Tips till dig som går i pension under lågkonjunkturen

Relaterad bildOavsett om du snart kommer att gå i pension eller precis stigit in på arbetsmarknaden finns det en sak som alla pensionssparare fruktar, nämligen att gå i pension under en lågkonjunktur. Läs mer om tips på hur du kan säkra din pension i detta gästinlägg!

Att gå i pension under en lågkonjunktur kan ge dig mindre pengar i plånboken. Om du har flera år kvar till din pension har du fortfarande tid att förbereda dig. Har du däremot redan gått i pension är det svårare att säkra pensionen, men det finns några enkla knep du kan använda dig av. Här ger vi några tips på hur du kan säkra din pension och njuta av dina sista år oavsett vilken konjunktur som råder.

Tänk långsiktigt när du pensionssparar
Det bästa tipset för att säkra din pension är att pensionsspara långsiktigt. När du arbetar och betalar skatt sparar du samtidigt pengar till din pension genom både den allmänna pensionen, och för 9 av 10 av oss även genom tjänstepensionen. Du kan även välja att pensionsspara privat. Två exempel på långsiktigt sparande är att sätta undan pengar i ett investeringssparkonto eller att spara pengar i en kapitalförsäkring.

Ett annat tips för långsiktigt sparande är att räkna ut hur mycket pengar du behöver spara ihop för att klara dig under pensionen. Om du går i pension när du är 65 kommer din pension att vara cirka 30 år. Eftersom du inte längre arbetar består din inkomst enbart av ditt pensionssparande. Du måste därför spara ihop tillräckligt för att kunna klara dig under dessa år. Om du är osäker kan du ta hjälp av en oberoende kapitalförvaltare som kan hjälpa dig att maximera ditt sparande.

Om du redan har gått i pension
Om du gått i pension de senaste åren drabbades du säkert av lågkonjunkturen. Det finns en del tips du kan använda dig av för att öka ditt pensionssparande, men dessa bör tänkas igenom noggrant. 
Det kan till exempel verka klokt att sälja av dina aktier och istället placera ditt pensionssparande i räntebärande värdepapper när börsen går ner. Men detta är en vanlig fälla som man ska akta sig för. Genom att sälja av dina aktier under en lågkonjunktur förlorar du nämligen en stor del av ditt kapital som du aldrig kommer att få tillbaka. Du bör därför behålla dina aktier och vänta tills marknaden vänder uppåt innan du säljer av. På så vis säkrar du ditt pensionssparande.

Sälj inte under lågkonjunkturen
Det bästa sätter för att säkra ditt pensionssparande om du går i pension under en lågkonjunktur är helt enkelt att inte sälja av dina aktier. Istället bör du behålla ditt aktieinnehav och begränsa dina uttag de första åren som pensionär. Experterna rekommenderar att du begränsar dina aktieuttag till 4% av det totala aktiekapitalet de första åren som pensionär. Du kan därefter öka dina uttag med 2 till 3 % för att ta hänsyn till inflationsjusteringar. Om du har möjlighet kan det vara en god idé att vänta ytterligare ett par år innan du börjar öka dina aktieuttag. På så vis ger du marknaden mer tid att återhämta sig, vilket kan öka värdet på din aktieportfölj ytterligare.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

  • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
  • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
  • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
  • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
  • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
  • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
  • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
  • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
  • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
  • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
  • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
  • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
  • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
  • Checklista flyttstädning Stockholm här.
  • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
  • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.