Aktiespararna rules

Aktiespararna rules
Alla tjänar vi på ett klokare aktiesparande. Långsiktiga och ansvarsfulla placeringar är vägen till framgång, men vem för vår talan på aktiemarknaden? Vem arbetar för oss som sparar i aktier och fonder?

Det finns idag en viktig oberoende, objektiv och orädd aktör som håller ett vakande öga på bolagen och sprider kunskap om aktiemarknaden -  Aktiespararna. Jag har en lång relation till Aktiespararna och har stor respekt för organisationens arbetssätt och resultat.
Aktiespararna, egentligen Sveriges Aktiesparares RiksförbundAktiespararnas Riksförbund, intresseorganisation för enskilda som sparar i aktier och aktiefonder, grundad 1966. Aktiespararna arbetar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för aktiesparande (Nationalencyklopedien).
Jag besökte nyligen ett årsmöte med min lokalavdelning. Årsmötet lockade ca 70 deltagare och bjöd förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar på två intressanta föredrag av inbjudna börsnoterade bolag. Under mötet satt jag bl.a. och reflekterade över vilken fantastisk organisation Aktiespararna utgör.

Historik
Aktiespararnas tillkomst går ca 45 år bakåt i tiden. Inspirerad av influenser från USA och Europa bildades först Aktieinvest 1965 och därefter Aktiespararnas riksförbund 1966. 1990 bildades även ett ungdomsförbund.
 • Aktieinvest bildades efter förebild från USA i syfte att kunna erbjuda aktiesparare att köpa enskilda aktier för mindre belopp samt att utdelningslikviden som aktieägaren erhåller automatiskt återinvesteras i det utdelande bolagets aktier. 
 • Sveriges Aktiesparares Riksförbund – Aktiespararna – bildades inspirerad av en världskongress som World Federation of Investment Clubs arrangerade i London. Syftet var (och är) att utgöra en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande i marknadsnoterade aktier, aktiefonder och andra aktierelaterade värdepapper. Förbundets uppgift är att för medlemmarna skapa bästa möjliga förutsättningar för aktiesparande. 
 • Sveriges Unga Aktiesparares Riksförbund – Unga Aktiesparare – är ett fristående ungdomsförbund som bildades 1990.
Aktiespararna har idag ca 72 000 medlemmar.

Fördelar med medlemskap
Att bli medlem i Aktiespararna kostar 465 kronor om året, för Unga Aktiesparare 225 kronor. Familjemedlemmar betalar 50 kronor. Din första medlemsförmån är Välkomstpaketet som du får i din brevlåda när du betalt medlemsavgiften. De främsta fördelarna med medlemskap är enligt min mening:
 1. Analyser. Förbundet ger ut tidningen Aktiespararen. En utmärkt tidning som utges månatligen och innehåller kvalificerade analyser och omvärldsbevakning inom aktie- och fondområdet. Om du är ung aktiesparare (under 28 år) får du även tidningen Stock Magazine.
 2. Medlemsaktiviteter. Genom medlemskapet får du möjlighet att delta i evenemang arrangerade av lokalavdelningar runt om i landet. Årligen hålls cirka 1100 aktieträffar runt om i landet. Varje lokalavdelning genomför i snitt sju aktieträffar per år. Ett medlemskap erbjuder även aktiejuridisk rådgivning, tillgång till kurser i aktiekunskap samt rabatter av olika slag.
 3. Aktieinvest. Som medlem får du möjlighet att via Aktieinvest investera i aktier och fonder till låga avgifter. Lämpar sig utmärkt för regelbundet sparande med mindre summor.
 4. Intressebevakning. Förbundet bevakar bolagsstämmor, bedriver lobbyverksamhet, är drivande i självreglerings- och corporate governancefrågor på börs- och värdepappersmarknaden, medverkar i statliga utredningar och referensgrupper samt ingår i olika internationella nätverk och organisationer.
Aktiespararna har dessutom en utmärkt hemsida.

Slutsats
Om du ännu inte har upptäckt Aktiespararna så vill jag varmt rekommendera denna organisation. Ett medlemskap är absolut värt medlemsavgiften. Du erbjuds utbildning, information och rådgivning. Allt för att hjälpa dig göra egna placeringar som vinner i längden. De kämpar dessutom för en sund aktiemiljö och uppmuntrar placeringar i öppna och ärliga bolag. Bredden och antalet medlemmar ger dem styrka. Eftersom de alltid vill vara nära sina medlemmar hittar du dem i ett nätverk av lokala avdelningar över hela landet. Om du är under 28 år lönar det sig att gå med i Unga Aktiesparare - en förening som drivs av ungdomar för andra ungdomar. Gå med du med!

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.