Baklängeslivet

Baklängeslivet
Tycker du att livet går fort? Upplever du att dina årshjul snurrar allt fortare ju äldre du blir? Känner du att vardagens kortsiktiga ekorrhjul nästan går omärkt förbi medan du minns mycket från det som hände på längre sikt tillbaka. Är det möjligt att leva livet baklänges? Ja, det är det faktiskt!

Jag blev nyligen av min son uppmärksammad på en fantastisk bok som ni bara inte får missa att läsa!

Boken
Baklängeslivet
Boken i fråga kom ut 1990 och heter Baklängeslivet. En fascinerande historia om en man som föds från sin dödsdag och lever hela sitt liv baklänges! Han börjar sitt liv som Emil Mörck, en gammal man som flyttar in i ett höghus i Malmö. Där möter han för första gången en liten kille, som allt medan han blir äldre, blir Emil yngre. Denna man förföljer Emil genom hela livet för att få reda på hans hemlighet. Emil måste byta namn och flytta vart tionde år eftersom alla annars märker att han blir yngre.

Ett utdrag från boken:
"Hem till mamma. Och in i. Det är dit jag varit på väg hela mitt långa liv. Nu är jag snart framme." Så skrev pojken i sin anteckningsbok. Först förstod jag inte. Sedan förstod jag och tänkte: Nej, det är omöjligt! Tänk om livet började när man var gammal, och att man sen blev yngre och yngre.
Bokens huvudperson vet precis vart han är på väg och hur lång tid han har kvar att leva.

Författaren
Boken är skriven av författaren Per Nilsson som genom åren har tilldelats en rad priser för sina böcker, bl.a. Nils Holgersson plaketten, Astrid Lindgren priset och Heffa-klumpen. Han har sagt att Baklängeslivet är en av de 24 böcker han har skrivit som han tycker bäst om. Boken är delvis självbiografisk och bygger på minnen av människor han mött och på erfarenheter från platser där han bott.

Recension
Efter att ha avslutat boken vet jag inte riktigt ifall jag ska sitta kvar och fundera, brista ut i gråt, skratta, tipsa alla jag känner om den eller bara låta den gå passé. Det sistnämnda är omöjligt. Per Nilsson har verkligen ett sätt att gräva sig in i huvudet på läsaren med sin berättelse som sedan stannar kvar där länge. Det sägs att böcker som lämnar ett öppet slut där bara fantasin sätter gränser, är de bästa böckerna. Detta är en sådan bok!

Det här är en bok där det av någon anledning går att identifiera sig med huvudpersonen på ett sällsynt sätt. Det är en intressant livshistoria som verkligen går mot strömmen. En annorlunda aspekt i historien är att huvudpersonen längtar till slutet utan rädsla och med full tillit.

Idémässigt och tematiskt är Baklängeslivet mycket tilltalande. En historia om en man börjar sitt liv som 75-åring, för att föryngras och slutligen genomgå en inverterad förlossning. En handling som tilltalar mig; det finns mycket att spela med - det hela ger en känsla av Kafka. Även om boken är skriven på ett enkelt språk har den samtidigt många bottnar och undertoner. Den berör tematiska ämnen som: existens, identitet, liv och död, kärlek, pengar, geografi, människoöden, samhällsskildring, episoder, tidsepoker, mysterier, religion etc.

Boken är egentligen en ungdomsbok, men fungerar lika bra som "vuxenbok". Enkelt och fyndigt skriven med stor orginalitet och underhållningsvärde. Jag rekommenderar den till alla. Det är verkligen en bok som sticker ut och värd att läsa! Det går fort att läsa den också, för er som inte föredrar att fördriva tiden framför en bok för det mesta.

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.