Bloggintervju 41 - The Insider!

Bloggintervju 41 - The Insider!
Vilka döljer sig bakom de största och bästa ekonomibloggarna. Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi? Här kan du läsa ytterligare en intervju med en intressant ekonomibloggare!

Jag följer upp några av mina tidigare blogginlägg om de största och bästa ekonomibloggarna se De 15 bästa ekonomibloggarnaTopp 30 Ekonomibloggar och Google´s Top 101 Ekonomibloggar! med en serie intervjuer med ekonomibloggare, se Intervjuer med ekonomibloggare!

Jag är övertygad om att det är intressant att läsa lite mer om ekonomibloggarna och inte minst personerna bakom bloggarna! Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi?

Här kommer den 41:a intervjun i serien, denna gång med bloggaren bakom ekonomibloggen The Insider!



10 intervjufrågor

Här kommer svaren från ekonomibloggaren The Insider.

1. Först - kan du berätta lite om dig själv?
Jag är 37 år och har 13 års akademisk utbildning. Det började 1993 med studier i maskinteknik på Chalmers, därefter en civilekonomutbildning på Handels i Göteborg och avslutningsvis en doktorstitel i nationalekonomi med inriktning mot finansiell ekonomi på Handels i Göteborg 2005. Under forskarstudierna specialiserade jag mig på att utvärdera värdet, informationen och intressekonflikter i aktierekommendationer.

Efter disputationen inriktade jag mig på utvärdering av insiderhandel. Jag har startat ett fondbolag som jag idag driver efter en förvaltningsmodell som jag har utvecklat tillsammans med en forskarkollega. InsiderModellen, som modellen heter, är ett resultat av fyra års vetenskaplig forskning och modellen söker efter särskilda mönster som vi i vår forskning fann var särskilt vinstgivande att placera efter. Uppvuxen och numer även bosatt i Kungsbacka.

2. När började du blogga och hur kom det sig?
Jag började med Twitter 2011 efter att en i fondbolagets styrelse tyckte att det vore ett bra sätt att dels kommunicera med andelsägare, men framförallt att föra ut den kunskap vi har kring insiderhandel. Mängden följare var inledningsvis blygsamt, men efter ett tag tog det ordentlig fart. Hur insiders investerar i de egna bolagen och hur man ska analysera det intresserar många. Att jag snabbt fick många följare beror sannolikt på att många redan prenumererar på vår månadsrapport, InsiderAnalys.

Att jag började blogga i fullformat var bara en tidsfråga. Jag hade bestämt mig för att börja när jag blev irriterad över något ämne i media, vilket skedde i samband med diskussionen kring analytikermassage i Dagens Industri i februari i år.

3. Hur vill du beskriva din blogg?
En naturlig förlängning av det jag skriver på Twitter. Jag ser bloggen som ett forum för att föra ut den kunskap jag har kring insiderhandel, aktierekommendationer – framförallt den i tidningarna – och för deltagande i en samhällelig debatt kring aktiemarknad och fondbolag. Jag har en insyn i fondbolagsverksamhet, men även andra områden på grund av mitt vardagliga arbete, som sällan om någonsin dyker upp på bloggar. Och det är det jag vill bidra med. Min utgångspunkt är till
småspararens försvar.

4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
Att skriva intressanta och insiktsfulla inlägg baserad på min kunskap – minst 4 per vecka. Antalet inlägg kommer vara kraftigt varierande eftersom jag har ett arbete att sköta i en verksamhet som står under Finansinspektionens tillsyn – det är ingen korvkiosk direkt. Målet är att få en debatt kring de frågor jag tar upp och att få en naturlig interaktion med intresserade.

5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
Jag har en kortlista över inlägg som jag vill skriva. Sedan är det en tajmingfråga när jag tar upp en specifik fråga. Om en fråga aktualiseras i media blir det extra intressant att skriva om det just då. Jag har mycket av materialet sedan min forskartid vilket gör att tidsåtgången med varje inlägg kan hållas nere. Men det är klart, jag lägger nog inte mindre än 2 timmar på något större inlägg och oftast betydligt längre än så.

