Classier Hedge - en dynamisk investeringsstrategi

The Ivy Portfolio: How to Invest Like the Top Endowments and Avoid Bear Markets (häftad)Är du intresserad av ett konkret förslag till en enkel, diversifierad och historiskt sett framgångsrik fondportfölj till en låg kostnad och låg marknadsrisk? Läs mer i detta inlägg om den enkla och effektiva strategiskt diversifierade och taktiskt trendföljande fondportföljen för den aktive!

I ett tidigare inlägg Den permanenta "allvädersportföljen" för den late skrev jag om en strategiskt diversifierad och passivt förvaltad "buy and hold" portfölj. I detta inlägg redovisar jag en alternativ och mera dynamisk investeringsstrategi som inspirerats av Mebane Faber - den strategiskt diversifierade och taktiskt trendföljande portföljen!

Mebane T. Faber, författare, bloggare, värderingsguru, kvantanalytiker och portfölj-förvaltare vid Cambria Investment Management (Los Angeles) som han varit med och grundat. Meb blev känd för en vidare krets inte minst genom två väldigt uppmärksammade och mycket läsvärda publikationer. Dels genom A Quantitative Approach to Tactical Asset Allocation som publicerades 2007 (och uppdaterades 2013) i Journal of Wealth Management paper och dels genom den bästsäljande boken The Ivy Portfolio: How to Invest Like the Top Endowments and Avoid Bear Markets som publicerades 2009. Han driver även en populär intressant blogg World Beta Blog - Meb Faber Research.

Fabers portföljmodell Global Tactical Asset Allocation
I de ovan nämnda publikationerna (och även på flera inlägg på hans blogg) utvecklar Meb sin portföljmodell utifrån modern portföljteori (Markowitz) och goda exempel (Swensens Ivy League Portfolio) samt med hjälp av historiska analyser (simuleringar 40 år bakåt) över taktisk tillgångsallokering. Sammanfattningsvis har han satt samman en enkel och strategiskt väl diversifierad fondportfölj inspirerad av Swansens Ivy League modell och förespråkar därefter en enkel trendföljande månatlig utvärdering och taktisk reallokering av tillgångarna. Så här beskrivs upplägget:

Track and mimic the investment strategies of the highly successful Harvard and Yale endowments. Using the endowment Policy Portfolios as a guide, the authors illustrate how an investor can develop a strategic asset allocation using an ETF-based investment approach. Reduce their risk by using a tactical asset allocation strategy to protect them from bear markets. Follow the smart money and piggyback the top hedge funds and their stock-picking abilities.
Analyserna visar på ett fantastiskt bra resultat. Portföljen har haft en positiv avkastning 39 av de senaste 40 åren och endast ett år med negativ avkastning 2008 -0,6 % (det året backade S&P 500 med 37 %). Portföljen har sammanfattningsvis haft en riktigt bra genomsnittlig avkastning med 10,8 % med en mycket mindre marknadsrisk än aktiemarknaden. Konceptet som är både enkelt och tilltalande beskrivs nedan.

Strategiska tillgångsslag
Meb förespråkar en enkel väl diversifierad portfölj som innehåller 5 strategiska tillgångsslag och att allokeringen i utgångsläget är 20% i respektive tillgångsslag. Följande tillgångsslag har valts ut: Amerikanska aktier, Globala aktier (exkl. USA), Obligationer, Reala tillgångar och Råvaror. Tillgångarna placeras i billiga indexfonder (eller ETFer) med låg avgift. Det innebär att portföljen endast består av 5 indexfonder (eller ETFer). Genom denna effektiva strategiska allokering av tillgångar får du goda möjligheter till en bra avkastning till en låg marknadsrisk och mycket låg förvaltningsavgift.

