Storleken har betydelse!

Det finns ett talessätt om att "storleken inte har någon betydelse". Detta är säkerligen giltigt inom vissa områden. När det gäller fondavgifter kan dock ingenting vara mer fel. Avgiftens betydelse vid fondinvesteringar har mycket större betydelse för den totala avkastningen än vad en majoritet av svenska folket tror!

Underskattning av avgiftens betydelse
Storleken har betydelse!Nyligen gjordes en undersökning av Sifo på uppdrag av Alecta om svenskarnas syn på pensionsavgifter. Resultatet visade att många underskattar avgiftens betydelse för den totala avkastningen. Se Avgift gröper ur pensionen, och Svenskarna underskattar pensionsavgifter. Detta bekräftar den bild som även tidigare undersökningar av Collectum och Alecta har visat, se Många underskattar avgifternas betydelse och Pensionssparare underskattar avgift.

Fonder med låga avgifter
Jag har tidigare skrivit några inlägg om indexfonder med låga avgifter (eller ingen avgift alls), se AP7 - En PPM vinnare!, Avanza Zero - Den oslagbara fondprodukten, Indexfonder - Ett intressant alternativMina favoritfonder samt  Strategi för pensionssparande.

Varför du ska satsa på indexfonder med låga avgifter

Så mycket påverkar avgiften
Vilken betydelse har då avgiften? Vi gör ett räkneexempel. Följande tabell, hämtad från pensionsmyndigheten, visar på fondavgiftens betydelse för premiepensionen. I tabellen ser du exempel på hur mycket din premiepension minskar beroende på fondavgiftens storlek. Exemplet förutsätter att du sparar till din pension i 33 år, vilket är den genomsnittliga spartiden i premiepensionssystemet.

Fondens avgift

Minskning av premiepensionen

0,05%2%
0,15%5%
0,25%8%
0,50%15%
0,75%22%
1,00%28%
1,50%39%
Jag har i tidigare blogginlägg förordat att placera PPM pensionen i 50 % Avanza Zero och 50 % AP7 Aktiefond. Det ger en sammanlagd fondavgift på 0,07 %. Om vi jämför detta med några mycket populära PPM-fonder såsom t.ex. 50 % i Skagen Global och 50 % i Skagen KonTiki som tillsammans ger en sammanlagd fondavgift på 0,48 %. En skillnad på 0,41 %. Om avkastningen över tiden är densamma innebär skillnaden i fondavgift en minskning av premiepensionen med ca. 13 %!

Tidningen Privata Affärer har tagit fram en bra kalkyl (räknesnurra) som du kan använda dig av för att enkelt göra egna beräkningar om hur avgiftens storlek slår mot ditt sparande, se www.privataaffarer.se/kalkyler/fondavgifter/index.xml.

Så får du "Stenmarks pensionsavkastning"!
Jag såg för en tid sedan en löpsedel till en tidning - "Så får du Stenmarks kropp". Löpsedeln syftade på mästarnas mästare Ingemar Stenmarks vältränade kropp. Grundreceptet för vältränade kroppar är känt sedan länge. Det handlar i grunden om att äta sunt och röra sig regelbundet. Resultatet blir en kropp utan överflöd på fett!

Detta kan liknas vid fondernas avgifter. En fonds avgiftsnivå är som fetthalten i en kropp. Ju mindre avgiftsnivå - desto större chans till en vältrimmad avkastning!

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.