Roslings lärdomar om den globala utvecklingen

Har du koll på utvecklingen i världen? Lär dig mer om vad som håller på att hända i världen av en av Sveriges skarpaste hjärnor - Hans Rosling!

Ständigt aktuell, denne fascinerande man, Hans Rosling. För inte så länge sedan medverkade med ett fantastiskt uppträdande i det populära Tv-programmet Skavlan. Nyligen publicerades i DN en intressant debattartikel av Hans Rosling som menar att vi måste läsa på för att världen faktiskt har förändrats!

Först några ord om Hans Rosling. Vem är då denna person? Om du söker efter Hans Rosling på Wikipedia kan du läsa följande imponerande beskrivning.

Roslings lärdomar om den globala utvecklingenHans Gösta Rosling, född 27 juli 1948 i Uppsala, är professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Han är framför allt känd som en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers Sverigesektion 1993, för sitt arbete med webbplatsen Gapminder samt för sina pedagogiska föredrag om global hälsa. Bland annat påpekar han att befolkningsökningen är en framgångssaga och att den kommer att ta slut cirka 2050 då jordens befolkning planar ut på cirka 9 miljarder människor, om världens ledare sköter sina kort rätt och bekämpar fattigdomen för jordens 2 miljarder fattigaste.
Rosling har i över 25 år arbetat med global hälsa som föreläsare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet. Han studerade medicin vid Uppsala universitet och blev 1975 legitimerad läkare. Efter specialistutbildning i medicin i Hudiksvall och Uppsala disputerade han 1986 och blev docent i invärtes medicin 1990. Han arbetade fram till 1996 som lärare i u-landshälsovård vid Uppsala universitet och sedan dess som universitetslektor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Rosling arbetade 1979–1981 som distriktsläkare i norra Moçambique. Därifrån beskrev han i sin avhandling förlamningssjukdomen konzo och dess samband med blåsyraexposition från kassavaroten. Han undervisar vid flera universitet om globala variationer i hälsa och har startat kursen i global hälsa vid Karolinska institutet. Rosling utnämndes, från den 17 juni 1997, till biträdande professor i internationell hälsa och från den 1 januari 1999 till professor i samma ämne vid Karolinska institutet. 
Hans Rosling var huvudansvarig för en delstudie i katastrofkommissionens arbete i efterdyningarna av jordbävningen i Indiska oceanen 2004.
Han har varit rådgivare åt bland annat Sida och WHO och är även en av grundarna till stiftelsen Gapminder 2005, som skall bidra till en god global utveckling genom att göra statistik lättare att använda och förstå. 
Hans Roslings verksamhet har skildrats i dokumentären Roslings värld, som har sänts i Sveriges Television. I juli 2005 var Rosling sommarpratare i Sveriges Radio. Han deltog 2009 i avsnitt fyra av SVT:s TV-serie Sommarpratarna. Hans Rosling tävlade i SVT:s underhållningsprogram På Spåret hösten 2009. Detta gjorde han tillsammans med programledaren Doreen Månsson. 
När amerikanska magasinet Foreign Policy listade de 100 tänkare vars idéer har format världen under året som gått 2009, hamnade Hans Rosling på 96:e plats med motivering "för att han får våra tankar att svindla med banbrytande statistik".
Läs på världen har förändrats
Svenskarna har inte hängt med i nutidshistorien. Vi ser världen genom allt för gamla glasögon. Vi missar därför ett av världshistoriens stora skiften. Det menar den världskända svensken; folkhälsoprofessorn Hans Rosling i en debattartikel i DN nyligen. Vi missar både hälsa, ekonomi och miljö, menar han.

Majoriteten av svenskarna har en gammalmodig och helt fel bild av omvärlden. Vi har läst historieböcker som sträckte sig fram till Koreakriget. Men det är efter 70-talet som de stora nyheterna i världshistorien slagit ned sin fot. Det är nu världen moderniseras på riktigt. De som levde modernt år 1990 var bara en nålsudd av mänskligheten. Nu kommer det stor skiftet.

Vi svenskar däremot sittar fast i gamla bilder och tror att analfabetismen är utbredd, bistånd gör nytta och barn föds som aldrig förr. Det är inte sant. 1990 toppade antalet nyfödda i världen. Idag föds allt färre. Kvinnor vill istället utbilda sig och arbeta. Det är här nyttan finns att hämta i vår moderna värld. Sedan kommer självklart problem. Många modernare vanor väcker miljönproblem, men den upplysta människan är lösningen. Samma sak med hälsa och ekonomi. Här fungerar inte gamla ögon och gammalt bistånd. Många människor innebär nya trösklar och svårigheter. Det är genom utbyte av kunskap kan vi lösa gåtor som vi aldrig tidigare varit i närheten av.

Här Roslings krönika i DN: Läs på världen har förändrats

Hans Rosling visar den bästa statistik du nånsin har sett
En fantastisk presentation från en TED-konferens februari 2006. Lägg märke till hans unika sätt att visa statistik om globala trender i hälsa, ekonomi. Han slår effektivt hål på myter om U-länder.Hans Rosling's nya insikter om fattigdom 
Ännu ett mycket sevärt föredrag med Hans Rosling från en TED-konferens 2007. Han använder återigen sitt coola statistikverktyg för att visa utvecklingen i s.k. fattiga länder.

 
 Hur tror du att du påverkas av Roslings framtidsprognoser?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.