Utbudet av gratisfonder

Utbudet av gratisfonderGillar du indexfonder och fonder med låga avgifter eller inga avgifter alls? Känner du till att det idag finns flera intressanta gratisfonder på fondmarknaden? Utbudet har ökat kraftigt under den senaste tiden. I detta inlägg kan du läsa mer om utbudet av gratisfonder!

Avanza Bank gick i täten, Handelsbanken och SEB följde efter. Därefter kom även göteborgska fondförvaltaren Scientia med avgiftsfria fonder. Nu hakar även SBAB på den växande trenden med gratisfonder. Vinnare på fondkriget är ­pensions- och fondsparare som borde ha bättre koll på hur stora avgifterna är!

Jag har tidigare skrivit flera inlägg om indexfonder, Indexfonder - ett intressant alternativ, och fonder med låga avgifter, AP7 Aktiefond - en PPM vinnare!, eller inga avgifter alls, Avanza Zero - den oslagbara fondprodukten samt nya gratisfonder, Nya intressanta gratis indexfonder!. Marknaden för avgiftsfria fonder har växt under senare tid. Här nedan följer en uppdaterad genomgång av dagens utbud av gratisfonder.

Avanza Zero
Nätmäklaren Avanza var först ut i Sverige med att erbjuda en öppen gratisfond. För sju år sedan lanserade de en indexförvaltad Sverigefond utan avgifter. Fonden har en 5-stjärnig rating hos Morningstar och gått, som en indexfond ska göra, i linje med sitt index som består av de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Avanza Zero går att köpa via depå hos nätmäklaren Avanza samt inom premiepensions-systemet PPM. Avanzas indexfond Zero har ett Norman­belopp på noll kronor. Avanzafonden har ingen aktiv förvaltning utan alla investeringar styrs av index för de 30 största bolagen på Stockholms­börsen och den är helt avgiftsfri. Avanza förvaltar nu fem miljarder kronor och under det senaste året har spararna kunna glädjas åt en uppgång på 17 procent!

Avanza Zero är en utmärkt indexfond som kan köpas via Avanza samt inom PPM.

SEB Euroland Gratis
För att konkurrera med Avanza Zero lanserade SEB i augusti 2012 indexfonden Euroland Gratis där förvaltningsavgiften är 0 procent. Fonden är en passivt förvaltad aktieindexfond där målsättningen är att spegla utvecklingen för indexet Nasdaq Euro 50, som baseras på kursutvecklingen hos de femtio största bolagen i de 12 länderna inom eurozonen. SEB Euroland Gratis Lux startade 18 juli och blev valbara i bankens fondutbud den 7 augusti. Helt gratis är dock inte fonden, eftersom fonden är registrerad i Luxemburg och där tar en årlig fondskatt på 0,05 procent per år. Däremot bjuder SEB på såväl förvaltningsavgiften som löpande kostnader i form av exempelvis courtage, skriver fondbolaget på sin sajt.
(Ovastående meningar stryks eftersom denna omständighet har ändrats sedan fonden startade. Numera går faktiskt SEB in och betalar fondskatten så för spararna är denna helt gratis!)
Fonden är den första riktigt billiga europeiska indexfonden.

SEB Euroland Gratis kan endast köpas via depå hos SEB och ej via PPM.

Handelsbanken Funds Pension 40-80
I september 2012 lanserade Handelsbanken 5 nya fonder. Därmed fick Avanza Zero konkurrens. Fonderna är konstruerade som generationsfonder, med automatisk nedtrappning av aktieexponeringen ju äldre spararen blir. De har ersatt Handelsbankens tidigare generationsfonder i premiepensionssystemet. De nya generationsfonderna är så kallade fond-i-fonder, som investerar i Handelsbankens olika fonder, främst ETF:er och indexfonder. Men från tid till annan kan även aktiva fonder ingå i portföljerna. De är ett alternativ till Avanza Zero som bara investerar i de 30 största svenska bolagen. Handelsbankens fonder är bredare och aktiedelen fördelas lika (50/50) mellan nordiska och globala aktiefonder, vilket ger en större riskspridning. Räntedelen placeras i svenska räntebärande värdepapper.

Ytterligare en fördel med Handelsbankens billiga fonder är att man kan hoppa över generationsdelen och se dem som mer eller mindre aggressiva blandfonder. Då kan man välja den fond som motsvarar ens riskpreferens baserat på hur stor aktiedelen är. Om du är född på 1940-talet går det till exempel bra att få full aktieexponering i Generation 80-fonden, eller tvärtom.

Handelsbanken Funds Pension 40-80 kan endast erhållas gratis via PPM. Det finns en liknande variant att köpa via Handelsbankens depå men den varianten har en mindre avgift.

Scentia Inside fonder
Inför år 2013 hoppade den Göteborgsbaserade fondförvaltaren Scentia också på tåget, med fem ”insider”-fonder: Scentia Inside Australia, Inside Kanada, Inside UK, Inside USA, Inside USA Small Cap (avgiftsfria under 2013). De fem fonderna, som finns i USA, Kanada, Australien och Storbritannien, följer hur börsföretagens insiderhandel ser ut och agerar efter det. Tanken är att insiders, som är skyldiga att rapportera aktieköp eller försäljningar i det egna företaget, agerar mer välinformerat än marknaden i övrigt. På så sätt bör det löna sig att följa deras agerande.

De fem fonderna, som alla har namn med prefixet ”Inside”, är avgiftsfria under 2013 och går liksom de andra gratisfonderna att köpa både som kund hos förvaltaren, de vanligaste återförsäljarna (t.ex. Avanza, Nordnet, Bankerna) och genom PPM-systemet.

SBAB Fri
SBAB lanserade i april 2013 en gratisfond som tar upp konkurrensen med Avanza Zero. Den nya avgiftsfria fonden SBAB Fri är också den en aktieindexfond som följer utvecklingen hos de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen (börsindex OMXS30).

Fondbolaget som förvaltar SBAB Fri är Öhman Fonder och handeln sker via en depå hos SBAB med en gräns för högsta engångsinsättning på 25.000 kronor.

Synpunkter? Kommentarer? Känner du till några fler gratisfonder?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.