Bloggintervju 49 - Snålcoachen!

Vilka döljer sig bakom de största och bästa ekonomibloggarna. Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi? Här kan du läsa ytterligare en intervju med en intressant ekonomibloggare!

Jag följer upp några av mina tidigare blogginlägg om de största och bästa ekonomibloggarna se De 15 bästa ekonomibloggarna, Topp 30 Ekonomibloggar och Google´s Top 101 Ekonomibloggar! med en serie intervjuer med ekonomibloggare, se Intervjuer med ekonomibloggare!

Jag är övertygad om att det är intressant att läsa lite mer om ekonomibloggarna och inte minst personerna bakom bloggarna! Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi?

Här kommer den 49:e intervjun i serien, denna gång med bloggaren bakom den intressanta ekonomibloggen Snålcoachen!


10 intervjufrågor

Här kommer svaren från ekonomibloggaren Snålcoachen.

1. Först - kan du berätta lite om dig själv?
Jag är en kvinna som bor tillsammans med man, två barn i skolåldern och en sprallig hundvalp. Jag har alltid jobbat hårt och spenderat mycket pengar tills jag en dag bestämde mig för att börja frigöra mig från mitt löneberoende. Rent ekonomiskt har jag gått från att slösa till att spara med allt vad det innebär. Det är en stor utmaning att bryta sig loss från en hel del av de normer som finns omkring oss och styr vårt beteende.

Sedan sju år tillbaka jobbar jag med försäljning och administration. Förutom gymnasiet har jag läst språk utomlands, gått en multimedial grundutbildning, jobbat som översättare och varit verksam i flera olika branscher. Jag är en person som sällan sitter sysslolös och trivs bäst när jag har ordning och reda omkring mig.

2. När började du blogga och hur kom det sig?
Jag älskar att uttrycka mig i skrift och började blogga i samband med mitt köpstopp. Eftersom jag är omgiven av högkonsumerande vänner och arbetskamrater fyller bloggen även ett behov av kommunikation kring sparandet. Jag upplever att det inte finns så många andra forum för att föra fram tankar kring en sparsam livsstil.

3. Hur vill du beskriva din blogg?
I stora drag en blogg om privatekonomi med inslag av vardagsliv, en spegling av min sparsamma livsstil.

4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
Syftet är att få förmedla mina upplevelser och tankar kring sparande och lyckas jag inspirera andra vore det roligt. De flesta skulle kunna spara mycket pengar men vi verkar låsta i ett system vi inte förmår ifrågasätta och som vi tror att vi har små möjligheter att påverka. Det finns ganska få kvinnliga sparbloggare och jag vill visa att det går att spara även som barnfamilj med vanliga inkomster. Det jag tycker är allra bäst är den fina respons jag får, att jag får kommentarer och feedback på det jag skriver.

5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
Oftast hör eller läser jag något som inspirerar mig och följer upp det med ett blogginlägg. Jag skriver aldrig några utkast utan skriver spontant och direkt, läser igenom texten på jakt efter stavfel och lägger sedan ut inlägget. Jag har några återkommande punkter och därför försöker jag noggrant följa upp dem. Några exempel på detta är mina utgifter och mitt månatliga sparande.

6. Vilka delar av ekonomiområdet tycker du är intressantast och varför?
Privatekonomi. Dvs inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Människors konsumtionsvanor och pengars möjligheter intresserar mig mycket.

7. Vilket är ditt bästa tips för att bli rik?
Det är ju en stor skillnad mellan att spara pengar och att bli rik. För mig handlar det mer om att ha en långsiktig ekonomisk strategi för att bygga upp ett kapital och en plan för att få pengarna att växa. Jag tror att drömmen om ekonomiskt trygghet kan besannas bara man bestämmer sig för att lyckas men då krävs det stenhård vilja och planering. Ett första steg är att bryta sig loss ur sina vanemönster. Att vara ett kontrollfreak underlättar, det går inte att göra små undantag hit och dit. Som jag ser det är många väldigt okunniga om hushållsekonomi och använder den disponibla inkomsten på ett ogenomtänkt sätt.

8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en ekonomiblogg?
Var personlig och dela med dig av dina erfarenheter. Jag vågar påstå att konsumtionsstopp vuxit sig till en ideologi (i min blogg kallar jag den sparismen) och många läsare som söker sig till ekonomibloggar vill ta del av tips, erfarenheter, råd och tankar kring hur det är att gå mot strömmen i tider av köphysteri. Mina mest populära inlägg är de som handlar om hur omgivningen reagerat och hur jag gör när jag snålar.

9. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin ekonomiblogg?
Oj, jag läser många olika ekonomibloggar. En del för att de är intressanta och andra för att de är rent allmänbildande. För närvarande läser jag en mängd svenska sparbloggar, Early Retirement Extreme och Mr Money mustache. Jag inspireras av bloggare som är väldigt disciplinerade och drivna i sitt sparande samtidigt som jag gärna följer mindre uppstickare eftersom jag kan känna igen mig själv i dem.

10. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
Jag hoppas att bloggen ska växa och jag vill fortsätta utveckla en bra relation med mina läsare. Problemet med sparbloggar är att de ofta upphör tvärt efter ett tag och lämnar efter sig frågan om vad som egentligen hände. Slutade de blogga för att det blev för tidskrävande eller för att de inte nådde sina mål?

Ett stort tack till ekonomibloggaren Snålcoachen för intressanta svar!

Synpunkter från dig som läsare? Vad tycker du om intervjun? Är det någon särskild åsikt du vill lyfta fram? Kommentera gärna!

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.