7 intressanta aktietips

7 intressanta aktietips
Om du vill ha tips på några intressanta aktier att titta närmare på framöver så ska du läsa detta inlägg. Det handlar om några spännande uppköpskandidater.

Uppköp och privatisering
En kategori aktier som brukar röna ett visst intresse är de så kallade uppköpskandidaterna dvs. aktier som bedöms bli uppköpta av en annan ägare inom en snar framtid. Detta förhållande gäller i synnerhet vid privatiseringar av statliga bolag. Normalt sett brukar aktiekursen stiga vid uppköp, men det är samtidigt till stor del beroende på bolagets nuvarande värdering och risknivå.

Du kan läsa mer intressanta fakta om privatiseringar i Timbros rapport: Försäljning av statliga bolag under tre decennier.

Regeringens plan
I en artikel i DN nyligen refereras vår nye finansmarknadsminister Peter Norman, som vid ett tal hos Carnegie berörde detta ämne. Han höll då fast vid regeringens tidigare aviserade ambition att sälja av statens innehav i några bolag före mandatperiodens slut. Det innebär före utgången av 2014.

Aktierna
De bolag som har nämnts i dessa sammanhang är:
Lägg därtill ytterligare bolag som har nämnts i liknande sammanhang, ett statligt och ett privat börsbolag samt två statliga icke börsnoterade bolag:
Motstånd mot utförsäljning
Nu har oppositionen, uppbackad av SD, signalerat att man motsätter sig delar av regeringens planer. Något som Peter Norman tycker är olyckligt, se artikel i Veckans Affärer.

Finansminister Anders Borg däremot är inte oroad över utförsäljningsmotståndet utan säger att regeringen nu söker bredare stöd i denna fråga, se artikel i Placera.nu.

Samtidigt skriver sparekonomen Claes Hemberg i sin läsvärda blogg Spara med HembergAvanza Bank att svenska folket, enligt en aktuell undersökning gjord av Sifo, är emot att staten säljer ut fler statliga bolag.

Slutsats
Jag tror personligen att regeringen kommer att hitta en gemensam grund med andra partier och på så sätt förverkliga sina planer. Jag tycker också att det inte finns något allmänt intresse för staten att äga bolag på avreglerade marknader. En utförsäljning av statliga bolag skulle dessutom generera intäkter och möjliggöra en påtaglig reducering av statsskulden, vilket gynnar allmänheten. Vidare leder ofta försäljningar till stigande aktiekurser för de privatiserade företagen.

Flera av de ovan redovisade bolagen har det gemensamt att de enligt min mening tycks passa in väl på Skagen Fonders investeringskriterier, se ett tidigare inlägg: Världens bästa fondförvaltare. Det vill säga att de är undervärderade, impopulära och underanalyserade. Detta gör att det kan vara intressant att titta närmare på dessa bolag framöver. Vad tror du?

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.