Bloggintervju 51 - Aktieingenjören!

Vilka döljer sig bakom de största och bästa ekonomibloggarna. Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi? Här kan du läsa ytterligare en intervju med en intressant ekonomibloggare!

Jag följer upp några av mina tidigare blogginlägg om de största och bästa ekonomibloggarna se De 15 bästa ekonomibloggarnaTopp 30 Ekonomibloggar och Google´s Top 101 Ekonomibloggar! med en serie intervjuer med ekonomibloggare, se Intervjuer med ekonomibloggare!

Jag är övertygad om att det är intressant att läsa lite mer om ekonomibloggarna och inte minst personerna bakom bloggarna! Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi?

Här kommer den 51:e intervjun i serien, denna gång med bloggaren bakom den intressanta ekonomibloggen Aktieingenjören!


10 intervjufrågor:

Här kommer svaren från ekonomibloggaren Aktieingenjören.

1. Först - kan du berätta lite om dig själv?
Aktiesparande började jag med 2010 då jag insåg att sparkonto med låg ränta inte riktigt var hur jag ville hantera mina pengar. Mellan 2010 och 2012 satsade jag mycket begränsade summor eftersom jag sett alldeles för många exempel med glada amatörer som tror att de ska blir rika på börsen. Därefter har jag sakta men säkert skalat upp mitt sparande i takt med att jag får bättre insikt gällande mina styrkor och svagheter som investerare.

Bloggmässigt brukar jag försöka hålla ett hälsosamt avstånd mellan mig som privatperson och analytiker. Det handlar i grund och botten inte om att jag månar om mitt privatliv utan helt enkelt om att jag inte vill få någon personlig prestige i de ställningstaganden jag gör på bloggen.

2. När började du blogga och hur kom det sig?
Jag började blogga av två skäl.
1) Mina kommentarer på andra bloggares inlägg var extremt långa vilket fick mig att inse att jag hade tillräcklig med material för att åtminstone fylla en lågintensiv blogg.

2) Jag vill på ett bättre sätt kunna följa upp mina beslut. Minnet är bra men kort och genom att skriva ned analyserna får jag både feedback och möjlighet att gå tillbaka och utvärdera felinvesteringar. (eller bolag jag ratat och som sedan blivit uppköpta vilket är fallet med t.ex. Readsoft och Sölvtrans)

3. Hur vill du beskriva din blogg?
Huvudfokus ligger på analys och uppföljning av kvalitetsbolag som kombinerar lönsam tillväxt med stabila ledningar. Eftersom jag är ganska snål letar jag oftast på de lite mindre börslistorna men jag undviker bolag som i dagsläget saknar intäkter.

Därutöver skriver jag en hel del om saker jag tycker är intressanta ur ett investeringsperspektiv. Bloggens populäraste inlägg handlar t.ex. om erfarenheter från Försvarsmakten där jag beskriver varningstecken som gör att jag undviker bolag (länk).

För det mesta skriver jag om bra bolag men ibland skriver jag även om mindre bra bolag och jag tycker det är lite kul att jag råkade få in en mycket negativ analys om Oniva Online Group veckan innan Börspodden levererade sin bredsida (länk). Däremot påverkade så klart mitt blogginlägg färre människor eftersom jag tror att mycket få "Oniva-investerare" orkar läsa min blogg.

4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
Att få feedback så att jag undviker dumma misstag och att ge mig själv möjlighet att i efterhand utvärdera mina beslut.

Mitt favoritexempel på bra feedback just nu är en läsare som mejlade och förklarade hur man exakt kunde räkna på Onivas mystiska vinster som ej påverkade kassaflödet (länk). Men jag har även många andra bra diskussioner om företag och tänkande med både läsare och andra bloggare.

5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
Vanligtvis handlar det om att jag snappar upp en idé eller ett intressant bolag från läsare, bloggare eller stock screeners.

Eftersom jag tågpendlar brukar jag fundera vilka frågor som bör besvaras och sedan samlar jag information. Därefter skriver jag ned mina tankar och kompletterar när jag upptäcker frågeställningar jag missat.

6. Vilka delar av ekonomiområdet tycker du är intressantast och varför?
Investeringar och långsiktiga investeringar. Jag är naturligt sparsam och investeringarna bygger på att jag hittar intressanta bolag snarare än ett avancerat budgetsystem och portföljregler.

Min fru har satt upp våra gemensamma sparmål och vi har helt enkelt en del av sparbudgeten (30-60 %) som jag investerar för att vi ska få en bättre avkastning på de pengar vi tjänat genom vanligt lönearbete.

7. Vilket är ditt bästa tips för att bli rik?
Fundera först på hur mycket du är villig att offra.

Ränta-på-ränta innebär att man bör börja spara tidigt för att bli rik på en "normal" lön. Men samtidigt har du som störst glädje av pengarna när dina barn är små och din partner fortfarande är ung och vacker. När barnen börjar bli äldre och de flyttar hemifrån kommer du däremot antagligen ha mer pengar än du kan spendera.

Om mitt egna företag kan göra mig rik kommer jag att bli rik. Men aktiesparandet kommer inte på egen hand att göra mig rik utan är snarare ett komplement för att skapa en trygg ekonomi för familjen.

8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en ekonomiblogg?
Var social och umgås med andra bloggare. Därför tycker jag att det är en bra idé att inte avslöja för mycket om sin privatekonomi. Jag skriver under pseudonym för att jag vill hålla ett avstånd mellan mitt bloggande och mitt ego. Men jag svarar t.ex. alltid på mejl under eget namn och går gärna på Gustavs ekonomipubar vilket jag nog inte gjort om jag gav 100 % inblick i min privatekonomi.

9. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin ekonomiblogg?
För Sverige www.borsdata.se. Särskilt "Analysera" tjänsten sparar oerhört med tid om du ska titta på ett bolag (länk).
För resten av världen föredrar jag Financial times equity screener.

10. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
Inga alls =). Business as usual är det som gäller.

Ett stort tack till ekonomibloggaren Aktieingenjören för intressanta svar!

Synpunkter från dig som läsare? Vad tycker du om intervjun? Är det någon särskild åsikt du vill lyfta fram? Kommentera gärna!

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.