Testa din integritet


Visste du att du som privatperson övervakas på nätet? Vet du hur du kan få kontroll över ditt digitala liv och enkelt kolla vad din dator, surfplatta eller mobil läcker för information? Läs mer i detta inlägg om den nya gratistjänsten Integritetskollen!

Det första datorviruset upptäcktes 1986. Det tog inte lång tid för folk att inse att sammankopplade datorer inte bara skulle möjliggöra fantastiska saker, utan också innebära risker. Idag är hela världen hopkopplad online. Datorer, surfplattor och mobiler är en del av vardagen. För dig som individ eller företag innebär det här att du är ännu mer utsatt.

När du surfar på internet, vare sig det är med dator eller telefon, kommer du alltid att läcka information – internet handlar ju trots allt om att ta del av och kunna dela information med andra. Vissa uppgifter är ganska harmlösa ur en integritetssynpunkt, som till exempel om du använder en pc eller en Mac, andra är mer privata – ditt IP-nummer, var du befinner dig etc.

Många tycker kanske inte att det här är så farligt eftersom de inte har något att dölja. Men anonymitet på nätet handlar inte om att dölja något. Det handlar om rätten att använda sin egen dator eller telefon utan att ständigt bli övervakad av marknadsförare. Du måste kunna få ta reda på information om din hälsa eller privatekonomi utan att du eller dina familjemedlemmar ska exponeras för reklam för bantning eller sms-lån.

Allt fler företag och organisationer övervakar privatpersoner på nätet. Men det är svårt att få en överblick över hur man som enskild person drabbas. Därför öppnas nu tjänsten Integritetskollen där det snabbt går att kolla vad en dator, surfplatta eller mobil läcker.

Om integritetskollen
Bakom den här webbplatsen - Integritetskollen - står säkerhetsföretaget F-Secure. De startade 1988 och har ca 940 anställda på 20 kontor runt om i världen, med huvudkontor i Helsingfors. De har som en del i sitt säkerhetsarbete startat Integritetskollen – en webbplats som gör det möjligt för fler människor att förstå hur mycket av det privata livet som läcker ut online.

Integritetskollen är ett enkelt verktyg för att visa vilken information din dator, surfplatta eller telefon läcker. Informationen du läcker samlas nämligen in av medier, sökmotorer, annonsörer och de appar och program du använder. Informationen används sedan för alla möjliga ändamål. Det kan vara att förbättra appar, göra mer personlig reklam, eller för att sälja vidare dina uppgifter till företags databaser. Ofta görs detta helt automatiskt och helt lagligt eftersom du medgivit detta i någon undanskymd paragraf i användarvillkoren.

Tips på integritetsskydd
Tyvärr är de flesta datorer, telefoner, program och appar idag inställda för att samla in din information. Men med några enkla knep kan du enkelt ta kontrollen över din integritet på nätet. Som en bonus erbjuds du på ovanstående sajt dessutom 9 konkreta tips på åtgärder som du kan vidta för att skydda och förbättra din integritet på nätet!

Kommentarer? Synpunkter? Har du testat din integritet? Har du tagit kontrollen över ditt digitala liv?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.