En enkel lösning för sömnsvårigheter

Brukar du ha svårt att sova? Lider du av insomnia eller sömnsvårigheter? Använder du sömntabletter eller särskilda smartphone-appar för att få en bättre sömn? Läs mer i detta inlägg om en enkel lösning mot sömnproblem som faktiskt fungerar förvånansvärt bra!

En av mina favoritbloggare Leo Babauta skrev nyligen på sin läsvärda och mycket inspirerande blogg Zenhabits ett fantastiskt bra inlägg om en enkel lösning mot sömnproblem. Jag har själv då och då lidit av sömnsvårigheter eller rättare sagt svårigheter att somna in (när jag väl har somnat sover jag i regel bra). Hur som helst har jag testat Leos recept och det fungerar hur bra som helst.

Här nedan återger jag (med Leos tillstånd) hans inlägg i fri svensk översättning.

Sömn
I åratal hade jag en medelsvår insomnia (sömnlöshet). Det blev ofta sena kvällar. Mycket tittande på dålig tv, ätandes skräpmat eftersom jag inte kunde somna - oavsett hur trött jag var.

Det är bedrövligt. Du går igenom dagen som en zombie, oförmögen att fungera korrekt. Du försöker desperat att sova men inget fungerar. Sömntabletter får dig att känna dig drogad.

Mitt första enkla botemedel var att springa. Jag gick upp 15 minuter tidigare varje dag för att springa och detta gjorde mig väldigt trött, men jag hade ändå en dag framför mig. Jag blev så utmattad av detta att vid läggdags sov jag direkt. Hård träning är en bra fix för sömnlöshet.

Nyligen har jag haft en liten släng av sömnlöshet och då återupptäckte jag ett trick jag lärde mig för flera år sedan. Det är så enkelt att det verkar som om det omöjligen kan fungera, men det gör det ofelbart.

Den enklaste botemedel mot sömnlöshet: ligg bekvämt och blunda, därefter spelar du upp din dag i ditt huvud, i varje detalj om möjligt, från det ögonblick du vaknade. Utgå från det ögonblick du öppnade ögonen, och spela sedan upp varje rörelse - att komma ur sängen, starta kaffebryggare, gå på toaletten, tvätta händerna, eller vad som helst. Inte sammanfatta - utelämna inga detaljer.

Det fungerar. Jag har aldrig för mitt inre klarat av att tänka igenom vad jag har gjort längre än en bit in på förmiddagen. Jag somnar oundvikligen. Det är mycket bättre än att räkna får (jag har provat) och till och med bättre än meditation (jag har gjort det också). Prova det, och när det fungerar, prisa mig i dina drömmar .

Kommentarer? Synpunkter? Vad är ditt bästa recept mot sömnsvårigheter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.