Känner du till alla språkliga trender i det svenska språket? Har du koll på de nya orden som betecknar nya fenomen? Läs mer i detta inlägg om Språkrådets nyordslista!
Språkrådet har varje år sedan 1944 valt ut ord som säger något om det gångna året. De visar språkliga trender och kreativitet, och visar att vi hela tiden är i behov av nya ord för att beteckna nya fenomen.
Språkrådets nyordslista
Språkrådets nyordslista är en årlig lista på tidstypiska nya svenska ord och uttryck som ges ut av Språkrådet i Sverige. Språkrådets nyordslista är inte en förteckning över nya godkända ord i svenskan, eller en komplett förteckning över alla nybildade ord, utan är exempel på aktuella nybildningar i språket.
Här kan du se den senaste listan Nyordslistan 2013.
De 5 senaste årens nyord (ett urval)
- 2013: ”Hästlasagne”, ”budgetstup”, ”e-cigarett”, ”Linjär tv”, ”selfie”, ”klicktivism”, ”embrejsa” eller ”utsmarta”, ”nätvandra”, ”rutkod”, ”smartplåster”, ”brexit”, ”köttskatt”, ”läxrut”, ”carpa”, ”klicktivism”, ”dygnis”, ”kjolprotest”, ”otrohetskontroll”, ”sextremism”, ”snippgympa”, ”Hypa”.
- 2012: hubot, kopimism, ogooglebar, petabyte, robotfälla, ståhjuling, Tintingate, tårtgate, zlatanera.
- 2011: surdegsfaktor, robothandel, terja, foliehatt, vobba, molekylärgastronomi, attitydinkontinens, otrohetsdejting, appa, arabiska våren, juholtare.
- 2010: app, bjästa, facebooka, facerape, morotsmobb, vuvuzela.
- 2009: fuldelning, följare, laddstolpe, slidkrans, svininfluensa, tvittra/twittra.