Sveriges billigaste Globala Indexfond

Gillar du indexfonder? Gillar du globala indexfonder? Gillar du billiga globala indexfonder? Läs mer i detta inlägg om den nya ledaren på topplistan över de billigaste globala indexfonderna - Länsförsäkringar Global Index!

Fondsparare (som mig själv) söker sig i allt större utsträckning till indexfonder som många gånger ger en bättre avkastning över tiden än aktivt förvaltade fonder som grupp till en betydligt lägre kostnad. För inte så många år sedan va utbudet av globala indexfonder snålt. Sedan dess har utbudet ökat stadigt. Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder.

Indexfond
En indexfond strävar efter att följa ett visst index, i såväl uppgång som nedgång. Detta är skillnaden mot en aktivt förvaltad fond som har som mål att slå sitt index över tid. Förvaltningen av en indexfond kan förenklas och fondbolaget behöver inte betala lika mycket till förvaltare och analytiker som för en aktivt förvaltad fond. Därför har indexfonder också lägre förvaltningsavgift.

Avgiftens betydelse
Många sparare väljer fonder utifrån prissättningen och då är indexfonder ett bra alternativ. När det kommer till indexfonder är urvalskriteriet pris avgörande enligt min mening. Spelar verkligen avgiften någon roll? Självklart är ju avkastningen det viktigaste för dig, men för indexfonder som följer ungefär samma index gör det skillnad. På lång sikt har avgifterna stor betydelse för ditt sparande. På tio års sikt kan det handla om flera tusenlappar mer till dig.

Länsförsäkringar halverar avgifterna på sina indexfonder
Nyligen gick Länsförsäkringar ut och meddelade det för oss fondsparare glädjande budskapet att man halverar avgifterna på sina indexfonder. Från årsskiftet har alla Länsförsäkringars indexfonder en lägre förvaltningsavgift som sänkts med hälften till mellan 0,2 och 0,4 procent. Det innebär att de nu har ett av fondbranschens bästa erbjudanden inom indexförvaltning och det känns roligt att vi kunder som väljer indexförvaltning får ännu mer konkurrenskraftiga avgifter på marknaden. Det som mest fångade mitt intresse i detta var deras globala indexfond som numera är sveriges billigaste! För mer information, se Länsförsäkringar.

Globala indexfonder
Utifrån tidigare resonemang är priset högst avgörande för val av indexfond, och det skiljer kraftigt mellan fondbolagen. Den billigaste globala indexfonden kostar 0,3 procent och den dyraste kostar mer än dubbelt så mycket, 0,65 procent. De två billigaste fonderna var tidigare SPP Aktiefond Global samt DNB Global Indeks (0,3 procent) tätt följd av Danske Invest Global Index (0,44 procent). Vi har nu fått en ny ledare på topplistan över de billigaste globala indexfonderna: Länsförsäkringar Global Index (0,2 procent). Fonden går numera dessutom att köpa i Avanza Banks fondutbud.

Länsförsäkringar Global Index
Den 11 juni 2013 kompletterade Länsförsäkringar sitt utbud av indexfonder med en global indexfond, Länsförsäkringar Global Index. Fonden investerar globalt i aktier och förvaltas med målet att ge en avkastning som motsvarar utvecklingen på världens börser. Fonden har en stor riskspridning genom att aktierna är fördelade på aktiemarknader över hela världen. Fonden hade vid start 0,50 procent i förvaltningsavgift men denna avgift har nu sänkts till 0,20 procent. Genom Länsförsäkringar Global Index kan du alltså ta del av hela världens aktiemarknader till en låg kostnad.

Fonden är således en passivt förvaltad indexfond med ett globalt fokus. De finansiella instrumenten består huvudsakligen av aktier och aktierelaterade instrument. Fonden investerar i globala aktier och förvaltas så att fonden så noga som möjligt följer placeringarna enligt jämförelseindex MSCI World Total Net Return (världsindex) och har som mål att efterlikna en värdetillväxt som motsvarar utvecklingen i indexet. Indexet består av de 24 största börserna i de 24 mest utvecklade industriländerna i världen. Länsförsäkringar har valt en av världens största förvaltare av indexfonder, State Street Global Advisors (SSGA), som förvaltare av Global Index. För mer information se - Länsförsäkringar Global Index.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.