Så enkelt minskar du dina tobakskostnader

Är du rökare och vill spara pengar? Har du svårt att sluta röka, men vill slippa se pengarna gå upp i rök? I detta inlägg får du ta del av ett enkelt och effektivt sätt att spara mycket pengar även om du inte vill sluta röka!

Jag har en släkting som är inbiten rökare. Vi har många gånger talat om ämnet rökningens kostnader kopplat till privatekonomi.

Att röka innebär stora kostnader. Kostnaden varierar beroende på vad du röker (märke) och hur mycket du röker. Ett räkneexempel: om du betalar 50 kr per paket och du röker ett paket om dagen spenderar du totalt 350:- kr per vecka, 1 500:- kr per månad och 18 250:- kr per år.

Det bästa sättet att spara pengar på rökningen är naturligtvis att helt enkelt sluta röka. Alla människor har dock inte så lätt för att sluta röka och en del vill det inte heller. Hur kan man spara pengar då?

Min släkting började för många år sedan att köpa färdig rulltobak och rulla sina cigaretter själv. På detta sätt sänkte han sina kostnader en del. Idag har dock priserna för rulltobak nästan kommit ikapp priserna för färdigrullade cigaretter (paket) så att det är ingen större vinst.

Min rökande släkting är väldigt medveten om hur tobakspriserna har rusat i höjden. Det här kan han inte göra så mycket åt, men han har nu hittat en lösning som stavas råtobak och som gör det möjligt att spara mycket pengar.

Tillverka dina egna cigaretter med råtobak
Att göra sina helt egna cigaretter genom att använda sig av råtobak (som därefter förädlas till rulltobak) är ett alltmer populärt alternativ för rökare runtom i landet då både rulltobak och cigaretter i butik generellt sett är oerhört dyrt. Att lägga ner en engångskostnad på tillbehör och därefter endast köpa in råtobak är därför ett mycket bra sätt för att spara pengar.

Genom flera olika svenska återförsäljare (googla på råtobak) hittar du alla tillbehör du kan tänkas behöva för att börja din tillverkning av dina egna cigaretter. Vad du först och främst behöver är dock tobak. Det är ju trots allt det som ska rökas, och när du ska göra dina egna cigaretter med rulltobak så får du köpa råtobak. Råtobak köper du som torkade löv som du själv får skära och mala. För att skära och mala behöver du en skärmaskin (kan även fungera med en hushållsmaskin eller en pastamaskin) som helt enkelt skär upp tobaken som du sedan placerar och rullar till cigaretter.

Förutom tobaken så behöver du självklart de vanliga delarna i en cigarett för att påbörja rullningen. Detta är först och främst rullpapper som är gjort speciellt just för att rullas och rökas. Man kan med andra ord inte ta vilket papper i hemmet som helst när man ska göra sina egna cigaretter. Rimligtvis bör du även röka genom ett filter, och för detta så behöver du köpa filterhylsor. Detta rullas ihop med papperet och den packade tobaken i cigaretten.

Så mycket kan du spara
Allt detta kostar inte alls mycket pengar och i slutändan så kommer du ha sparat flera tusen kronor när du använt egenförädlad rulltobak istället för att ha köpt cigaretter i butik. Jämför med räkneexemplet i inledningen så kostar denna lösning ungefär 10 % av vad det kostar att köpa färdiga paket. Tillverkningsprocessen innebär lite arbete, men det kan det absolut vara värt sett till förtjänsten.

Men glöm inte bort att all tobaksrökning är skadlig för hälsan, även om råtobaken är billig, och kom ihåg att det är aldrig försent att sluta röka. Om du vill ha mer tips rökavvänjning, kolla in sajten Sluta Röka Online!

Kommentarer? Synpunkter? Har du testat råtobak?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.