gör att vi lever längre. Så vi bör pallra oss i väg till den där middagen eller afterworken, även när det känns motigt.

8. Skapa ordning
Det här gäller inte alla - vissa verkar obekymrade av att leva i ett prylbelamrat kaos. Men för många skapar oordning i hemmet eller vid skrivbordet på jobbet oordning även inuti. Därför kan det vara bra att se till att städa regelbundet, så att man slipper mötas av dammiga golv, smutstvätt och disk när man kommer hem trött efter en lång jobbdag eller när humöret sviktar av andra skäl. Att planera och arbetsfördela städningen kan även minska risken för familjetjafs.

9. Vistas utomhus
Kroppen behöver D-vitamin, som skyddar mot depression, håglöshet och trötthet. Och det bästa sättet att få i sig det är via dagsljus och solen. Under den mörka vintern är det visserligen svårt att få tillräckligt med solljus i Sverige, varav läkare och kostrådgivare brukar rekommendera vitamintillskott. Men försök vistas så mycket utomhus som möjligt, året runt. Även den sällsynta vintersolen kan göra gott.

10. Drick måttfullt
Förutom att överkonsumtion av alkohol förstör vår kropp rent fysiskt kan ett intensivt drickande leda till depression, nedstämdhet och oro. Alkohol stör dessutom sömnen väsentligt, vilket kan orsaka trötthet och irritation. Så håll dig till en måttlig mängd: ett glas vin per dag för kvinnor och två glas vin per dag för män brukar vara rekommendationen.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.