Därför ska du köpa aktier i Ratos

Därför ska du köpa aktier i Ratos
Söker du råd och tips om en intressant aktie att investera i? Gillar du stabila investmentbolag? Gillar du bolag med en bra kursutveckling och en offensiv utdelningspolitik? Här kan du läsa om varför du ska investera i en av börsens mest spännande investmentaktier!

Jag har länge med intresse följt investmentbolaget Ratos. Inte minst för dess goda kursutveckling. De gånger jag har investerat i aktier har jag dock tyckt att aktien haft en förhållandevis hög värdering (hög aktiekurs) och valt att avvakta.

Jag var nyligen på en aktieträff anordnad av Aktiespararna. Huvudakten för kvällen var en information om bolaget Ratos. Presentationen hölls av Thomas Mossberg, Senior Advisor (tidigare vVd 1988-2008 i Ratos). Presentationen var oerhört bra och givande. När jag under kvällen bläddrade i Ratos årsredovisning såg jag att Thomas Mossberg har ett förflutet som lärare och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm. Det märktes tydligt, eftersom han var mycket pedagogisk och förtroendeingivande. Jag rankar denna presentation som en av de allra bästa företagspresentationer jag lyssnat på!

Om Ratos
Namnet Ratos kommer från grundarna Ragnar och Torsten Söderberg. Bolaget har en lång och bred historia av aktivt ägarutövande i svenskt näringsliv och återfinns på Large Cap listan. Aktien har med tiden utvecklats till en riktig "folkaktie" med ca 46 000 aktieägare. Ratos är idag främst inriktat mot aktiva och långsiktiga innehav i onoterade bolag. Exempel på intressanta innehav är Lindab, HL Display, Anticimex och KVD Kvarndammen.

Ratos är numera ett Private Equity Konglomerat (PEK) som försöker kombinera det bästa från Private Equity (transaktions- och finanskunnande) och Konglomerat (Industriellt fokus, aktivt, professionellt och ansvarsfullt ägande).

Investeringsstrategin bygger på tre ledstjärnor: förvärva, förädla och försälja. Under kvällen gavs konkreta exempel på investeringsprocessen och vilka stora resultat man kan åstadkomma med en kombination av olika mindre åtgärder. Bolaget har uppvisat en enastående förmåga att utveckla mervärden.

Nuvarande investeringsstrategi är från 1999. Under perioden 1999-2010 har kursutvecklingen varit otroliga 1 699 % (!) medan börsen stigit med 168 %. Under perioden har 32 avyttringar (exits) gett 28 miljarder kr. (!) och en årlig avkastning på 27 % (!). Målsättningen har varit att uppnå bättre årlig avkastning än genomsnittet på börsen och helst 20 % per år. Man bedriver också en offensiv utdelningspolitik och strävar alltid efter en högre årlig utdelning än genomsnittet på börsen. De senaste 10 åren har utdelningstillväxten varit 15 % per år.

För närvarande finns 20 innehav i portföljen som tillsammans omsätter 37 miljarder kr. Bolaget uppvisar ett rörelseresultat på 2,8 miljarder kr och har 23 000 anställda över hela världen. Ratos har i princip inga egna skulder utan belåningen ligger i de rörelsedrivande bolagen. Totalt för koncernen är soliditeten 40 %. Ratos totala börsvärde uppgår till ca 40 miljarder kr.

5 skäl till varför du ska investera i Ratos
 • Framgångsrik strategi (duktiga på att förädla bolag och skapa mervärden, bra kurshistorik/track-record, bättre än genomsnittet)
 • Bra organisation (kompetent ledning och duktiga medarbetare, man söker t.ex. ödmjuka "stjärnor" med managementkonsult bakgrund)
 • Likvida tillgångar (goda kassaflöden, egenfinansierade investeringar)
 • Hög utdelning (offensiv utdelningspolitik, bättre än genomsnittet) 
 • God information (transparens, bra börsinformation)
Det som imponerade mig mest under kvällen bortsett från bolagets fantastiska kursutveckling är den tydliga anda, kultur och ledningsfilosofi som genomsyrar bolaget.

Jag har nu insett att Ratos påminner en hel del om H&M både vad gäller kursutveckling och utdelningspolitik. Om man ska vänta på "rätt" köptillfälle - då kan man få vänta länge...Kursen går i stort sett mest upp. Jag har nu bestämt mig för att gå in och investera i Ratos!

För mera anlalyser av Ratos se t.ex. 40 procent 20 år - Ratos=Private Equity+Konglomerat, Lundaluppen - Analys av Ratos och Att äga Ratos, Mot Miljonen - Ratos analys för långsiktig placering, Stockman - Ratos av idag, Spartacus Invest - Analys av Ratos samt slutligen Placera.nu - Ratos klarar hög ribba och Inte bästa läget i Ratos.

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.