Spara pengar genom att gå ur Svenska kyrkan!

uturkyrkan.seÄr du fortfarande medlem i Svenska kyrkan? Är du medveten hur mycket du då betalar i skatt? Använder du dig mycket av kyrkans tjänster? Varför betala för något du ändå inte använder? Gå ur kyrkan och spara pengar, läs mer i detta inlägg!

Detta inlägg vänder sig främst till dig som inte är aktivt troende, men som av gammal vana ändå betalar skatt till svenska kyrkan.

Det var främst de ekonomiska skälen som gjorde att jag för många år sedan lämnade kyrkan. Jag är inte troende och fann ingen anledning att vara med och betala för tjänster som jag inte använder. Jag förvånas än idag hur många som fortfarande av gammal vana är med i kyrkan. Vill du också slippa betala in tionde? Gå ur kyrkan!

Vanliga anledningar till utträde
Ett stort skäl för många att lämna kyrkan är ekonomiskt. Hur mycket man måste betala som medlem varierar från församling till församling. Det handlar för de flesta om tusentals kronor per år - pengar som kunde ha använts till mer angelägna saker, t.ex att förstärka hushållsekonomin varje månad!

En del väljer att stanna kvar i Svenska kyrkan för att stödja vårt kulturarv, som bevarande av kyrkobyggnader och liknande. Vad gäller kyrkobyggnaderna så betalar dock den svenska staten ut pengar till Svenska kyrkan. 2013 fick de 460 miljoner för ändamålet att bevara byggnaderna. Dessa pengar tas ut på skattesedeln oavsett medlemskap i kyrkan. Svenska kyrkan har tillgångar på över 70 miljarder kronor och 23 000 anställda.

Så mycket kan du spara på att gå ur kyrkan!
Som medlem i kyrkan betalar du år 2013 i genomsnitt 1,22 kronor per intjänad hundralapp i kyrkoskatt, eller kyrkoavgift som det heter sedan 2000. I kyrkoavgiften ingår en begravningsavgift på i genomsnitt 22 öre som även icke-medlemmar måste betala. För varje 100 000 i årslön innebär det att du i genomsnitt tjänar 1 000 kronor om året på att gå ur.

Skatteverkets hemsida, undersidan Kommunala skattesatser m.m. under 2013, kan du räkna ut skatten i din församling. Om du bor i en församling med en högre kyrkoskatt kommer du naturligtvis att tjäna ännu mer, medan du som bor i en billigare församling tjänar mindre. Spännvidden är faktiskt ganska stor.

Så går du ur Svenska kyrkan
Om du bestämmer dig för att lämna Svenska kyrkan anmäler du det till din lokala församling. Du kan ringa, besöka eller skriva till din församling och begära en blankett för utträde. För att du ska slippa kyrkoskatt nästa år måste utträdet göras före 1 november för att slippa kyrkoskatten nästkommande år.

Du kan även skicka en personligt undertecknad begäran i ett vanligt brev adresserat till församlingen. Skriv ett brev med dina personliga uppgifter (personnummer, namn och adress). Ange att du begär utträde ur Svenska kyrkan. Skriv under, och skicka brevet till pastorsexpeditionen i din församling. Glöm inte att din namnteckning måste vara bevittnad av två personer. 

Exempel på anmälan om utträde ur Svenska kyrkan
Ett annat alternativ är sajten Ut ur kyrkan. De tillhandahåller en kostnadsfri tjänst som möjliggör för dig som är med i svenska kyrkan att på ett enkelt sätt fylla i och printa ut en utträdesblankett som du sedan skickar in till din församling.

Kommentarer? Synpunkter? Har du gått ur svenska kyrkan?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.