Taktisk tillgångsallokering
En gång i månaden (i början av respektive månad) utvärderas fonderna genom att jämföra kursen med ett riktvärde i form av ett enkelt glidande medelvärde (SMA eller Simple Moving Average) för de senaste 10 månaderna. Det glidande medelvärdet är ett smidigt verktyg som visar den grundläggande trenden på marknaden. Det är ett av de bästa sätten att mäta styrkan i en långsiktig trend och sannolikheten för att den kommer att svänga. Om kursen är över SMA-10 månader är pengarna investerade i fonden (och nyinvesteringar kan ske). Om kursen är under SMA 10 månader säljs fonden av och pengarna sätt sin i en kort räntefond. På så sätt säkerställer du att du är investerad i en tillgång vid långvarig kursuppgång samt att du har omplacerat pengarna (till en säker tillgång) vid långvarig kursnedgång. Genom denna effektiva taktiska allokering får du ännu bättre möjligheter till en ännu bättre avkastning och en ännu lägre marknadsrisk och mycket låg förvaltningsavgift.

Fördelarna med strategin
Den stora fördelen med denna i mitt tycke mycket tilltalande och enkla dynamiska portföljmodell  är att så långt det är möjligt minimera risken för negativ avkastning och samtidigt maximera den positiva avkastningen. Genom att regelbundet reallokera tillgångarna utifrån marknadssituation undviks en stor del av långa varaktiga kursnedgångar samtidigt som det är möjligt att vara med på en stor del av långa varaktiga kursuppgångar. Strategin passar dessutom utmärkt i konton som ISK, PPM, IPS och Tjänstepension där du enkelt kan gå in och ur fonder utan att det kostar något eller utlöser reavinstbeskattning. Meb Faber har med hjälp av sina analyser pedagogiskt visat att denna modell är förhållandevis effektiv och samtidigt enkel att genomföra.

Classier Hedge - en dynamisk investeringsstrategi
Jag har utifrån inspiration från ovanstående skapat en egen variant på en motsvarande dynamisk portfölj som innehåller strategiskt diversifierade tillgångar och taktiskt trendföljande allokering. Den ger goda möjligheter till en bra avkastning till en förhållandevis låg marknadsrisk och mycket låg förvaltningsavgift. Jag kallar portföljen Classier Hedge eftersom upplägget i praktiken påminner en hel del om en global makro hedgefond avseende diversifiering och dynamisk riskreducering. Som utgångspunkt har jag valt följande effektiva strategiska allokering av diversifierade tillgångsslag och fonder.
På detta läggs en "turboväxel" i form av effektiv taktisk trendföljande tillgångsallokering. Om en fond vid den månatliga utvärderingen (avstämning mot trendföljande indikator) är över SMA 10-månader behålls fonden. Om en fond är under riktvärdet (SMA 10-månader) omplaceras pengarna i en Räntefond - Spiltan Räntefond Sverige. Återplacering sker först då kursen har överstigit riktvärdet. På så sätts säkerställs och skyddas tillgångarnas värde i både uppgång och nedgång!

För att enkelt kunna göra avstämning mot relevant trendföljande indikator har jag skapat ett Google Kalkylark - Classier Hedge, se nedan. Med smarta formler sker automatisk daglig uppdatering av den finansiella informationen (kurserna uppdateras varje minut) via Google Finance.

I dagsläget (januari månad är portföljen "fullinvesterad" i alla tillgångsslag utom råvaror och följaktligen är den andelen av portföljen omplacerad i räntor.


Du kan enkelt få tillgång till kalkylarket Google Kalkylark - Classier Hedge genom att klicka på länken och begära åtkomst och sedan spara ned filen!

Framöver kommer jag månadsvis (i början av varje månad) publicera en uppdaterad rekommendation om taktisk tillgångsallokering. Har också med anledning av detta skapat en särskild webbplats tillägnad denna investeringsstrategi, för mer information se Classier Hedge.

Jag tilltalas starkt av den genomtänkta enkelheten i Meb Fabers strategiska och taktiska allokeringsmodell. Alla kan genomföra konceptet. Tänk strategiskt! - välj ut 5 strategiskt diversifierade indexfonder. Agera taktiskt! - gör en månatlig utvärdering och taktisk reallokering. Vinn genom att följa de intelligenta pengarna! - Att uppnå en positiv avkastning är en sak. Att undvika negativ avkastning är en helt annan sak. Denna portföljmodell möjliggör både och!

Är du är nervös över dina investeringar dessa dagar av hög börsturbulens och inte vet hur du ska agera? Letar du efter en enkel lösning som fungerar i de flesta marknadssituationer? Kanske är detta upplägg något för dig!

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.