Goda vanor

Goda vanor
Har du goda vanor i ditt liv? Att utveckla goda vanor är också en viktig del för att uppnå en personlig produktivitet. I detta inlägg kan du läsa om en uppmärksammad metod kring detta!

Jag skrev tidigare ett inlägg, Personlig effektivitet & produktivitet. Detta är det 3:e inlägget i en serie om 6 inlägg på detta tema. Tidigare inlägg i serien är: Tidshantering och Få saker gjordal.

De 7 goda vanorna
7 goda vanor hos hos människor med hög produktivitet
Den amerikanske författaren Stephen R. Covey, verksam vid Brigham Young University i Salt Lake City, fick ett stort genomslag 1989 med boken Att leva och verka till 100% eller De 7 goda vanorna (7 Habits of Highly Effective People). Han har också en välbesökt hemsida, stephencovey.com.

I denna bok utvecklar han sin tes, att det finns sju grundläggande och tidlösa principer som all mänsklig verksamhet och alla kontakter mellan människor ytterst vilar på. Dessa så kallade "7 goda vanor" är:
 1. Proaktivitet
 2. Börja med målet i åtanke
 3. Sätt de verkligt viktiga aktiviteterna först
 4. Tänk vinn/vinn
 5. Sök först att förstå, därefter att bli förstådd
 6. Finn mellanmänskliga synergier
 7. Förbättra dig ständigt
Dessa vanor bör enligt författaren läras in och realiseras i just den sekvens enligt vilken de är givna ovan. Varje vana bygger på de föregående vanorna, och är själv en förutsättning för att kunna agera i enligt med den därpå följande vanan.

De första 3 vanorna är intrapersonella vanor, de rör endast individen själv. Dessa kallas av författaren för karaktärsvanor. Vanorna 4-6 är interpersonella vanor, vanor som rör individens interaktion med andra människor. Dessa vanor kallas personlighetsvanor. Att redan ha lärt sig och bemästrat de första tre vanorna, karaktärsvanorna, är en förutsättning för att kunna realisera de tre följande vanorna, personlighetsvanorna. Att ha uppnått en grundläggande säkerhet och mognad inom sig själv, är således en förutsättning för att kunna gå vidare till mellanmänskliga kontakter och att utvecklas även i dessa. Den högsta nivån i de mellanmänskliga kontakterna nås, då man finner synergieffekter i sina kontakter med andra människor. Detta innebär att resultatet av samarbetet mellan två eller flera individer blir större eller bättre, än vad som varit möjligt om de istället arbetat en och en. Summan av det mellanmänskliga samarbetet, blir alltså större än de enskilda delarna.

Den sjunde vanan, att ständigt förbättra sig själv, innebär att man fortlöpande, parallellt med sina dagliga aktiviteter, sätter av tid för att förstärka och åter implementera, de första 6 vanorna i sitt liv. Den sjunde vanan blir på så vis en förutsättning för sex första vanorna; endast genom att följa denna vana, kan vi försäkra oss om att vi agerar i enlighet med de andra.

En snabbkurs på fem minuterHar du goda vanor i ditt liv?

Läs även andra bloggares åsikter om .

Vill du ha mer tips om personlig produktivitet, kolla även in informationssajten Produktivitet!

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.