Sociala medier

Sociala medier
Under den senaste tiden är sociala medier något som diskuterats mycket. Vad är då sociala medier för någonting? Vad har det för betydelse egentligen, ger det något och hur ska vi förhålla oss till detta fenomen?

Vad är sociala medier

Sociala medier betecknar aktiviteter som kombinerar teknik, social interaktion och användargenererat innehåll. Det kan ta sig uttryck i Internetforumcommunitiesbloggarwikiergruppvarapoddradio och artikelkommentarer. Termen används ofta som slagord för sådana tjänster. Egentligen inget nytt alls, bara benämningen, som är ett inlånat uttryck.
En annan definition är ”Sociala medier är demokratisering av innehåll och förståelse för den roll människor spelar i arbetet med att inte bara läsa och sprida information, utan också hur de delar och skapar innehåll för andra att delta i.”
En tredje definition är "Sociala medier definieras av de miljontals samtal som sker på webben varje dag, samt konsten för hur de förs."
Idag använder många företag och organisationer sociala medier för att kommunicera med sina målgrupper, eftersom det är ett snabbt och enkelt sätt att nå fram och skapa en dialog. Den populäraste metoden för att marknadsföra i sociala medier är viral marknadsföring. (Wikipedia)
Sociala medier har kommit för att stanna
För inte så länge sedan hörde jag till den skara människor som tyckte att sociala medier är en övergående modefluga. Jag såg inte riktigt vitsen med dessa verktyg. Idag har jag fullständigt omvärderat min syn. Sociala medier har kommit för att stanna. Det är bara att inse detta faktum.

Stort fokus på sociala medier
Det har under den senaste tiden varit ett stort fokus på sociala medier. Här är några exempel:
 • Uppmärksamheten kring WikiLeaks avslöjanden under den senaste tiden.
 • Med anledning av upproren i Tunisien och Egypten talas det om "Facebookrevolutionen". Med hjälp av sociala medier har demokratirörelser kunnat mobilisera massorna på ett nytt och effektivt sätt. Se t.ex.artikeln Sociala medier bakom upproret
 • Sverige vill nu öka sitt bistånd till sociala medier och teknik som hindrar regeringar att blockera internet, Nyheter/Ekot - Sveriges Radio
 • Den aktuella och sedelärande filmen om tillkomsten av Facebook - The Social Network, har höjts till skyarna av filmkritiker och publik. 
 • Nyligen publicerades en artikel i The Wall Street Journal där värdet på Twitter uppskattades till otroliga uppemot ca 65 miljarder kronor.
Integrera sociala medier med din blogg
Jag fick upp ögonen på sociala medier dels i och med att jag startade denna blogg, men framför allt genom att jag läste några intressanta blogginlägg. Dessa handlar om hur man med fördel kan integrera en blogg med andra sociala medier. Det var Sveriges största IT-bloggare TkJ som i några mycket givande inlägg berörde detta.
En annan viktig inspirationskälla har varit webbsajten Twitip. Sajten är ett sidoprojekt av den legendariske Darren Rowse som driver den berömda bloggen ProBlogger.

Mina val
Det finns idag otaliga sociala nätverk. stora som små. Jag har med anledning av ovanstående valt att engagera mig på tre olika etablerade välkända sociala medier (förutom bloggandet). Mitt val föll på Facebook, Twitter och LinkedIn.
Följ mig gärna på Facebook och Twitter - så följer jag dig!

Erfarenheter
Har det gett något? Erfarenheter so far? Man kan beskriva ovanstående vektyg med att Facebook är som en miniblogg och Twitter är som en mikroblogg. LinkedIn är mer som en anslagstavla för att knyta affärs- och yrkesmässiga kontakter. Hittills har det gått för kort tid för att kunna göra en riktig utvärdering. Redan nu kan jag dock konstatera att dessa verktyg ger många oväntade kontakter och öppnar fantastiska möjligheter för nätverkande. Det är helt klart också ett mycket bra komplement till en blogg för att nå ut med ett budskap.

Vad tycker du? Har sociala medier kommit för att stanna? Är du engagerad på några sociala medier. Vad är dina erfarenheter?

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.