5 tips om snabblån

SMSlån direkt på nätetÄr du i behov av snabba cash? Detta inlägg handlar om finansiering i allmänhet och om bankräntor och kostnader för att finansiera köp av konsumtionsprodukter i synnerhet. Ta del av användbara tips på vad du ska tänka på om du absolut måste ta ett kortfristigt lån!

Marknaden för snabblån eller smslån har utvecklats explosionsartat sedan starten i Sverige 2006. I USA startade denna typ av kreditgivning redan i slutet av 1990-talet med online Payday Loans och branschen finns fortfarande kvar. Efterfrågan på kortfristiga lån som smslån, snabblån och mikrolån har ökat kraftigt då fler har intresserat sig för möjligheten att snabbt och enkelt låna mindre belopp med kort löptid. En ökad konkurrens innebär givetvis fördelar för dig som konsument då de olika aktörerna tävlar om att erbjuda lån till bästa villkor.

Varför ta ett kortfristigt lån
SMSlån direkt på nätetIdag finns det många anledningar till att ta ett kortfristigt lån - likväl som det finns många anledningar till att undvika ett. Det räcker med att se på ett avsnitt av TV-programmet Lyxfällan för att inse att många lånar mot bättre vetande. Hur som helst förekommer det uppenbarligen ibland situationer där människor (precis som företag för den delen) hamnar i akut behov av likviditet för oförutsägbara kostnader.

Det handlar vanligtvis om mindre lån gällande ett extra tillskott i kassan för att lösa oväntade utgifter, möta oförutsedda och tillfälliga behov.

Det är dock oerhört viktigt att du är medveten om kostnaderna och konsekvenserna av att inte betala tillbaka ett lån i tid, något som givetvis gäller alla typer av lån, oavsett belopp eller löptid! Glöm aldrig Göran Perssons bevingade ord: Den som är satt i skuld är aldrig fri. 

Fakta om "snabba lån"

Snabblån
Snabblån eller smslån är en typ av kredit där låntagaren snabbt kan låna mindre summor, vanligen med hjälp av ett mobiltelefonabonnemang och SMS-kommunikation med kreditföretaget. Det förekommer att beteckningen "SMS-lån" något oegentligt tillämpas även i de fall då kreditföretagets webbplats snarare än ett SMS utnyttjas. Låneformen kännetecknas av att låntagaren snabbt och enkelt kan få det lånade beloppet, att kredittiden är kort samt att det rör sig om en hög total lånekostnad. Lånesummorna rör sig vanligtvis om mellan 1 000 och 5 000 kronor. Lånetiden rör sig ofta om endast en månad. Vanligt är att SMS-lånen anges vara "räntefria" eller ha en mycket låg ränta, men att avgifter på ett antal hundra kronor tas ut för varje lån. Det är således storleken på dessa avgifter som leder till att SMS-lånen har en mycket hög effektiv ränta. Dessutom kan du oftast få ett SMS-lån även om du har en betalningsanmärkning.

5 tips om snabblån

1. Tänk efter före
Behöver du verkligen låna? Att snabbt och enkelt låna pengar är lockade eftersom det kan ge dig möjlighet att på en gång förverkliga något du vill eller måste göra. Men eftersom du måste betala ränta på lånet kommer du alltid betala tillbaka mer pengar till långivaren än du från början lånade. Lån kostar alltså alltid pengar. Så kallade snabblån och SMS-lån är dessutom i regel en dålig affär eftersom den effektiva räntan på dessa lån vanligtvis är betydligt högre än normala lånevillkor. Många gånger tar personer ett snabblån för att betala något de egentligen inte har råd med. Fundera på om det är värt vad det kostar att ta lånet. Grundtipset för mindre inköp är: avstå köp eller att be familj/släktingar/vänner om pengar eller att avvakta och spara pengar tills du har råd att betala köpet kontant!

Om det ändå inte finns någon annan utväg än att snabbt låna kortfristigt - se nedanstående tips.

2. Jämför kreditföretag
När du behöver låna pengar är det lätt att ta första bästa erbjudande, särskilt om det är bråttom med att få fram pengar. För att kunna låna pengar till bästa villkor är det viktigt att jämföra olika alternativ. Det är inte alldeles enkelt att jämföra olika kreditgivare eftersom de har olika lånebelopp och olika villkor. Vill du snabbt få en överblick om olika lån och kreditgivare bör du kolla in jämförelsesajter (sök på Google) som informerar om, listar, jämför och recenserar kreditföretag, deras lån samt kostnaden för dem.

3. Planera återbetalningen av lånet
Det är lätt att göra sig av med pengar speciellt om man inte har tjänat dem själv. När du tar ett kortfristigt lån är det därför viktigt att du ser till att pengar används till det du lånat till. Det är också särskilt viktigt att du planerar hur du ska spara för att ha råd med att betala tillbaka lånet och lånavgiften. Du bör på förhand göra en lista på saker som du kan undvara för att spara pengar. Det finns vanligtvis en massa småsaker du spenderar pengar på utan någon större eftertanke. Gör en lista och försök att minimera utgifter utifrån den. Du bör även tänka ut hur mycket du tror dig kunna spara på det så du vet att det räcker för att täcka återbetalningen av lånet. Ovanstående åtgärder syftar till att undvika risken att du får en  betalningsanmärkning och hamnar hos kronofogden!

4. Betala aldrig av lån med nya lån
Låt dig inte luras att kortfristiga lån löser dina långsiktiga likviditetsproblem. Det är viktigt att bli av med lån så att du inte hamnar i en ond spiral. Ta aldrig ta ett nytt snabblån för att lösa ut det gamla. Låna från någon vän eller föräldrar för att lösa lånet så du slipper betala nya dyra avgifter. Var även noga med att betala tillbaka pengar till personen som lånat ut till dig.

5. Räkna ut lånekostnaden
Har du råd att låna? Idag finns det väldigt många olika banker och låneinstitut att välja på och nästan lika många låntyper. Det kan därför vara bra att försöka skaffa sig en bra överblick på de lånekostnader som lånet tillför när du väl tecknar det. Det är också det som normalt brukar avgöra vilket bolag man väljer att teckna ett lån hos. För att se om din ekonomi klarar kostnaden för ett lån kan du göra en privatekonomisk kalkyl på Konsumentverkets webbplats.

Du kan också använda nedanstående lånekalkylator - kalkylator för lånekostnad (framtagen av: www.alltomspara.se) - för att räkna ut kostnaden per månad.
Sammanfattning
Kortfristiga lån eller snabblån kännetecknas av att de är enkla att få, har ett förhållandevis lågt belopp, kort löptid och en högre ränta än vanliga banklån. Grundregeln är att i första hand försöka undvika snabblån! Om du ändå måste låna - bör du jämföra kreditgivare samt planera din återbetalning av lånet redan innan du tar det!

Synpunkter? Kommentarer?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.