Inte bara schack - Sveriges bästa schackblogg!

Inte bara schack - Sveriges bästa schackblogg!
Vem döljer sig bakom Sveriges största och bästa schackblogg? Hur tänker han? Hur skriver han blogginlägg? Vilka råd kan han ge om bloggande de områden han skriver om? Här kan du läsa en intervju med schackskribenten Lars Grahn som bloggar på den läsvärda bloggen Inte bara schack!

Jag håller för närvarande på med en serie intervjuer med ekonomibloggare. Jag kompletterar nu denna serie med en serie intervjuer med andra framstående bloggare inom andra intressanta områden.

Jag är övertygad om att det är intressant att läsa lite mer om de bästa bloggarna inom olika områden och inte minst personerna bakom bloggarna! Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och det område de bloggar inom?

Detta inlägg handlar om bloggaren bakom sajten Inte bara schack. Om du som jag tycker att schack är ett av livets guldkorn, rekommenderar jag starkt ett besök på Sveriges i mitt tycke största och bästa blogg inom området. En sajt fylld med massor av inspirerande läsning!

Här kommer en intressant intervju med schackskribenten Lars Grahn som bloggar på sin sajt Inte bara schack!

11 intervjufrågor

Här kommer svaren från bloggaren Lars på Inte bara schack.

1. Först - kan du berätta lite om dig själv?
Jag föddes året innan Malmö FF:s andra guld i allsvenskan, det vill säga 1948. Malmö har alltid varit min bas. Nitton år gammal var jag med som funktionär vid ett demonstrationsbräde när Boris Spasskij och Bent Larsen spelade en semifinalmatch i schackets VM-cykel i Rådhushallen i Malmö, och då bestämde jag mig för att schack skulle bli min grej för evigt. Jag startade tidskriften Schacknytt 1970 och var dess redaktör i tjugo år. Sedan dess har det rullat på med oförminskad styrka. Sedan många år tillbaka är jag Sydsvenskans schackskribent.

2. När började du blogga och hur kom det sig?
När jag anställdes som redaktör på ”Tidskrift för Schack” 2004 kändes det viktigt att börja marknadsföra tidskriften på internet. Då startade jag en blogg med namnet ”Inte bara schack”.

3. Hur vill du beskriva din blogg?
Bloggen innehåller nästa bara schackinlägg, men med namnet har jag garderat mig för att kunna avvika från huvudämnet. Ibland skriver jag om andra njutningsämnen. Min ena dotter jobbar som kock i Köpenhamn och jag vill ju hemskt gärna få folk att tro att det är mina gener som visar sig när hon utövar sin matlagningskonst. Mina icke-schackliga intressen har också visat sig på annat sätt, jag har exempelvis varit kåsör på radioprogrammet ”Karlavagnen” och skrev pjäsen ”Kärleksfunktionen” för Radioteatern.

4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
Jag håller på med olika bokprojekt och behöver en plats på nätet där jag kan marknadsföra böckerna. Det är i varje fall så jag motiverar mitt bloggengagemang för mig själv. Problemet är att bloggen tar mycket av den tid som jag kanske borde ägna åt att skriva böckerna.

5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
Det är viktigt för mig att vara uppdaterad i schackvärlden och jag vill gärna dela med mig av vad jag har läst och hört. De bästa berättelserna hamnar i Sydsvenskan, det andra på bloggen. Fördelen med att skriva på bloggen är förstås att där behöver jag inte begränsa mig utrymmesmässigt.

6. Vilka delar av schackområdet tycker du är intressantast och varför?
Jag är mer intresserad av schackspelarna än deras spelöppningar för att hårdra det hela. Det roar mig mycket att göra intervjuer som denna med Johan Hellsten Matt på kylan valde han Chile och denna med Judit Polgar Judit Polgar on life as a Super-GM mom.

7. Vilket är ditt bästa schacktips?
För egen del vill jag spela schack med någon som sitter mittemot, men om någon inte har en schackspelare eller schackklubb i närheten så är spel på internet säkert en god idé. Där finns motståndare dygnet runt av olika styrka.

8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en blogg?
Var personlig. Om du begränsar dig till att kopiera andras inlägg så kommer du att drunkna i mängden.

9. Hur kommer det sig att din blogg har blivit så populär?
När bloggbesökare hör av sig med beröm handlar det ofta om att jag skriver på ett personligt sätt. Det gläder mig för jag kan inte blogga på något annat sätt. Att rapa upp resultat i långa banor och kopiera andras material roar mig inte alls.

10. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin blogg?
De bloggar jag själv besöker regelbundet finns listade på min länklista, både schackliga och icke-schackliga. Vad gäller det tekniska så är det en svag punkt. Där är min ingenjörsexamen från förra seklet ingenting värd.

11. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
Lusten är min drivkraft och jag har inga speciella framtidsplaner för bloggen. När det inte är roligt längre lägger jag av och ägnar mig åt annat.

Ett stort tack till schackskribenten Lars Grahn på Inte bara schack för intressanta svar! Om du vill vera mer om schack kan du även kolla in Chess - en sajt med schacktips online för både nybörjare och proffs!

Synpunkter från dig som läsare? Vad tycker du om intervjun och sajten? Är det någon särskild åsikt du vill lyfta fram? Kommentera gärna!

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.