6. Vilka delar av ekonomiområdet tycker du är intressantast och varför?
Av naturliga skäl är jag intresserad av insiderhandel, men även aktierekommendationer, intressekonflikter och fondverksamhet. Det jag skriver om är i princip endast mina egna kunskaper och analyser; jag återger inte andras tankar. Mina inlägg baseras på den kunskap jag har som forskare, som företrädare för ett fondbolag och entreprenör eller som placerare på aktiemarknaden sedan 30 år tillbaka. Många förståsigpåare har en bild av fondbolagsverksamhet som är helt snedvriden. Som företrädare för ett bolag i branschen vill jag dela med mig och nyansera bilden.

7. Vilket är ditt bästa tips för att bli rik?
Gör din hemläxa, lyssna till vad andra säger men agera bara efter din egen analys. Glöm inte att om du agerar som alla andra får du också en avkastning som alla andra, dvs. lite sämre än börsen. Genom att göra noggranna analyser och gå din egen väg kan du lyckas betydligt bättre än så. Mitt bästa råd: köp när massan säljer och sälj när massan köper.

8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en ekonomiblogg?
Lägg tid på dina inlägg. Hellre ett bra inlägg än tio dåliga. Skriv bara om sådant som du verkligen kan och var noga med språket. Vem vill läsa en text med mängder av stavfel?

Skriv under ditt riktiga namn eller tala tydligt om vem du är. Anonyma figurer är ointressanta. Jag har noterat att många skriver väldigt provocerande saker under anonymitet. Det är lite magstarkt, särskilt om inget framgår om deras bakgrund, utbildning eller vad de arbetar med till vardags. Ju mer provocerande inlägg man har desto viktigare är det att framträda med sitt riktiga namn för att det ska bli trovärdigt. 

Ett annat råd är att hålla dig till sak och hålla sig ifrån angrepp på personer. Alltför många bloggare angriper andra. Sänk dig inte till det – särskilt inte om du skriver som anonym. Förr eller senare får folk veta vem du är och då slår det tillbaka – med ränta.

Sedan tror jag det är viktigt att läsa tips kring hur man får besökare till bloggen så att man snabbt bygger upp en besökarkrets - se till att besökarna kan kommentera dina inlägg. På så vis får du snabbt en diskussion kring de ämnen du lyfter fram och då blir det också roligare för dig själv!

9. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin ekonomiblogg?
Nej, jag följer ytterst få andra bloggar. Däremot rekommenderar jag alla bloggare att vara en del av det dagliga nyhetsflödet. Inlägg i relation till det som diskuteras i media och näringslivet är alltid intressanta för läsarna. Själv använder jag Twitter varje dag för att få snabb koll på vad som händer när jag inte hinner bevaka nyhetsflödet.

10. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
Under alla år som forskare hade jag många synpunkter som jag ville dela med mig av, men kunde inte få ut dem. Idag går det att använda Twitter och blogg för att direkt skriva till en publik. Jag har ingen reklam på min blogg och tjänar alltså inget på det. Det jag vill göra är att dela med mig av mina kunskaper till intresserade. Således är mina framtidsplaner att effektivt använda bloggen som ett verktyg för att  kommunicera mot intresserade som oftast utgörs av placerare eller media.

Ett stort tack till ekonomibloggaren The Insider för intressanta svar!

Synpunkter från dig som läsare? Vad tycker du om intervjun? Är det någon särskild åsikt du vill lyfta fram? Kommentera gärna!

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

  • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
  • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
  • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
  • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
  • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
  • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
  • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
  • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
  • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
  • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
  • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
  • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
  • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
  • Checklista flyttstädning Stockholm här.
  • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
  • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.