Världens bästa fondförvaltare

Kristoffer Stensrud - Världens bästa fondförvaltare
Det finns på nätet många olika åsikter och uppfattningar om vem eller vilka som är de bästa förvaltarna, allt efter tycke och smak. Om man ordnade en tävling "bästa fondförvaltare" skulle nog många känna sig kallade, men som i så många andra sammanhang är det ju i regel få som blir utvalda.

En av mina absoluta favoriter bland de idag aktiva fondförvaltarna är mannen, myten, legenden och aktiehippien - Kristoffer Stensrud Varför? Svaret är enkelt! Fonder som slår sitt jämförelseindex år efter år tillhör inte direkt normen i finansbranschen. All forskning visar att det är nära nog omöjligt för fondförvaltare att slå index i längden. De som slår index ena året brukar gå sämre nästa år, i ett slags evig pendelrörelse som akademiker och andra anhängare av den effektiva marknadsteorin ofta ger ett nöjt och bekräftande leende åt. Men det finns undantag, förstås. Med det i bakhuvudet är hans prestation imponerande. Han har slagit index ända sedan 1993 med undantag av ett enda kvartal, hösten 2008 - det är stort!

Kristoffer Stensrud har en förmåga att leverera utöver det vanliga och den av honom förvaltade fonden Skagen Kon-Tiki är pålitlig (har hittills inte gjort någon besviken) och visar en enorm styrka år efter år med en imponerande snittavkastning jämfört med fonder inom samma kategori. En bra fond där förvaltaren gör det han har betalt för. Väljer både aktier och de länder som är bäst för tillfället (innebär att ibland gå emot strömmen) med bra resultat. Fondens förvaltare Kristoffer Stensrud och hans team visar att den disciplinerade jakten på undervärderade bolag är lyckosam för ett långsiktigt värdeskapande.

Vem är då denne fascinerande norrman? Det norska fondbolaget Skagen grundades 1992 och har under senare år gått från en liten aktör till en gigant på den nordiska fondmarknaden. Bakom denna vinstmaskin står de tre norska grundarna Tor Dagfinn Veen, Kristoffer Stensrud och Åge Westbø. De äger tillsammans majoriteten i Skagen Fonder och två av dem arbetar fortfarande i företaget – Kristoffer Stensrud som portföljförvaltare och Åge Westbø som vice vd.

Kristoffer Stensrud har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Köpenhamn. Han har lång erfarenhet av kapitalförvaltning som chefanalytiker och förvaltare hos internationella kapitalförvaltare i Köpenhamn, London och Oslo. Som investeringsdirektör är han även ansvarig för den övergripande förvaltningen och förvaltningsfilosofin.

Skagen Fonder har i grund och botten en värdebaserad förvaltningsstil, vilket innebär att förvaltarna försöker hitta undervärderade, underanalyserade eller felanalyserade samt impopulära bolag med potential till uppvärdering genom att andra investerare så småningom hittar bolagen och korrigerar den felaktiga prissättningen.

Kristoffer Stensrud har läst och inspirerats av andra stora investerare. Han hittade tidigt Adam Smith (pseudonym för George Goodman) som ledde honom vidare till Warren Buffett, Peter Lynch och Anthony Bolton (brittisk fondförvaltare som levererat en avkastning på över 20 procent per år sedan 1979).

Resten är som det heter historia! Vem tycker du är världens bästa fondförvaltare?

Läs även andra bloggares åsikter om .


bityard

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.