Bloggintervju 26 - Värdeinvesteraren!

Vilka döljer sig bakom de största och bästa ekonomibloggarna. Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi? Här kan du läsa ytterligare en intervju med en intressant ekonomibloggare!

Jag följer upp några av mina tidigare blogginlägg om de största och bästa ekonomibloggarna se De 15 bästa ekonomibloggarnaTopp 30 Ekonomibloggar och Google´s Top 101 Ekonomibloggar! med en serie intervjuer med ekonomibloggare, se Intervjuer med ekonomibloggare!

Jag är övertygad om att det är intressant att läsa lite mer om ekonomibloggarna och inte minst personerna bakom bloggarna! Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi?

Här kommer den 26:e intervjun i serien, denna gång med bloggaren bakom ekonomibloggen Värdeinvesteraren!


10 intervjufrågor

Här kommer svaren från ekonomibloggaren Värdeinvesteraren.

1. Först - kan du berätta lite om dig själv?
Jag är 22 år gammal och har ett förflutet som professionell pokerspelare. Ur de vinster jag gjorde på pokern föddes ett intresse för investeringar, vilket jag fortsatt odla under de senaste 3 åren. Jag skriver under aliaset gilmour på värdeinvesteraren.nu och är en av tre skribenter, men för tillfället den mest aktiva av oss.

2. När började du blogga och hur kom det sig?
Fick en förfrågan om att bli skribent på bloggen av sidans grundare och på den vägen är det. Som verktyg för att konkretisa och motivera sina åsikter inför sig själv är det väldigt värdefullt. Dessutom har jag alltid tyckt om att skriva, men blivit en smula rostig på det området på senare år. Kan man inte argumentera övertygande för sin sak i text är förmodligen inte ens tankar så välutformade som de borde vara.

3. Hur vill du beskriva din blogg?
Det är en blogg om värdeinvestering som är ganska smalt inriktad på en handfull bolag, till största del small cap, som jag följer intensivt. I allmänhet avhåller jag mig från att kommentera ekonomin i stort eller vad olika storbolag gör eftersom det finns så många andra som gör det (bättre än jag). Detta varvar jag med en hel del investeringsfilosofi, där jag inte drar mig för att citera Warren Buffett och Charlie Munger, ibland både en och två gånger för mycket.

4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
Mitt syfte och mål är att lära mig att tänka bättre, enkelt uttryckt. Detta görs till stor del genom att jag tvingar mig själv att skriva ner vad jag tycker och tänker och ser ifall det håller för granskning. Jag skriver ganska många inlägg som helt enkelt inte håller måttet och raderas innan publicering. Om sedan besökare lyckas peka ut brister i mina resonemang i de poster som faktiskt publiceras, så är det en grym bonus!

5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
Jag har ingen speciell arbetsprocess. Ofta kommenterar jag kvartalsrapporter, och då skriver jag bara rakt upp och ner mina första intryck av siffrorna och uttalanden från ledningen. En hel del andra inlägg springer ur nyheter eller företeelser som jag går och irriterar mig någon dag på för att sedan avreagera mig i en bloggpost. Själva processen kring skrivandet är inte speciellt strukturerad.

6. Vilka delar av ekonomiområdet tycker du är intressantast och varför?
I och för sig tycker jag att makroekonomi är väldigt intressant, men jag inbillar mig inte att jag kan någonting speciellt om det, så jag inriktar mig på företagsvärdering och investeringsfilosofi på bloggen.

7. Vilket är ditt bästa tips för att bli rik?
Jag har inga bra tips för att bli rik. Däremot har jag ett för att inte bli fattig: ha lägre utgifter än inkomster. Den största chansen att bli rik i Sverige idag är förmodligen att ha en väldigt bra idé med skalbarhet. Problemet med det är att felmarginalen i sådana projekt är oerhört stor, så väldigt få människor med bra idéer blir rika. Och det kan bero på massor av faktorer. Det kan bero på slumpen, det kan bero på att idén faktiskt är dålig och det kan bero på att man brister i utförandet trots en bra idé. Att bli rik på att yrkesarbeta är svårt och tar väldigt lång tid. Men det största felet folk i allmänhet gör (om deras mål är att bli rika) är att de ökar sina utgifter i minst lika hög takt som inkomsten ökar.

8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en ekonomiblogg?
Prioritera kvalitet före kvantitet.

9. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin ekonomiblogg?
Bland svenska ekonomibloggare uppskattar jag Lundaluppen mest trots - eller kanske på grund av - att våra analysmetoder skiljer sig kraftigt åt samt att hans fokus är på large cap-bolag medan mitt är på small cap. Även Cornucopia förtjänar en eloge för sin uppdateringstakt och snabbhet att kommentera olika nyheter.

10. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
Jag hoppas kunna öka uppdateringsfrekvensen en liten smula. I övrigt kommer jag att fortsätta som förut så länge jag har tid och tycker det är roligt och givande.

Ett stort tack till ekonomibloggaren Värdeinvesteraren för intressanta svar!

Synpunkter från dig som läsare? Vad tycker du om intervjun? Är det någon särskild åsikt du vill lyfta fram? Kommentera gärna!

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.