Sveriges bästa finansdeckare

Gillar du deckare? Gillar du att läsa deckare som är skrivna i finansmiljö? I detta inlägg får du läsa om den i mitt tycke främsta författaren i Sverige som skriver finansdeckare, läs mer om Hans-Olov Öberg!

Det finns inte många "finansdeckare", dvs. deckare skrivna i finansmiljö i Sverige. Internationellt finns det några författare, t.ex. Stephen Frey (världens mest produktive finansthrillerförfattare) eller Stephen Reich. Vi har dock en svensk författare som sticker ut och det är Hans-Olov Öberg.

Hans-Olov Öberg har en bakgrund som ekonomijournalist (började på Affärsvärlden och blev känd som Red Valör) och blev sedan finansanalytiker (på Deutsche Morgan Grenfell), fondförvaltare (på Folksam och senare HQ Bank). Han är mig veterligen den första fondförvaltare i Sverige som skrivit finansdeckare!

Jag tror att hans bakgrund som fondförvaltare och finansanalytiker gör hans skildringar av finansvärlden så trovärdiga. Som vanligt är jag mer förtjust i finansbitarna och mindre i själva deckargåtan och det märks att författaren är utomordentligt kunnig i finansbranschens alla turer. Det finns insmuget i person- och miljöskildringarna intressanta inblickar i hur aktiehandel och fondförvaltning i Stockholm fungerar i praktiken bakom fasaderna. 

Så här beskriver Hans-Olov Öberg själv hur det kom sig att han började skriva kriminalromaner och framförallt sådana med finansvärlden som tema.

”Besluten om att skriva deckare och att låta den utspelas i finansbranschen växte nog fram parallellt. Jag jobbade i en oerhört krävande finansmiljö i slutet av nittiotalet där många gick omkring och kastade onda blickar på varandra. Många av personligheterna på ’marknaden’ och deras möjligheter att göra både gott och brott fascinerade mig. När jag fick mer tid efter ett jobbyte började jag skriva och gick samtidigt på Skrivakademiens Deckarskola, med bland annat Åsa Larsson i samma grupp.
Ett fall för Micke Norell Hans-Olovs serie med finansdeckare. Seriens huvudperson är den egensinnige ekonomijournalisten Micke Norell: Södermalmsbo med någonting så ovanligt som ett lyckligt familjeliv, trots att hans tillvaro inte sällan blir mer våldsam och akut än han möjligen skulle önska.
Om du lockas av deckare som lyfter fram den smutsiga delen av fondbranschen så är det bäst att börja med den första boken om Micke Norell, ”En jagad man”. Dels ger den förstås utgångspunkten för de kommande böckerna, dels innehåller den flera vassa skildringar av finansbranschens dagliga bedrägerier och årliga mutor. Jag rekommenderar även varmt "Mord i snö" till alla som vill förstå bättre hur fond-förvaltning går till i praktiken. Sen är det bara att fortsätta. Läs och njut!

Kommentarer? Synpunkter? Gillar du finansdeckare?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.