Skagen Fonders nyårsseminarium

Skagen Fonders nyårsseminarium
I samband med en tjänsteresa till Stockholm nyligen, hade jag möjlighet att närvara vid Skagen Fonders traditionella nyårsseminarium. Seminariet hade underrubriken: Aktie- och obligationsvärlden sedd från Skagen.

Seminariet gick av stapeln på Clarion Sign vid Norra Bantorget i Stockholm, fredagen den 14 januari.

Även i fjol hade jag möjlighet att deltaga och eftersom det då var givande (liksom andra arrangemang av Skagen som jag deltagit i, se t.ex. mitt tidigare inlägg Privatekonomisk roadshow) beslöt jag mig för att deltaga även denna gång. Att jag dessutom har mycket stor respekt för Skagen som fondbolag, se ett tidigare inlägg Världens bästa fondförvaltare, gör inte saken sämre.

Seminariet
Inför en fullsatt konferenssal inledde Per Wennberg, vd Skagen Fonder Sverige, eftermiddagsseminariet med att hälsa välkommen. Per berättade om bolaget, dess investeringsfilosofi och produkter. Han passade även på att göra reklam för Skagens intressanta kampanjerbjudande: Om du öppnar ett konto hos Skagen under januari och sätter in minst 1500 kr så får du boken Investera som mästarna samt en fondandel i Skagen Krona till ett sammanlagt värde av ca 289 kr!

Nästa punkt på dagordningen var Kristian Falnes, Skagens investeringsdirektör och tillika portföljförvaltare för Skagen Global, som berättade om året som gått på aktiemarknaderna samt sin syn på utvecklingen framöver. Kristian beskrev det gångna året som ett "normalår" när man tittar sammantaget på den globala aktiemarknaden. Han redogjorde för Skagens fortsatta strategi att investera i aktier som är undervärderade, impopulära och underanalyserade. Han gav exempel på aktier som Skagen nyligen har investerat i: Toyota (undervärderad), Microsoft (impopulär) samt Citibank (underanalyserad). Han såg inga direkta "bubbeltendenser" i världsekonomin och ansåg att tillväxtmarknaderna är undervärderade för närvarande. Västvärlden återhämtar sig, viss risk för inflation, men däremot är faran för deflation överdriven. Framöver kommer Kina och andra tillväxtmarknader att vara motorn i den globala tillväxten som bedöms till ca 4-5 % 2011. Han avslutade med att referera till den kinesiska astrologin där 2010 var "Tigerns år" som kännetecknas av turbulens och volatilitet vilket också stämde rätt väl. 2011 är "Kaninens år" och kännetecknas normalt av fridfullhet, lugn, försiktighet, bestående...

Avslutande talare var Torgeir Hoien, portföljförvaltare för Skagen Tellus, som reflekterade över temat investeringar i de globala obligationsmarknaderna. Torgeir redogjorde för tillståndet i den globala makroekonomin och påminde samtidigt om att "På lång sikt blir vi alla rika"! Han sa också att "Alla talar om Kina, men se upp för Indien" med tanke på dess relativt sett unga befolkning. Uppgången är än så länge dämpad i Väst och industriproduktionen är fortfarande under nivån för 2007. De ekonomiska fundamenten är dock inte svaga, framför allt inte i USA. Det finns en risk för ökad inflation om finanspolitiken är oansvarig. Lärdom av den globala ekonomiska utvecklingen under den senaste tiden: "I Change My Mind For a Living"! Man kan ej vara dogmatisk utan måste hela tiden förhålla sig till nya data och nya förhållanden...

Sammanfattande intryck
Ett ambitiöst och proffsigt arrangerat seminarium av Skagen med en mycket givande information. En rolig bonus var att de tre legendariska grundarna Tor Dagfinn Veen, Kristoffer Stensrud och Åge Westbø samtliga var närvarande vid nyårsseminariet för första gången!

Vad tror du? Vad är din syn på aktie- och obligationsvärlden?

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.