Antikprat

AntikpratGillar du antiken? Hur har antiken påverkat dagens samhälle? Mode? Teknik? Uttryck? Reaktioner? Var antikens uppkomst ens nödvändig? Kan du lära dig något av antiken? Läs mer i detta inlägg!

Grekland har blivit ett av mina favoritresmål när det kommer till att resa inom Europa. Nyligen gjorde jag och min familj en resa till Kreta i Grekland. Förutom klimatet, maten och de trevliga människorna var det en omständighet som jag särskilt fäste mig vid - historiens vingslag. Att få uppleva resterna från antikens Grekland var en stark upplevelse. En höjdpunkt på denna resa, både bildligt och bokstavligt talat, var besöket på Palatset Knossos, det största arkeologiska fyndet från grekisk bronsålder (den minoiska kulturen), byggt ungefär samtidigt som pyramiderna i Egypten!

Antiken
Antikens Grekland har en tusenårig historia och betraktas av många som den västerländska civilisationens vagga. De antika grekerna stod emot perserrikets erövringsförsök, överlevde Romarrikets erövring och uppgick senare i det bysantinska riket. Romarriket påverkades mycket starkt av grekisk kultur, vilket bidrog till att den spreds ut över Europa.

Tidigt mynt från Aten, som visar gudinnan
Athena med hennes uggla på baksidan.
Visste du t.ex. att i det antika Grekland skedde genombrottet för användningen av mynt inom handeln. De atenska "ugglemynten" dominerade medelhavshandeln under 400-300-talet f.Kr. Ugglan var Athenas - vishetens gudinnas - heliga fågel.

Antiken (av latin antiquus ’forntida, gammaldags’, av ante ’före’) är en epok i Medelhavsområdets historia. Enligt en traditionell indelning börjar antiken med de egyptiska och mesopotamiska civilisationerna omkring år 3000 f.Kr. och avslutas omkring 500 e.Kr., eller mer specifikt med Västroms fall år 476 e.Kr.

Under antiken formades det klassiska västerländska kulturarvet inom särskilt filosofi, konst, politik, astronomi och matematik. Kristendomen formades i stor utsträckning under senantiken och modern empirisk naturvetenskap uppstod endast långt senare. I Västeuropa, men inte nödvändigtvis på andra platser, följdes antiken av en kulturell nedgång; förnyat intresse för antik kultur har därför betecknats som en pånyttfödelse, eller renässans.

I den europeiska kulturen är antiken intimt förknippad med ordet klassisk i betydelsen traditionell och av bestående värde. Historiskt har det klassiska arvet från Grekland och Rom utgjort en självklar referens inom konst, vetenskap och filosofi. "Klassisk bildning" och "klassisk geometri" refererar både till Grekland och Rom.

Antikprat
Om du är intresserad av att läsa mer om antiken kan jag tipsa om en intressant sajt som är ägnad åt just detta - Antikprat! Detta är en websajt som handlar om antiken. Framförallt Greklands historia med karaktäristiska statyer och byggnader. På den här sajten hyllas historia, men framförallt Antiken som är en mycket extravagant tid i vår historia. Denna spännande tidsepok präglas av många kulturella händelser, och det framförallt därför som så många fascineras av den.

Den här sidan är gjord för att alla som vill ska kunna dra sitt strå till stacken. Vill du lära dig mer om Antiken och är öppen för all ny typ av upplysning - besök sajten!.

Följande intressanta stycke, hämtat från Antikprat, sammanfattar rätt väl det som är så speciellt med antiken!
"Det som är så speciellt med Antiken är just att den ligger grund för så många arv som lever kvar i dag. I Antiken så skapades ett slags kulturarv inom områden som politik, filosofi, konst och matematik. Detta är säkerligen något som de flesta känner igen både från skolan, men också från det vardagliga livet. Många verkar dock tro att det var nu som naturvetenskapen och kristendomen uppstod, men det skedde inte förrän mycket senare."
Retorik
Ett område från antikens Grekland som särskilt fångat mitt intresse, både yrkesmässigt och privat, under en längre tid är begreppet retorik, eller den vetenskap som av Aristoteles beskrevs som konsten att finna det som i varje situation är ämnat att övertyga. I vardagligt tal brukar man säga att retorik är konsten att tala. Om du vill läsa mer om retorikens grunder samt ta del om massor av tips på hur du kan förbättra din presentationsteknik - kolla in sajten Presentation!

Kommentarer? Synpunkter? Gillar du antiken?
menskopp

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.